Flerkernechip sætter hastighedsrekord

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 17. august 2007.


rekord Sun Micro-systems nyeste single chip mikroprocessor debuterer med
rekordspecifikationer.

T2 med det tidligere kodenavn Niagara II er Suns nyeste udspil på single-chip-mikroprocessor-markedet. T2 overhaler multikerne-konkurrenten Power6 fra IBM. Den nye processor har otte kerner, og ifølge virksomhedens egne målinger overgår den samtlige andre lignende CPU'er.
Benchmarkdata på 78,3 SPECint_rate_base2006 og 62,3 SPECfp_rate_base2006 ligger ydelsesmæssigt et pænt stykke over ærkerivalen IBM's sammenlignelige data for både Power6- og Xeon 5355.
Chippen har en klokfrekvens på 1,4 GHz, er baseret på 65 nm-teknologi og bliver produceret af Texas Instruments. Med en nominel effekt på 95 watt er strømforbruget moderat. Databåndbredden på chippens fire kanaler er bedre end 60 GB/s.
T2 arbejder parallelt med otte tråde, som kan håndteres med stor finkornethed. Chippen indeholder understøttelse for op til 64 parallelle tråde. Den fælles L2-cache er på fire MB.
En af de indbyggede funktioner, som gør processoren oplagt til webserverbrug er en indbygget, hardwarebaseret krypterings-engine for hver af processorens otte kerner.
Krypterings-motoren kan håndtere alle udbredte krypteringsalgoritmer. Ydermere er der en tilfældighedsgenerator til nøglegenerering indbygget, som kan anvendes til de hurtige Monte Carlo-algoritmer, som bruger statistiske metoder til problemløsning baseret på tilfældigt genererede tal og sandsynlighedsberegning.
Sun oplyser ikke konkrete benchmark-målinger på krypteringsfunktionerne, men vurderer, at de er omkring ti gange hurtigere end konkurrenters processorer. Krypteringsfunktionerne i chippen er op til 17 gange hurtigere end specialiserede indstikskort med samme funktioner.

Åben processor
De første sendinger T2-baserede systemer kommer om cirka en måned. Sun tilbyder også at levere til OEM-kunder, som ønsker at sælge systemerne under eget brand.
Sun arbejder på næste generation af processoren med kodenavnet Victoria Falls, som har planlagt debut næste år som en dual-socket version. Sun vil offentliggøre detaljerede specifikationer for T2-kernen for nogle få hardware-udviklere.

OriginalModTime: 20-08-2007 13:47:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere