Jagten på Wiki-hemmeligheden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. januar 2007.


Hvordan får man alverdens mennesker til at bidrage gratis til for eksempel Wikipedia? Christian Schwarz Lausten undersøgte i sit speciale de brugerdrevne websteder, der lige nu er det hotteste på nettet.

Det lyder forjættende nemt: Stil en platform til rådighed, hvor millioner af mennesker kan uploade viden eller video. Læn dig tilbage og nyd resultatet - og en milliardcheck, når websiden sælges videre. Men hvad er det, der drager de frivillige bidragsydere? Dette centrale spørgsmål for at få succes med et brugerdrevet website kastede Christian Schwarz Lausten fra Innovation Lab sig over i sit speciale.
Han har arbejdet for Innovation Lab de sidste fire år og er nu knowledge director - eller chef for indsigts-afdelingen, som han selv kalder det. Men der var lige et hængeparti, der skulle ordnes, før kandidatgraden i informationsvidenskab og retorik fra Aarhus Universitet var i hus.
- Jeg ønskede at besvare de to spørgsmål: Hvordan og især hvorfor folk deltager folk i online-fællesskaber og bidrager frivilligt med indhold? Det er det spørgsmål, alle jagter svaret på nu, siger Christian Schwarz Lausten.

Med Wikipedia som eksempel sammenlignede han blandt andet med den sparsomme forskning i, hvad der får nogen til at udvikle open source-software frivilligt.
- Folk deltager, dels fordi det er sjovt, dels på grund af peer recognition - anerkendelse fra ligesindede - og at man sår respekt om sit navn. Der kan også være konkrete belønninger, enten at man bliver opdaget og får et tilbud om et bedre job, eller sådan noget som titler eller point. På for eksempel www.eksperten.dk får man point, på Ebay kan du få emblemer og titler som powerseller, og på Wikipedia kan du få en barnstar af de andre brugere. Det er vi andre, der er uden for de fællesskaber, måske fløjtende ligeglade med, men inden for fællesskabet betyder det faktisk noget, forklarer han.
I stedet for den klassiske lidt langhårede perspektivering afsluttede han sit speciale med en række handleanvisninger for at starte et brugerdrevent website. Blandt andet fremhæver han, at der skal være plads til meta-snak, som diskussionerne på Wikipedia om hver artikel, både for at gøre det nemmere for nye brugere at falde ind og for at styrke de sociale bånd mellem bidragsyderne. Derudover kan opskriften koges ind til, at der skal være passion bag projektet og ikke ønsker om profit.
- Det er siderne, der er startet i det små og drevet af idealisme, der får succes. Nu kan man også se, at for eksempel MySpace er ved at blive uncool hos de unge - de kan ikke lide, at der tales om reklamer på sitet, og de vil ikke bruge et online-fællesskab, som deres forældre også efterhånden er på, vurderer Christian Schwarz Lausten.

Som potentielle afløsere peger han på facebook.com og det koreanske site cyworld.com, der har fået 1,5 millioner brugere i USA på kort tid.
Konklusionerne i specialet rækker faktisk ud over de brugerdrevne websites og kan også bruges på det grundlæggende skift i vores indstilling til arbejde, der foregår i disse år.
- Vi er godt i gang med et opgør med den gamle protestantiske arbejdsetik. Det var en måde at organisere sig på med det livssyn, at man skal knokle sin røv i laser og helst ikke have det for sjovt imens. Nu er det hacker ethics, der er det nye ideal, hvor man gør noget, fordi det er sjovt, og man ikke kan lade være, forklarer Christian Schwarz Lausten.
Specialet blev skrevet på fem måneder ved siden af et fuldtidsjob, en flytning, et bryllup og en stor konference, der skulle arrangeres. Hvordan nåede han alt det?
- Ja, der kan man snakke om hacker ethics igen. Hvis det er sjovt og interessant nok, så skal det nok blive færdigt!

Download specialet fra http://kortlink.dk/3evh¨

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. christian sCHWARZ LAUSTEN har skrevet om brugerdrevne websteder.

OriginalModTime: 04-01-2007 14:53:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere