Ej blot til pynt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. november 2006.


Det visuelle er meget mere end staffage på en webside, konkluderede Dorthe Meyer, da hun skrev speciale på IT-Universitetet om visuel kommunikation på nettet.

Hvorfor er websider opbygget så ens nu om dage? Og hvorfor bliver grafik stadig tit betragtet som pynt? Sådan spurgte 39-årige Dorthe Meyer sig selv, da hun skulle skrive speciale på IT-Universitetet. Med en baggrund som grafiker hos blandt andet DR og TV2 studsede hun over, hvor lidt gennemtænkte mange websider er rent visuelt.
- Det undrede mig, at man generelt ikke har mere øje for det visuelle. Man betragter den grafiske designer som en, der går ind og pynter på produktet, efter at funktionalitet er lagt fast. Designeren skal så få det til at se lidt lækkert ud og signalere nogle værdier. Jeg synes, at det visuelle aspekt skal meget tidligere ind og spille en større rolle for brugergrænsefladen - det er jo øjnene, vi først og fremmest orienterer os med på nettet, siger Dorthe Meyer.

En bedre hjælp til at finde rundt på en webside kunne opnås med bedre visuelle virkemidler, mener Dorthe Meyer.

Hun sammenligner med den visuelle kommunikation, vi får fra færdselstavler og andre signaler i trafikken. Her skal budskabet kunne fanges hurtigt og sikkert - ellers kan det gå helt galt.
- Det er ikke fordi, vi skal have vejskilte på websiderne, men tankegangen skal være den samme. Det kan være med flere ikoner, som vi kender det fra operativsystemerne. Dengang Apple lancerede deres grafiske brugergrænseflade, syntes mange, at det var noget pjat, men i dag er det standard, pointerer hun.

I specialet, som blev afleveret 1. november, brugte hun DSB's websider som eksempel, og holdt det op imod usability-guruen Jakob Nielsens regler. Hvor Jakob Nielsen vil have det helt enkelt og tørt og konventionelt, har DSB eksperimenteret lidt med designet. Den sædvanlige faste hovedmenu på siden skal for eksempel klikkes frem fra en smal grøn blok.
Og det fungerer fint, selvom det er uvant, mener Dorthe Meyer.
- DSB's website har 145.000 brugere om ugen, og de udgør et bredt tværsnit af befolkningen. Men det har ikke givet problemer at gå mod konventionen om en global menu. Det er simpelt og virker, også selvom det ikke ligner alle de andres websider, mener hun.
At det er DSB, der kan hives frem som godt eksempel på at prøve noget nyt, er ikke tilfældigt, vurderer Dorthe Meyer. Som noget nær et monopol er de ikke på samme måde bange for at skræmme en kunde væk, som andre kommercielle firmaer er det.
- Jeg synes, det er synd, hvis den visuelle kommunikation på nettet skal blive mere og mere firkantet, fordi de kommercielle kræfter ikke tør gå videre. Man undervurderer brugerne, når man kun holder sig til det sædvanlige, siger Dorthe Meyer og trækker paralleller til, hvordan tv- og filmsproget har ændret sig løbende mod et mere dynamisk udtryk.

I den modsatte ende af spektret står den kendte usability-ekspert Jakob Nielsen, der prædiker ekstrem enkelhed. Det giver Dorthe Meyer ikke meget for i dag.
- Jakob Nielsen gjorde nettet mere brugbart i 90'erne, hvor der ikke var meget båndbredde at gøre godt med til grafik. Men han har ikke kunne favne udviklingen mod et mere visuelt udtryk. Jeg synes for eksempel ikke, at hans egen webside er særlig brugervenlig, lyder det fra Dorthe Meyer.

SpecialeskriverneComputerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. dorthe meyer har skrevet om visuel kommunikation på nettet.

OriginalModTime: 16-11-2006 14:49:59
IT-JOB

Region Hovedstaden - Center for It, Medico og Telefoni

Chef for IT Test og Kvalitet i Region Hovedstaden

Capgemini Danmark A/S

AWS Architect & AWS Developer

IT & Co ApS

IT-konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.