Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Stenrige svenskere åbner ny front i nordisk it-krig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. august 2006.


Overtager Logica CMG hele WM-data, så har svenskerne overhalet Ib Kunøe og Ementor/Topnordic indenom i kampen om at komme videre ud på nye europæiske markeder.

Kampen om at dominere salget af it-løsninger på det nordiske marked fortsatte i denne uge, da en gruppe stenrige svenskere med WM-datastifteren Thord Wilkne og Wallenberg-familiens Investor AB i spidsen vendte tommelfingeren opad til et tilbud fra den britisk/hollandske it-service-koncern Logica CMG.
Selvom det kan være svært at se præcis, hvordan konturerne af dette marked for salg af it-løsninger i Norden ser ud efter seks måneders massiv konsolidering med danske Topnordic og dets bestyrelsesformand, Ib Kunøe, i hovedrollen, så er målet for konsolideringen klar.
Uanset om man kommer fra forhandlersiden som Topnordic eller fra it-service siden som WM-data, handler det om at eje kunden og være ledende i salget af it-løsninger for at sikre sig kundens loyalitet og dermed den bedste indtjening.

Den klare opdeling i afsætningssegmenter som forhandlere, systemintegratorer, konsulenter og distributører har været i opløsning siden it-branchens nedtur tog fart, da virksomhedernes it-budgetter tørrede ind efter de massive investeringer op til 2000.
Terrorhandlingerne i 2001 gjorde blot branchens problemer endnu værre, men da interessen for it-investeringer igen begyndte at vokse for små to år siden, var udviklingen allerede gledet til fordel for store leverandører med internationalt fodfæste.
- Stadig flere af vores kunder ønsker at lave forretning med et mindre antal store leverandører, der kan tilbyde dem en bred vifte af løsninger og supportere dem internationalt. Derfor vil købet af WM-data yderligere underbygge vores markedsposition.
Sådan sagde topchefen i Logica CMG, Martin Read, til Financial Times, da han havde afgivet sit selskabs tilbud om at købe WM-data for 9,7 milliarder kroner i en handel, hvor WM-datas aktionærer får 95 nye aktier samt 452 kroner i kontanter for hver 100 aktier, de sælger.

Det er kun to måneder siden, at WM-data sidst var ude at sælge fra. Dengang overtog danske Topnordic den halvpart i forhandleren Atea, som WM-data ejede, og den anden halvpart fra ventureselskabet 3i.
- Selv de store virksomheder er ved at finde ud af, at det er alt for dyrt at have for mange leverandører. Så selvom de kunne få en pc 50 kroner billigere ved at handle direkte med HP, så vil det i det lange løb være en fordel for dem at samle deres indkøb hos nogle færre forhandlere, sagde administrerende direktør i Topnordic Claus Hougesen til Computerworld ved den lejlighed.
Ved købet af Topnordic i juni var det kun fire måneder siden, at Claus Hougesen og Topnordic selv var blevet købt op - eller rettere sagt, at norske Ementor havde købt alle aktier i Topnordic mod at give Topnordic-aktionærerne aktier i det nye selskab. Dermed blev den største enkeltaktionær Cosolidated Holdings med Ib Kunøe i spidsen, der i forvejen kontrollerede Topnordic. Ved den lejlighed konstaterede it-analytiker i Enskilda Securities Erich Solberg, at Ementor og Topnordics forretningsområder netop supplerede hinanden i stedet for at overlappe:
- Det, der kan løfte marginen for denne type virksomheder, er, hvis de sørger for ekstra salg som service, konsulentsalg og tekniske tjenester, og det har Topnordic ikke haft den store fokus på. Ementor har derimod været kendt for at være god til netop den del af værdikæden, men har en lav udnyttelsesgrad på sine konsulenter. Så her kan man opnå et krydssalg, som begge virksomheder kan have glæde af, sagde han til Computerworld.
Med den transaktion fik Ib Kunøe og Consolidated Holding yderligere konsolideret it-afsætningen på det nordiske marked. Selvom WM-data efter salget af Atea-aktierne har set lidt pillet ud, så ser svenskerne med det mulige salg til Logica CMG ud til at have overhalet indenom i kampen om at få yderligere fodfæste internationalt og dermed yderligere et argument for et it-partnerskab med store nordiske kunder.

Logica CMG får skruet et nyt marked på sit verdenskort - Norden. Koncernen har det seneste år været på jagt efter endnu et profitcenter til at komplementere Storbritannien, Holland og Frankrig.
For besværet vil Wallenberg-familiens investeringsselskab Investor AB i øvrigt have tjent en lille milliard svenske kroner. Ifølge avisen Dagens Industri, så har Investor siden 1994 købt aktier i WM-data for 1,1 milliarder svenske kroner og værdisætter i det seneste halvårsregnskab til 1,6 milliarder svenske kroner. Logica CMGs bud forhøjer værdien til to milliarder svenske kroner.
Planen er at lade WM-data fortsætte uændret men med mulighed for at udnytte Logica CMG's internationale styrke i blandt andet outsourcing og offshoring. Jesper Scharff, der er direktør for WM-datas danske aktiviteter, regner ikke med fyringer eller nedskæringer som følge af fusionen.

Hvis de relevante konkurrencemyndigheder giver grønt lys for salget, vil det nye selskab være repræsenteret i 41 lande, beskæftige 40.000 ansatte og tjene cirka 32 milliarder kroner (2005-tal). Men fusionen vil være en ordentlig mundfuld for Logica CMG, der selv blev til ved en fusion mellem britiske Logica og hollandske CMG i 2002 og er noteret på børser i både London og Amsterdam.
Siden har selskabet foretaget andre opkøb og har senest i år overtaget franske Unilog. Men det betydeligt større opkøb af WM-data bliver i Financial Times af blandt andet analytikeren Luuk van Beek fra Petercam beskrevet som meget dyrt.
En anden bekymret røst stammer fra den ansete Lex-klumme i Financial Times. Her udtrykkes bekymring over, at Logica CMG ikke har specificeret detaljerne i forventningerne om, at WM-data efter fusionen vil være i stand til at vinde større kunder blandt andet som følge af Logica CMG's offshoringaktiviteter.
Avisen skriver, at WM-data på trods af at være et veletableret selskab med fornuftige marginer hverken vokser hurtigt eller er dominerende på det nordiske marked.

OriginalModTime: 24-08-2006 12:44:35




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere