Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 13. april 2007.
3D En danskudviklet patentansøgt streamingsteknologi giver læger og radiologer adgang til 3D-modeller af scanninger via håndholdte computere.
Et sæt af data på 500 megabyte er lidt af en mundfuld at sende over et trådløst net ud til en håndholdt computer. Hvis man samtidig ønsker, at den håndholdte computer skal behandle og præsentere de 500 megabyte data som 3D-modeller, så beder man om problemer.
Ikke desto mindre er det nødvendigt, hvis man vil gøre 3D-modeller af eksempelvis knoglestrukturer tilgængelige for læger på håndholdte computere. Medmindre man tænker lidt anderledesog gør noget, som de andre ikke gør.
Det gør den danske virksomhed Medical Insight. Mens store etablerede leverandører af de såkaldte PACS-systemer, tænker traditionelt klient-server, når de udvikler deres systemer, har Medical Insight valgt en anden vej.
Pantentansøgt teknologi
"Vi skiller os ud ved, at vi ikke sender de egentlige data ud til klienten. 98 procent af andre leverandører sender datasæt ud til klienterne, hvor behandlingen finder sted. I stedet har vi en stor server, der foretager al den nødvendige databehandling. Inklusive opbygningen af modellerne. Vi sender - eller streamer - signalet ud til klienten. I princippet fungerer det ligesom som et fjernsyn. Fjernsynet laver heller ikke nogen databehandling, men viser blot den strøm af pixels, det modtager," forklarer Frits Thomsen, administrerende direktør i Medical Insight.
Fjernsynsanalogien holder ikke helt. På den håndholdte computer er installeret en lille stump software, der dekrypterer, dekomprimerer og præsenterer grafikken som streames fra et Linux-cluster.
"Vi har et lille klientprogram, der er omkring 250 kilobyte stort. Det skal installeres på klienten. Vi er basalt set ligeglad med hvilken slags, klienter der anvendes. Det kan være en PC, en PDA eller en smartphone. En 3G-telefon kan give et godt billede," siger Frits Thomsen.
Det eneste krav er, at klient-hardwaren er udstyret med et Windows-operativsystem, da det lille klientprogram er skrevet til Windows.
Klientprogrammet er sammen med software på Linux-clusteret blevet patentansøgt.
"Selve streamingen er under patentering. Vi søgte om patentet for to-tre år siden, og vi kan forvente, at der går fire-fem år, inden vi får godkendt patentet," siger Frits Thomsen.
Linux-cluster som talknuser
Udover streamingsteknologien indeholder Linux-clusteret også software, der sikrer failover og loadbalancing.
"Linux-clusteret består af omkring 50-60 standard-pc'er. Vi har udviklet clustersoftware, der sørger for loadbalancing og failover. Hvis enkelte servere falder ud, vil failover-funktionaliteten forhindre at klienterne mærker noget til det," forklarer Frits Thomsen,
Anvendelsen af standard-pc'er er med til at holde omkostningerne nede, ligesom anvendelsen af almindelige pc-grafikkort til 3D-modelleringen begrænser udgifterne til hardwareindkøb.
"Grafikdelen håndteres ved hjælp af Nvidia-grafikkort eller ATI, så her bliver vi hjulpet af spil-industrien. Vi foretrækker Nvidia, men begge kan bruges," siger Frits Thomsen.
Systemet anvendes til at opbygge visuelle modeller af data fra eksempelvis CAT-scanninger.
"CAT-scannere kan godt producere 2000-3000 billeder. Det er ikke alle 3000 billeder, der bruges. I mange tilfælde kigger man på nøglebilleder eller man opbygger en 3D-rekonstruktion. Når vi får data fra scannerne, så bearbejder vi data på serveren. Det kan være meget CPU-intensivt. Modellerne opbygges og streames derefter ud til klienten," fortæller Frits Thomsen.
Pilotprojekt i Region Nord
Efter at være startet som et pilotprojekt på Aalborg Sygehus i 2002, blev Medical Insights system taget i anvendelse på en række sygehuse i det tidligere Nordjyllands Amt, nu Region Nord, i juni 2006.
Ifølge Henrik Gregersen, radiolog på Aalborg Hosital, kræver systemet kun 10 minutters oplæring for radiologer og læger.
Frits Thomsen ser frem til indførelsen af elektroniske patientjournaler, da han forventer, at det vil give et boom til EasyViz-systemet.
"Det allerstørste gennembrud vil blive med elektroniske patientjournaler. De kan forsynes med billeder ved hjælp af vores system. Vi er i gang med at lave det til Aalborg. Vi kan levere funktionaliteten i andet halvår i år til Region Nordjylland," siger Frits Thomsen.
Faktabokse:
Projektets milepæle
Pilotprojekt: August 2002 - December 2002
Projektstart: December 2003
Samlet aflevering: Juni 2006
Picture Archiving and Communication Systems (PACS)
Til diagnosticering og undersøgelse af eksempelvis knoglebrud, anvendes et PACS-system til at vise scanningsbilleder af patienten.
Medical Insight
16 ansatte.
Kontor i Valby.
Ønsker at fortsætte som rent softwarehus. Derfor har virksomheden indgået samarbejde med blandt andre IBM Healthcare, Agfa og Kodak.
Easyviz anvendes i USA, Tyskland og Danmark.
Billedtekst: PDA-Hand Siden sommeren 2006 har en række nordjyske sygehuse haft adgang til scannede billeder på håndholdte computere.
OriginalModTime: 12-04-2007 10:00:30