Jagten på Wiki-hemmeligheden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. januar 2007.


Hvordan får man alverdens mennesker til at bidrage gratis til for eksempel Wikipedia? Christian Schwarz Lausten undersøgte i sit speciale de brugerdrevne websteder, der lige nu er det hotteste på nettet.

Det lyder forjættende nemt: Stil en platform til rådighed, hvor millioner af mennesker kan uploade viden eller video. Læn dig tilbage og nyd resultatet - og en milliardcheck, når websiden sælges videre. Men hvad er det, der drager de frivillige bidragsydere? Dette centrale spørgsmål for at få succes med et brugerdrevet website kastede Christian Schwarz Lausten fra Innovation Lab sig over i sit speciale.
Han har arbejdet for Innovation Lab de sidste fire år og er nu knowledge director - eller chef for indsigts-afdelingen, som han selv kalder det. Men der var lige et hængeparti, der skulle ordnes, før kandidatgraden i informationsvidenskab og retorik fra Aarhus Universitet var i hus.
- Jeg ønskede at besvare de to spørgsmål: Hvordan og især hvorfor folk deltager folk i online-fællesskaber og bidrager frivilligt med indhold? Det er det spørgsmål, alle jagter svaret på nu, siger Christian Schwarz Lausten.

Med Wikipedia som eksempel sammenlignede han blandt andet med den sparsomme forskning i, hvad der får nogen til at udvikle open source-software frivilligt.
- Folk deltager, dels fordi det er sjovt, dels på grund af peer recognition - anerkendelse fra ligesindede - og at man sår respekt om sit navn. Der kan også være konkrete belønninger, enten at man bliver opdaget og får et tilbud om et bedre job, eller sådan noget som titler eller point. På for eksempel www.eksperten.dk får man point, på Ebay kan du få emblemer og titler som powerseller, og på Wikipedia kan du få en barnstar af de andre brugere. Det er vi andre, der er uden for de fællesskaber, måske fløjtende ligeglade med, men inden for fællesskabet betyder det faktisk noget, forklarer han.
I stedet for den klassiske lidt langhårede perspektivering afsluttede han sit speciale med en række handleanvisninger for at starte et brugerdrevent website. Blandt andet fremhæver han, at der skal være plads til meta-snak, som diskussionerne på Wikipedia om hver artikel, både for at gøre det nemmere for nye brugere at falde ind og for at styrke de sociale bånd mellem bidragsyderne. Derudover kan opskriften koges ind til, at der skal være passion bag projektet og ikke ønsker om profit.
- Det er siderne, der er startet i det små og drevet af idealisme, der får succes. Nu kan man også se, at for eksempel MySpace er ved at blive uncool hos de unge - de kan ikke lide, at der tales om reklamer på sitet, og de vil ikke bruge et online-fællesskab, som deres forældre også efterhånden er på, vurderer Christian Schwarz Lausten.

Som potentielle afløsere peger han på facebook.com og det koreanske site cyworld.com, der har fået 1,5 millioner brugere i USA på kort tid.
Konklusionerne i specialet rækker faktisk ud over de brugerdrevne websites og kan også bruges på det grundlæggende skift i vores indstilling til arbejde, der foregår i disse år.
- Vi er godt i gang med et opgør med den gamle protestantiske arbejdsetik. Det var en måde at organisere sig på med det livssyn, at man skal knokle sin røv i laser og helst ikke have det for sjovt imens. Nu er det hacker ethics, der er det nye ideal, hvor man gør noget, fordi det er sjovt, og man ikke kan lade være, forklarer Christian Schwarz Lausten.
Specialet blev skrevet på fem måneder ved siden af et fuldtidsjob, en flytning, et bryllup og en stor konference, der skulle arrangeres. Hvordan nåede han alt det?
- Ja, der kan man snakke om hacker ethics igen. Hvis det er sjovt og interessant nok, så skal det nok blive færdigt!

Download specialet fra http://kortlink.dk/3evh¨

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. christian sCHWARZ LAUSTEN har skrevet om brugerdrevne websteder.

OriginalModTime: 04-01-2007 14:53:15
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.