Det offentlige skal have styr på it-processerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2006.


Statens it-råd vil have offentlige organisationer til at arbejde efter den internationale ITIL-standard.

De offentlige organisationer bliver mere afhængige af velfungerende it-systemer, som samtidig bliver mere komplekse. Det stiller krav om effektivisering og styring af it, og derfor anbefaler Statens it-råd nu, at den offentlige sektor benytter den internationale ITIL-standard (IT Infrastructure Library) til at få styr på processerne.
Det sker med rapporten "Anbefalinger og vejledning om indførelse af ITIL i den offentlige sektor".
- Vi anbefaler, at organisationerne tager udgangspunkt i ITIL-standarden for at få fastlagt de nødvendige processer - men at de tilpasses den type organisation, der er tale om. Alle skal ikke gøre alting - men det de har brug for, siger vicedirektør i Videnskabsministeriet og medlem af Statens it-råd Mikkel Hemmingsen.
Vejledningen er baseret på en foranalyse gennemført af Videnskabsministeriet og Rambøll Management for Statens it-råd. Den konkluderer, at ITIL er det bedste bud på "best practices" for IT Service Management-processer og -ydel­ser.
Anbefalingen har de statslige koncern-it funktioner som primær målgruppe, men både amter og kommuner bør også kigge med, lyder det fra Mikkel Hemmingsen, der fremhæver, at gennemførelse af en ITIL-proces vil skabe et bedre grundlag for en eventuel outsourcing.
- En af forudsætningerne for en succesfuld outsourcing er, at organisationen selv får styr på processerne. Det skal være fuldstændig klart, hvad der overdrages - dermed får man også en bedre forventningsafstemning, forklarer han.
Outsourcing var også et element, da Forsvaret fattede interesse for ITIL for omkring seks år siden, hvor det blev besluttet at foretage en konsolidering af it-driften.
"På daværende tidspunkt var it-driften præget af en høj grad af decentralisering med deraf følgende styrings- og driftsmæssige problemer. Der var således tanker om at foretage en mere omfattende outsourcing af driftsopgaverne," lyder det i rapporten om Forsvarets overvejelser.
Mens Forsvaret var en af de første organisationer i Danmark, som fattede interesse for ITIL, er der ifølge underdirektør hos Rambøll Management Ejvind Jørgensen i dag tale om et boom i antallet af virksomheder, der ønsker at implementere ITIL.
Ifølge Rambøll-rapporten "IT i Praksis 2005" er andelen af offentlige virksomheder, der helt eller delvist anvender ITIL eller lignende Service Management standarder, steget fra 11 procent i 2004 til 23 procent i 2005.
- Og vi forventer at se et boom i 2006, hvor andelen vil kunne ramme op mod 40 procent, siger Ejvind Jørgensen.
Han peger på, at virksomheder, der har implementeret ITIL, præsterer bedre på alle områder de måles på i rapporten "IT i Praksis" - blandt andet på kvalitet, drift, support og levering af projekter inden for tid og scope samt på evnen til at skabe forretningsværdi. Det skyldes, at de får bedre styr på processerne - og dermed kan flytte energi og ressourcer over på de værdiskabende aktiviteter.

Boks:
Erfaringer med ITIL
Flere statslige organisationer har erfaringer med ITIL:

Forsvaret: "Det er vigtigt at arbejde med forandringsledelse. Både generelt og i forhold til den enkelte, som måtte have forståelses- eller motivationsproblemer."

Undervisningsministeriet: "Det er vigtigt, at der arbejdes med at skabe den samme forståelsesramme. Der skal anvendes en entydig terminologi. Dette kan også bruges som argumentation imod de medarbejdere, som siger at ITIL blot er "gammel vin på nye flasker."

Udlændingestyrelsen: "Det er altafgørende, at it-chefen går foran - både med hensyn til uddannelse i ITIL og i det daglige."

Undervisningsministeriet: "Hvis vi skulle begynde forfra i dag, ville vi have foretaget en modenhedsafklaring som grundlag for vores indførsel af ITIL

Kilde: "Anbefalinger og vejledning om indførelse af ITIL i den offentlige sektor"

Boks:
Outsourcing efter ITIL
Standardisering er et af nøgleordene, når SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service) på mandag vælger leverandører til en rammekontrakt for outsourcing af it-drift på mainframe og midrange-udstyr.
Rammekontrakten vil nemlig indeholde mulighed for, at al offentlig it-drift standardiseres efter ITIL eller tilsvarende principper.
I alt forventes det, at det offentlige vil indkøbe outsourcing af it-drift for op mod 500 millioner kroner årligt de næste to-seks år.

OriginalModTime: 20-04-2006 14:09:29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere