Gevinst for open source og åbne standarder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. november 2006.


Microsofts og Novells samarbejde om Suse Linux betyder større anerkendelse af open source og større udbredelse af åbne standarder.

Konsekvenserne af Microsoft-Novell-samarbejdet om Suse Linux er stadig uklare. Meget afhænger af implementeringen af aftalen. Overordnet set er aftalen dog en gevinst for open source og åbne standarder. Den giver nemlig en yderligere blåstempling af Linux og open source.
Alle de globale it-virksomheder anerkender nu open source-bevægelsen som en markant og kompetent deltager på softwaremarkedet. Ikke-tekniske beslutningstagere, der ikke har følt sig helt trygge ved open source-software, bør nu endeligt revidere deres opfattelse.

Åbne standarder vil vinde endnu mere fodfæste i industrien som følge af aftalen. Blandt andet vil Microsoft og Novell sikre, at dokumenter kan udveksles frit mellem Open Office og Microsoft Office.
Microsoft og Novell vil også arbejde sammen om virtualisering. Det vil være en gevinst for driftsafdelinger og leverandører af virtualiserings-software at få standarder for afvikling og overvågning af virtuelle miljøer med et miks af Linux og Windows.
Mono, open source-implementeringen af .Net på blandt andet Linux, vil også få et boost som følge af samarbejdet. Det kan skabe nogle spændende muligheder for at få Windows-applikationer til at køre på Linux.

Den store ubekendte i ligningen er en patentaftale, som er en del af den overordnede aftale. Patentaftalen betyder, at Suse Linux nu er sikret mod eventuelle patentangreb fra Microsoft, der heller ikke vil rejse patentsøgsmål mod individuelle, ikke-kommercielle open source-udviklere.
Kritikerne mener, at Novell har svækket den øvrige open source-verden over for Microsoft i eventuelle kommende patentretssager. Novells patentaftale kan nemlig ses som en indrømmelse af, at nogle af Microsofts patenter overtrædes af Linux. Detaljerne af patentaftalen kendes ikke, så der er tale om spekulationer.

Indtil videre må Microsoft-Novell-aftalen ses som udtryk for en pragmatisk holdning: Open source-software og leverandørejet software anvendes i dag side om side i virksomhederne. Microsoft-Novell-aftalen vil gøre den sameksistens nemmere.

Dan Mygind er teknologijournalist og Computerworlds korrespondent i London. Hvis du har forslag til emner, du mener ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, eller kommentarer til en af vores analyser, så send en e-mail til computerviews@cw.dk.

OriginalModTime: 09-11-2006 14:15:29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere