Kreativiteten bor i os alle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. juni 2007.


Kreativitet er en barriere for mange mennesker, men simple øvelser kan få den frem i os alle.
Jeg har tidligere skrevet om en af grundpillerne i EDB Gruppens model for innovation - nemlig innovations-
trekanten. Innovationstrekanten består i meget korte træk af tre elementer, nemlig kreativitet, handlekraft og forretningsforståelse.
Når jeg med jævne mellemrum holder foredrag om innovationstrekanten, så er den første reaktion som regel - "den er jo lige til at gå til". Men så kommer der som regel også et hurtigt lille "...men jeg er jo ikke kreativ, så hvordan?"
Egentlig er det lidt pudsigt, for faktisk er min oplevelse i praksis, at det sjældent er kreativiteten, der er den egent-lige barriere for innovationsarbejdet. Det er langt oftere handlekraften, det kniber gevaldigt med - altså evnen til rent faktisk at få omsat ideerne til noget, der også eksisterer her i "First Life".

Men tilbage til kreativiteten, for den er tilsyneladende den største oplevede barriere hos de fleste mennesker. Den bor heldigvis i os alle, og skal man pege på den ene ting i innovationstrekanten, som alle med sikkerhed har, så er det faktisk kreativitet. Du tror mig måske ikke - men tænk bare på din egen evne til at finde ledige parkeringspladser en travl lørdag formiddag - her synes kreativiteten nærmest endeløs.

Hvor både forretningsforståelse og handlekraft til en vis grad er et spørgsmål om indlæring i voksenlivet, så er kreativitet faktisk et medfødt naturtalent hos alle mennesker. Tænk for eksempel tilbage på dengang du var barn - havde du ikke der en kreativitet, som udfoldede sig i fuldt flor? - sandsynligvis er svaret jo, men hvor er den så blevet af siden hen?
Et muligt svar er, at den er blevet kvalt i metodelære. I løbet af vores opvækst og i vores voksne liv lærer mange af os nemlig værktøjer og metoder, som stille men sikkert skubber kreativiteten i baggrunden.
Men heldigvis ligger den ikke så langt væk, og nogle få simple øvelser kan faktisk få den helt frem - selv hos de stærkeste skeptikere. En øvelse jeg i den grad nyder selv at lave, når jeg holder oplæg, er følgende:
Jeg starter med en lille sang om, at kreativitet bor i os alle. Allerede på dette tidspunkt er der som regel himmelvendte øjne, og man kan næsten høre, hvad der bliver tænkt. Efter et lille minuts snak tager jeg et stykke papir og krøller det meget synligt sammen. Nu spørger jeg så ud i salen: "Hvad er dette?" - mens jeg holder det sammenkrøllede papir frem. Reaktionen er i 10 ud af 10 tilfælde: TAVSHED - indtil en - som regel lidt spag stemme siger - "et stykke krøllet papir?" Det er jo rigtigt, men nu kommer det sjove. Mens jeg vender ryggen til, beder jeg salen om at forestille sig, at de for en kort stund er en 6. klasse.
Når jeg atter vender mig om med fronten mod salen, stiller jeg samme spørgsmål igen - "hvad er dette?" - alt i mens jeg holder papiret frem. I løbet af de 10 sekunder, det har taget mig at dreje rundt om mig selv, har det sammenkrøllede papir forvandlet sig til en bold, en mislykket stil, en "hilsen" til læreren, et kærestebrev, et papmachéæble eller 117 andre sjove forslag. Du kan selv prøve - den har virket hver gang indtil videre.

Nu handler innovation jo ikke bare om at få papirskugler til at blive bolde, men - i det mindste i min verden - især om at skabe nye og banebrydende forretningsideer. Men tænk, hvis en sølle papirkugle kan blive til så mange fan-tastiske ting, hvad kan rigtige ideer så ikke gå hen og blive til?

Kenny Munck er innovationsdirektør i EDB Gruppen.

OriginalModTime: 14-06-2007 14:39:16




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere