Ingen reklamationsret for elektronik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Jeg forlader lige den sædvanlige filosoferen over informationsteknologiens velsignelser til fordel for et mere jordnært kig på, hva' der sker, når skidtet IKKE virker.
For halvandet år siden forærede vi vores datter en laptop i konfirma­tionsgave; en Apple G4 iBook. Den har betydet umådelig meget i hendes dagligdag. Men ak! En dag, 17 måneder senere, blev skærmen pludselig meget mørk. Man kunne kun lige akkurat skelne, at der stadig var liv i den.
Computeren var købt over nettet, hos et dansk firma, EU-computer i København. Jeg henvendte mig og fik besked på at indlevere maskinen til et autoriseret Apple-værksted. Det første sted, Humac i Odense, kunne oplyse, at reparationen ville koste 1.500 kroner per værkstedstime - plus reservedelene. Det må være nogle ekstremt højtuddannede unge mennesker, der sidder og skifter moduler ud - men det virker unægteligt som overkill, når det dybest set er forbrugerelektronik, de håndterer.
Der var imidlertid ingen vej udenom, jeg måtte indlevere maskinen - det blev i Ballerup - og efter et par uger fik jeg en mail om, at logic boardet (altså bundkortet) var defekt. Det ville koste 5.078 kroner at skifte - plus moms, selvfølgelig. Computeren havde oprindeligt kostet 7.900 kroner inklusive moms - så der var tale om en totalskade, kan man sige.

Når computeren er mellem 6 og 24 måneder gammel, kan man forlange at få den repareret eller få pengene tilbage, hvis man kan godtgøre, at der er tale om fabrikationsfejl.
I og med, at computeren ikke havde været udsat for fysisk overlast, lyn-nedslag, fugt eller lignende, syntes jeg nok, at det var computeren, der var lemfældigt konstrueret, og det meddelte jeg EU-computer. Efter
et par måneders gentagne telefon­opringninger og mails meldte de imidlertid tilbage, at de ikke mente, det var deres ansvar. De henviste i stedet til Apple.
Ved et tilfælde opdagede jeg, at G4 iBook'en havde været genstand for en større strid, fordi et meget stort antal af maskinerne har haft problemer med netop bundkortet. Derfor havde Apple ekstraordinært forlænget garantien på kortet til tre år.
Så jeg ringede til Apple: Det tager sin tid. Jeg nåede at blive stillet om og smidt af og få talt med hotlines på et udvalg af sprog og dansk-agtige accenter, der var netop så forståelige, at jeg kunne konkludere, at min maskine var af en lidt senere model og derfor ikke dækket.
På nettet kunne jeg også se, at gode folk er ved at indsamle i hundredvis af cases for at køre en ny sag mod Apple, fordi der åbenbart stadig er noget med de logic boards.
Det interessante resultat er så, at selvom et stort antal mennesker melder om fejl, og selvom det Apple-certificerede værksted per mail oplyser at "vi kan ikke se på elektronik hvorfor det ikke virker", så kan forhandleren uden videre afvise sagen.
Min konklusion er, at reklamationsretten i praksis er værdiløs, når det handler om defekt elektronik. Hvis selv ikke det autoriserede værksted kan afgøre, hvor fejlen ligger, så er det faktisk umuligt som forbruger at løfte bevisbyrden om fabrikationsfejl.

Så jeg ringede til Forbrugerstyrelsen. Også dét kræver stor tålmodighed ved telefonen, men når man først er igennem, er det en lettelse endelig at tale med nogen, der kender reglerne og kan give nogle råd.
Men det hjalp nu ikke synderligt. Det viser sig, at det eneste, man kan gøre, er at anke sagen ved Forbrugerklagenævnet, der kan lade en sagkyndig tage stilling til problemet. Det lyder som en god måde at få sagen afgjort på, bortset fra at sagsbehandlingen p.t. varer halvandet år! Ifølge Moores lov vil computerens værdi være halveret til den tid.
Jeg er blevet stædig nu, så jeg anker den. Og så har jeg lært noget: Efter seks måneder er man på egen hånd.

Peter Hesseldahl, journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe

OriginalModTime: 16-11-2006 13:34:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere