Aarstiderne klarer selv distributionen i det meste af landet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. juni 2006.


Aarstiderne dækker 93 procent af alle danske postnumre - og er dermed oplagt som distributør for andre netbutikker. Firmaet øver sig p.t. med to kunder
i butikken.
For næsten seks år siden lancerede Aarstiderne.com en ny distributionsløsning. Egentlig ville netbutikken med økologiske madvarer gerne udlicitere opgaven til et landsdækkende distributionsfirma. Men det var ikke muligt at finde et, der kunne løfte opgaven. Derfor valgte Aarstiderne at gøre det selv - og hyrede små vognmænd, som i dag kan levere til 93 procent af alle postnumre i Danmark. Ud over Aarstidernes økologiske varer har vognmændene i cirka halvandet år pakket vognene med øl til kunderne i netbutikken Øltorvet. Og i marts valgte Frydenholm, der leverer økologiske varer til skoler og andre institutioner, at outsource logistikken til Aarstiderne, der nu har ansvaret for både pakning, lager og distribution.
- Det er en forholdsvis stor omkostning at køre varerne ud til kunderne. Og efterhånden som vi synes, vi har fået godt styr på distributionen og logistikken, har vi øvet os lidt med at have andre varer med vognene - ud fra devisen om, at jo flere spillere, der er med i bilen, jo billigere er det at køre varerne ud, forklarer Jesper Kongsted, distributionschef hos Aarstiderne.

Samtidig har Aarstiderne investeret i ny it, der letter arbejdet med lager, pakkeri og distribution. Firmaet har implementeret et såkaldt "voice picking"-system. De ansatte bliver udstyret med et headset, når varerne pakkes. Herfra modtager de information om, hvilke varer der skal med hvilken vogn. Det har gjort det lettere at styre lageret, ligesom det letter arbejdet for den enkelte pakker.
Derudover er Aarstiderne i gang med at implementere PDA'er med scannere og et ruteplansystem i alle bilerne. Når vognmændene har leveret varen hos kunden, markeres det i systemet, og kunderne vil kunne abonnere på en advisering - via enten sms eller e-mail - når varen er leveret, og på internettet kan de se den forventede leveringstid.
- Det gør vi naturligvis for at give egne kunder en bedre service. Men det giver os også en større mulighed for på længere sigt at gå ind og tilbyde os som transportør for andre, siger Jesper Kongsted.

Aarstidernes koncept med, at varerne leveres ved døren eller et andet sikkert sted hos kunden uden kvittering for modtagelse, kræver dog nøje overvejelse i forhold til mulige samarbejdspartnere.
- Mange ting kan gøres neutrale, så de kan leveres sikkert hos kunden - men det er ikke alle ting, lyder det fra Jesper Kongsted, der nævner småpakker som dvd'er og cd'er som muligheder. Mens det er svært at forestille sig levering af fjernsyn.
Samtidig understreger han, at firmaet fortsat øver sig på at varetage andre netbutikkers distribution.
- Hvis vi bare tog en masse kunder ind, fordi vi godt kunne tænke os at drive logistik som forretning - skulle vi også være sikre på, at vi kunne håndtere vores egen distribution. Så vi øver os fortsat - vi skal passe på, at vi ikke ødelægger det for vores egne kunder, som jo i første omgang er de vigtigste.

OriginalModTime: 15-06-2006 14:14:01




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere