Sukkersyge-samarbejde skred i it-svinget

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. januar 2007.


De praktiserende lægers ønsker blev glemt, da et it-system til diabetesbehandling blev udviklet. Det var konklusionen i et RUC-speciale om sundheds-it.

Et it-system skulle sammenkæde behandlingen af diabetespatienter på hospitalet og hos de praktiserende læger. Tanken var god, men der var ikke tænkt nok på de praktiserende lægers behov, da systemet skulle indføres i praksis - i lægernes praksis. Det fandt Louise Koch, Sine Øelund og Maren Granlien fra Roskilde Universitetscenter frem til i deres speciale i kommunika­tion og datalogi.
Inspireret af en forskergruppe inden for sundheds-it, der holder til på datalogistudiet, kastede de tre piger sig over at kigge et projekt for bedre behandling af diabetespatienter.
For at understøtte samarbejdet om sukkersygepatienterne mellem hospitaler og praktiserende læger, blev der udviklet en såkaldt "shared care"-løsning, der indeholder fælles patientoplysninger. Det betød, at begge parter skulle indtaste oplysninger løbende i et nyt, separat it-system. Men det var ikke populært. "Åh nej, endnu et it-system" var kort fortalt den reaktion, specialeskriverne mødte, når de talte med praktiserende læger. For ville der i fremtiden komme et nyt it-system for hver eneste patientgruppe?
- Man havde ikke lyttet nok til de praktiserende læger, da løsningen blev udviklet. De er også sværere at inddrage end de ansatte på hospitalet, men det betød, at de praktiserende læger ikke brugte systemet. De fik noget trukket ned over dem, som de ikke kunne se et behov for. Og når man ønsker, at et værktøj skal understøtte et samarbejde, er det ikke så smart, hvis kun den ene part bruger det, forklarer Maren Granlien.

Der var tænkt på integration med de praktiserende lægers egne it-systemer, men det virkede kun den ene vej og ikke helt godt nok. Lægerne kunne således ikke nøjedes med at skrive patientoplysninger i deres eget system og så overføre dem til det nye software kun til diabetesbehandlingen.
- Der var nogle fiksfakserier, så it-systemet til diabetespatienter kunne sende data til lægernes egne systemer. Men det blev sendt i en stor klump og var ikke rigtigt funktionelt, siger hun.
At dataudvekslingen ikke foregik den anden og mere logiske vej - med udgangspunkt i det system, lægerne bruger i deres praksis - skyldtes, at der er over 15 forskellige it-systemer i brug i landets lægepraksisser.
- Så det er ikke svært at forstå, hvorfor man tog udgangspunkt i hospitalerne, da der skulle laves en fælles it-løsning for begge sektorer, selvom de praktiserende læger meget hellere ville have noget, der var integreret i deres system. Det var nemmere, men det hjælper ikke meget, hvis de praktiserende læger så ikke bruger det, mener Maren Granlien.

I Fyns Amt, hvor it-systemet var taget i brug, har de tre studerende ikke fået respons på deres konklusioner, men i Roskilde Amt var projektet endnu kun i pilotfasen. Her betød specialets konklusioner, at der blev kaldt til tænkepause, og udrulningen til de praktiserende læger blev sat i bero.
Efter specialet var afleveret, startede Maren Granlien i en
ph.d-stilling på datalogi på Roskilde Universitetscenter. Her skal hun forske videre inden for sundheds-it, hvor hun skal se nærmere på, hvordan man kan opnå og måle effekter i forbindelse med indførelsen af den elektroniske patientjournal.

Hvad er dit speciale?
Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til specialeskriverne@cw.dk.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Maren Granlien, Louise Koch og Sine Øelund har skrevet om sammen­kædning af systemer til behandling af diabetes.

OriginalModTime: 25-01-2007 14:59:30
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.