Orden i informationskaosset

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.


To informations­videnskabsstuderende kastede sig over Det Juridiske Fakultets websider for at afprøve deres model for videnorganisering.

Mangt et it-projekt handler om at organisere og indeksere store mængder information, for derefter at præsentere det bedst muligt.
Hvad de færreste ved, er, at der findes en faglig retning, der ikke beskæftiger sig med andet end lige netop den disciplin, nemlig uddannelsen i informations- og biblioteksvidenskab (cand.scient.bibl.).
Sådan en er 27-årige Ulla Petersen ved at tage. Specialet er afleveret, men kandidattitlen er hun lige en sidste opgave fra at have, fordi en barsel vendte op og ned på hendes studieforløb.

Med fag som informationsformidlingsteori og videnorganisation har hun klædt sig på til at rydde op i nutidens informationskaos.
- Der er en stigende mængde information i samfundet, der skal skabes orden i. Ikke bare på internettet som helhed, men også internt i organisationer og virksomheder. Det stiller større og større krav til, hvordan man organiserer al den viden og søger i den, siger Ulla Petersen.

I specialet, som blev skrevet sammen med Camilla Riis Petersen, gennemgik de forskellige modeller fra både informationsvidenskab og mere it-faglige teorier. Det blev kondenseret og udviklet til deres egen model for en analyse til et vidensorganiserende system.
For at afprøve teorierne i praksis, analyserede de to informationseksperter websiderne hos Det Juridiske Fakultet i København.
Her var meget information samlet, men det var tit besværligt at finde frem til det, brugerne ledte efter. Samtidigt var mange af dokumenterne tungt læsset med juridisk fagsprog, hvilket gjorde det svært at finde de rette søgeord for begyndere på området.
- Vi analyserede organisa­tionen, brugerne og deres søgeadfærd og de dokumenter, der skulle søges i. Der findes nemlig ikke én optimal løsning for et videnorganiserende system - det skal passe til formålet, siger Ulla Petersen.

Deres forslag til en bedre løsning blev, at alle artikler indekseres med emneord ud fra et "kontrolleret vokabular", altså en liste med nøje udvalgte emneord.
Derudover ville en hierarkisk inddeling - a la det Yahoo og Jubii var kendt for engang - hjælpe brugerne med at finde frem til de rette juridiske spidsfindigheder, selv når de ikke er på faglig hjemmebane.

I en tid, hvor Google har opnået næsten mytologisk status på søgeområdet, vil Ulla Petersen gerne slå et slag for, at der er mere i informationssøgning, end hvad Google kan.
- Det er ikke altid, man kan skrive præcis det, man søger efter. Derfor er det en stor fordel, hvis der for eksempel også tages forbehold for forskellige endelser og medtages relevante synonymer i søgningen. Det kan man gøre med en løsning, der er tilpasset specielt til formålet, slutter Ulla Petersen.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. ULla petersen (billedet) og camilla riis petersen har skrevet om fremtidens krypterings-algoritme.

OriginalModTime: 30-11-2006 14:59:36
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.