Fremtidens software er online

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. oktober 2006.


Webapplikationer Er web 2.0 en gryende dotcom-boble eller en bombe under den globale softwareindustri, som vi kender den i dag? Computerworld tager pulsen på en af fremtidens teknologier.

Webapplikationer kan revolutionere den globale softwareindustri. Fremtiden byder på online-software når som helst og hvor som helst, når web 2.0 indtager scenen.

I samarbejde med fremtidsværkstedet Innovation Lab og it-ledere har Computerworld fremlagt 10 prioriterede bud på hvilke informationsteknologiske tiltag, der vil få størst betydning i danske forbrugere og virksomheders hverdag. Øverst på listen er webapplikationer.
Her er it-universets nye centrum internettet og ikke pc'en. Det betyder et skift fra software til webbaserede applikationer, hvor det sociale spiller en stadigt større rolle.
En webapplikation kaldes også en webapp eller weblication, og er en applikation, der tilgås med en browser via internettet. Den hastigt stigende udbredelse af webapplikationer skyldes især browserens fordele som tynd klient.
Eksempelvis kan nye versioner eller funktionalitet opgraderes fra centralt hold. Dermed vil man som bruger altid arbejde med den seneste version af programmet. Traditionelt har softwarevirksomheder brugt meget tid på at finde fejlen, lave rettelser, brænde dem på cd-rom og udsende dem til kunderne via brevpost. Med den risiko, at opdateringerne samlede støv på it-afdelingernes hylder.

Med webapplikationer kan man rette fejlen øjeblikkelig og kun ét sted - nemlig på den centrale webserver, hvor systemet er placeret. Herefter vil web­applikationen være opgraderet for samtlige brugere - let og bekvemt.
Dermed er det en saga blot at bruge skulle bruge tid og stakkevis af disketter eller cd-rommer for at udskifte den gamle version 4.5.70 med en ny version 4.5.71.
Med webapplikationer arbejder man altså altid med den seneste og bedste version af softwaren. Samtidig kan web­applikationer have samme funktionalitet og design som almindelige Windows-programmer. Mulighederne med internetapplikationer er så mangfoldige, at de fleste applikationer burde udvikles til internettet. Flere softwarehuse har allerede set fremtiden i webapplikationer, herunder ERP-systemet economic.dk, CRM-systemet Salesforce og CMS-systemer som Web500 og synkron.
En webapplikation anvender browseren som klient og består af en række byggeklodser eller funktionalitet, herunder elementer som gæstebøger, blogs, søgemaskiner, diskussionfora, beregningsformularer, adressebøger eller kalendere.
Selve browseren er første led, der via dynamiske teknologier som Ajax, CGI, PHP, Java Servlets eller ASP forbindes til selve databasen på en webserver. Webbrowseren laver forespørgsler via de dynamiske teknologier til database, som så returnerer svar.
En anden fordel ved webapplikationer er, at de udvikles til browseren og ikke selve styresystemerne som Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/
Linux eller andre
Webapplikationer afspejler en modning af internettet, hvor første fase var det såkaldte web 1.0. Det bestod af primært af statiske HTML-sider, som sjældent blev opdateret og som brugerne alene kunne downloade. Med web 1.5 opstod dotcom euforien, da man så et mere dynamisk internet med CMS-styrede websites med dynamisk indhold.
I dag har vi så web 2.0, hvor internettet/browseren er platformen, data er omdrejningspunktet og hvor sociale netværk benytter strukturen til at skabe nye services.
Med web 2.0 transformeres internettets overvældende informationsmængde til brugbar viden, idet brugerne snarere oploader data i form af blogs, podcast og wiki-sider til det globale og sociale internet. Web 2.0 indeholder samtidig en langt mere dynamisk anvendelse af design end tidligere.

Web 2.0 som udtryk blev oprindeligt formuleret af O'Reilly Media tilbage i 2004. Udtrykket betegnede den såkaldte 2. generation af internettet, hvor brugeren i langt højere grad samarbejder, udveksler og deler data online. Blandt de mest rendyrkede web 2.0 forretningsmodeller findes eBay, craigslist, Wikipedia, Skype og Adsense, som er funderet på netværkstanken.
Kritikere har fremhævet, at web 2.0 ikke er en selvstændig teknologi, men snarere et buzzword blandt marketingafdelingerne for at distancere sig fra dotcom dagene. I den optik er web 2.0 skabt for at sælge nye it-projekter på gamle flasker.
Kritikere advarer desuden imod, at web 2.0 blot er den næste boble, der er ved at blive pustet op.
Foreløbig er webapplikationer imidlertid på hastig fremmarch og kan revolutionere hele markedet for softwareudvikling.

Faktaboks:
Teknologier i webapplikationer

Ajax
Ajax er en forkortelse for Asynchronous JavaScript and XML. Ajax er som sådan ikke en ny teknologi, men har fået megen omtale, ikke mindst i forbindelse med Gmail som gør heftig brug af Ajax. Med Ajax kan man undgå unødige skærmbilleder og unødig ventetid, fordi data udveksles med webserveren i baggrunden via XML, mens JavaScript styrer brugerens navigation på websiden.

CGI
CGI-scripts er en standardiseret måde at eksekvere serverkode på. I tilgift findes en række leverandørspecifikke standarder som eksempelvis Microsofts Active Server Pages (ASP), hvor koden udføres på serveren. CGI-scripts kan skrives i et vilkårligt programmeringssprog, men ofte anvendes Perl, C eller PHP.

DHTML
Med dynamisk HTML (DHTML) kombineres HTML, style sheets og scripts, hvorved man kan referere til alle elementer i et dokument. Derved kan man opdatere enkelte dele uden at påvirke det samlede dokumentet. I klassisk HTML må man hente hele dokumentet, hvis et enkelt element skal opdateres.

Java/J2EE
Java er et af de mest udbredte programmeringssprog, når der skal udvikles web­applikationer. J2EE er en programmeringsplatform for Java med en række komponenter såsom JavaServer Pages, servlets, client-side applets, Enterprise Java Beans og JDBC. J2EE er standarden når der udvikles store webapplikationer.

JavaScript
JavaScript er et objektorienteret script-sprog, som er indlejret i HTML-dokumentet. JavaScript er det mest anvendte
client-side sprog og er platformsuafhængigt.

RSS
Et af de vigtigste skridt i retning af web 2.0 er evnen til at distribuere data fra et website. Med RSS (Really Simple Syndication) kan man videreformidle data i et standardiseret format, så andre kan anvende dataene i en anden kontekst.

XHTML
En forkortelse af eXtensible HTML, der er standardiseret af World Wide Web Consortium (www.w3.org). XHTML er næste version af HTML og kombinerer styrken i HTML 4.01 med XML's fordele. I forhold til HTML har XHTML en meget strengere syntaks for at stramme op om kodningen.

XML
XML er en forkortelse af eXtensible Markup Language og er et såkaldt "markup-sprog", som anvendes til at markere hvorledes indhold, tekst og data skal struktureres. Et XML-dokument minder om et HTML-dokument med anvendelse af såkaldte tags (syntaksen med < og >). XML-standarden anvendes når et program skal udveksle data på en standardiseret måde. Programmet omformer disse data til XML og videresender dem til et andet program.

OriginalModTime: 05-10-2006 14:01:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere