Sukkersyge-samarbejde skred i it-svinget

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. januar 2007.


De praktiserende lægers ønsker blev glemt, da et it-system til diabetesbehandling blev udviklet. Det var konklusionen i et RUC-speciale om sundheds-it.

Et it-system skulle sammenkæde behandlingen af diabetespatienter på hospitalet og hos de praktiserende læger. Tanken var god, men der var ikke tænkt nok på de praktiserende lægers behov, da systemet skulle indføres i praksis - i lægernes praksis. Det fandt Louise Koch, Sine Øelund og Maren Granlien fra Roskilde Universitetscenter frem til i deres speciale i kommunika­tion og datalogi.
Inspireret af en forskergruppe inden for sundheds-it, der holder til på datalogistudiet, kastede de tre piger sig over at kigge et projekt for bedre behandling af diabetespatienter.
For at understøtte samarbejdet om sukkersygepatienterne mellem hospitaler og praktiserende læger, blev der udviklet en såkaldt "shared care"-løsning, der indeholder fælles patientoplysninger. Det betød, at begge parter skulle indtaste oplysninger løbende i et nyt, separat it-system. Men det var ikke populært. "Åh nej, endnu et it-system" var kort fortalt den reaktion, specialeskriverne mødte, når de talte med praktiserende læger. For ville der i fremtiden komme et nyt it-system for hver eneste patientgruppe?
- Man havde ikke lyttet nok til de praktiserende læger, da løsningen blev udviklet. De er også sværere at inddrage end de ansatte på hospitalet, men det betød, at de praktiserende læger ikke brugte systemet. De fik noget trukket ned over dem, som de ikke kunne se et behov for. Og når man ønsker, at et værktøj skal understøtte et samarbejde, er det ikke så smart, hvis kun den ene part bruger det, forklarer Maren Granlien.

Der var tænkt på integration med de praktiserende lægers egne it-systemer, men det virkede kun den ene vej og ikke helt godt nok. Lægerne kunne således ikke nøjedes med at skrive patientoplysninger i deres eget system og så overføre dem til det nye software kun til diabetesbehandlingen.
- Der var nogle fiksfakserier, så it-systemet til diabetespatienter kunne sende data til lægernes egne systemer. Men det blev sendt i en stor klump og var ikke rigtigt funktionelt, siger hun.
At dataudvekslingen ikke foregik den anden og mere logiske vej - med udgangspunkt i det system, lægerne bruger i deres praksis - skyldtes, at der er over 15 forskellige it-systemer i brug i landets lægepraksisser.
- Så det er ikke svært at forstå, hvorfor man tog udgangspunkt i hospitalerne, da der skulle laves en fælles it-løsning for begge sektorer, selvom de praktiserende læger meget hellere ville have noget, der var integreret i deres system. Det var nemmere, men det hjælper ikke meget, hvis de praktiserende læger så ikke bruger det, mener Maren Granlien.

I Fyns Amt, hvor it-systemet var taget i brug, har de tre studerende ikke fået respons på deres konklusioner, men i Roskilde Amt var projektet endnu kun i pilotfasen. Her betød specialets konklusioner, at der blev kaldt til tænkepause, og udrulningen til de praktiserende læger blev sat i bero.
Efter specialet var afleveret, startede Maren Granlien i en
ph.d-stilling på datalogi på Roskilde Universitetscenter. Her skal hun forske videre inden for sundheds-it, hvor hun skal se nærmere på, hvordan man kan opnå og måle effekter i forbindelse med indførelsen af den elektroniske patientjournal.

Hvad er dit speciale?
Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til specialeskriverne@cw.dk.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Maren Granlien, Louise Koch og Sine Øelund har skrevet om sammen­kædning af systemer til behandling af diabetes.

OriginalModTime: 25-01-2007 14:59:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere