Hukommelseschips er på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 11. august 2006.


Magnetisk baseret hukommelse og hukommelseschip med trådløs dataoverførsel er eksempler på nye hukommelseschip.

Freescale blev den første producent, der kom med en kommercielt anvendelig magnetisk RAM-chip, den såkaldte MRAM (magnetoresistive random access memory). Freescale, der blev udskilt fra Motorola i 2004, meddelte i sidste måned, at de havde en fire megabit MRAM-chip klar.
Freescale har blandt andre konkurreret med IBM og HP om at komme med den første MRAM-chip. MRAM har været mange år undervejs og forventningerne har været store. Blandt andet lovede MRAM-fortalerne oprindeligt, at MRAM ville være hurtigere, have større lagerkapacitet og bruge mindre strøm end traditionel RAM. I modsætning til den normale dynamiske RAM bevarer magnetisk RAM de lagrede bits, selvom strømmen afbrydes. Den egenskab har fået MRAM-fortalerne til at tale om pc'er med hurtig opstart, da data ikke først skal læses fra harddisken og ind i RAM; data er nemlig allerede til stede i MRAM.
Freescale erkender dog, at MRAM på nuværende tidspunkt ikke lever op til alle forventningerne.
Godt nok er MRAM mere holdbar end for eksempel Flash-memory, der kan slides op ved mange gentagne overskrivninger af lagerbits. Men i forhold til flashmemory er MRAM stadig ung og langt fra fuldvoksen, når det kommer til lagerkapacitet. Mens Freescale taler om et-cifrede megabit MRAM-chips, måles flashmemory i gigabit. Samtidig er MRAM også dyrere end flash-memory, men Freescale er fortrøstningsfuld. Prisen skal nok komme ned og kapaciteten gå op, mener chip-producenten.
Freescales chip var ikke den eneste interessante chip, der blev præsenteret i den forgangne sommerferie. HP kunne i midten af juli præsentere en chip, som de valgte at kalde Memoryspot.
Her er det ikke så meget hukommelsen i chippen, som er interessant, men derimod at chippen trådløst kan transmittere 10 megabit i sekundet - uden at chippen behøver strøm. I princippet fungerer Memory Spot som en passiv radiobrik (RFID-tag). En læser genererer et magnetisk felt, hvorpå der induceres strøm i Memoryspot og data overføres til læseren.
HP lægger dog stor vægt på, at MemorySpot ikke skal opfattes som et alternativ til RFID. Med den store transmissionshastighed og en lagerkapacitet på mange megabit regner HP med at gemme fotografier, lyd, små videoklip og store tekstmængder på chippen. Ved introduktionen af Memoryspot præsenterede HP en række anvendelsesmuligheder. Eksempelvis kan en Memoryspot placeres på en dvd, cd eller i et blad. Ved at føre en mobiltelefon eller PDA udstyret med en Memoryspot-læser hen over chippen, overføres lyd, billede eller video til mobiltelefonen eller PDA'en. Med en størrelse på omkring en kvadratmillimeter kan Memoryspot let lægges ind i papir og plastic.
HP regner med, at der går mindst et år, før Memory Spot kommer i masseproduktion. Prisen forventes at blive under en krone per chip.

Billedtekst: memoryspot den lille Memoryspot kan placeres på en dvd, cd eller i et blad.

OriginalModTime: 15-08-2006 16:08:59




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere