Nu skal bøger sælges digitalt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. november 2006.


Jesper Holm er blevet direktør for ebog.dk, der går i luften omkring årsskiftet.

Længe har e-bøger været spået en stor fremtid, men foreløbigt er det småt med udbredelsen af dem. Nu skal den nye webbutik ebog.dk sætte gang i salget af den digitale litteratur, og den garvede forlagsmand Jesper Holm er udpeget til at stå i spidsen for satsningen.
I knap et år har bagmændene Infomedia og Dansk Bibliotekscenter været i gang med forberedelserne, og Jesper Holm blev i slutningen af oktober ansat som direktør i anledning af, at ebog.dk skal starte som et selvstændigt firma.
- Jeg kommer med på et tog, der allerede buldrer derudaf, så jeg må hoppe på uden at slå mig for meget. Men fordelene er, at så er vi i fart, og jeg synes, at perspektiverne er meget spændende. Vi ved, at der er en kæmpe interesse for at få stillet e-bøger og de muligheder, de giver, til rådighed, siger Jesper Holm.

Nu skal ebog.dk gå fra projektstatus til egentlig drift, så butikken kan slå dørene op efter nytår, om alt går vel. På hylderne vil der i første omgang være undervisningsbøger og faglitteratur.
- Det er naturligt med fokus på skolematerialer i første omgang. Vi skal blandt andet have lavet aftaler med uddannelsesinstitutionerne om pensumpakker, som studerende kan få adgang til hos os, forklarer han.
Jseper Holm kommer fra forlaget Mangismo, som han var med til at starte, og han har tidligere været direktør for Forlaget Carlsen og formand for Dansk Forlæggerforening.
Afgørende i hans nye job er også erfaring fra Copy-Dan Undervisningskopier, hvor Jesper Holm er næstformand. Siden 1999 har han været med i organisationen digitale udvalg, der behandlede de udfordringer, brugen af digitale medier gav bogverdenen.

Nu har de principielle problemstillinger fået selskab af de mere praktiske: Juridiske aftaler med forlæggerne. En simpel brugergrænseflade, som både kunderne og leverandørerne af e-bøger kan finde ud af at bruge. Og et XML-format, der endnu ikke er særlig udbredt.
- Man kan købe e-bøgerne i enten PDF- eller XML-format. Men det er kun i XML-formatet, at specialfunktioner som for eksempel at skrive noter ind i bogen, kan bruges. Så der ligger en stor udfordring i at få det gjort almindeligt brugt, vurderer Jesper Holm.

Mens musik købt over nettet på flere måder er et reduceret produkt i forhold til en cd, er det omvendt med bøgerne: Brugerne kan søge i teksten, indskrive noter og bogmærker og selv sammensætte et personligt kompendium med udvalgte sider fra mange forskellige bøger.
Denne merværdi, tror Jesper Holm, vil holde det lovlige salg oven vande, selvom piratkopier af e-bøger skulle begynde at brede sig.
- De bøger, der kan findes gennem ulovlig fildeling, er jo typisk bare en indscanning af en papirbog. Det giver slet ikke de samme muligheder som en rigtig e-bog, så det vil være som at have en Porsche, der kun kan køre 40 kilometer i timen, lyder det fra Jesper Holm.

Computerworld taler med en person, der er er rykket videre i karrieren, for at høre mere om jobskiftet. I denne uge er det jesper holm, der er blevet direktør for ebog.dk.

OriginalModTime: 09-11-2006 14:46:18
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.