Orden i informationskaosset

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.


To informations­videnskabsstuderende kastede sig over Det Juridiske Fakultets websider for at afprøve deres model for videnorganisering.

Mangt et it-projekt handler om at organisere og indeksere store mængder information, for derefter at præsentere det bedst muligt.
Hvad de færreste ved, er, at der findes en faglig retning, der ikke beskæftiger sig med andet end lige netop den disciplin, nemlig uddannelsen i informations- og biblioteksvidenskab (cand.scient.bibl.).
Sådan en er 27-årige Ulla Petersen ved at tage. Specialet er afleveret, men kandidattitlen er hun lige en sidste opgave fra at have, fordi en barsel vendte op og ned på hendes studieforløb.

Med fag som informationsformidlingsteori og videnorganisation har hun klædt sig på til at rydde op i nutidens informationskaos.
- Der er en stigende mængde information i samfundet, der skal skabes orden i. Ikke bare på internettet som helhed, men også internt i organisationer og virksomheder. Det stiller større og større krav til, hvordan man organiserer al den viden og søger i den, siger Ulla Petersen.

I specialet, som blev skrevet sammen med Camilla Riis Petersen, gennemgik de forskellige modeller fra både informationsvidenskab og mere it-faglige teorier. Det blev kondenseret og udviklet til deres egen model for en analyse til et vidensorganiserende system.
For at afprøve teorierne i praksis, analyserede de to informationseksperter websiderne hos Det Juridiske Fakultet i København.
Her var meget information samlet, men det var tit besværligt at finde frem til det, brugerne ledte efter. Samtidigt var mange af dokumenterne tungt læsset med juridisk fagsprog, hvilket gjorde det svært at finde de rette søgeord for begyndere på området.
- Vi analyserede organisa­tionen, brugerne og deres søgeadfærd og de dokumenter, der skulle søges i. Der findes nemlig ikke én optimal løsning for et videnorganiserende system - det skal passe til formålet, siger Ulla Petersen.

Deres forslag til en bedre løsning blev, at alle artikler indekseres med emneord ud fra et "kontrolleret vokabular", altså en liste med nøje udvalgte emneord.
Derudover ville en hierarkisk inddeling - a la det Yahoo og Jubii var kendt for engang - hjælpe brugerne med at finde frem til de rette juridiske spidsfindigheder, selv når de ikke er på faglig hjemmebane.

I en tid, hvor Google har opnået næsten mytologisk status på søgeområdet, vil Ulla Petersen gerne slå et slag for, at der er mere i informationssøgning, end hvad Google kan.
- Det er ikke altid, man kan skrive præcis det, man søger efter. Derfor er det en stor fordel, hvis der for eksempel også tages forbehold for forskellige endelser og medtages relevante synonymer i søgningen. Det kan man gøre med en løsning, der er tilpasset specielt til formålet, slutter Ulla Petersen.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. ULla petersen (billedet) og camilla riis petersen har skrevet om fremtidens krypterings-algoritme.

OriginalModTime: 30-11-2006 14:59:36




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere