Den intelligente overvågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. august 2007.


De kan høre, tale, genkende ansigter og registrere mistænkelig adfærd. Intelligente overvågningskameraer kan meget mere end blot optage levende billeder.

Glem overvågningskameraet som en passiv registrering af et bestemt område.
Overvågningskameraer med indbygget intelligens bruger mere end blot deres linser. De genkender ansigter. De kan se, om du er glad, aggressiv eller overrasket. De identificerer mistænkelig adfærd. De hører, om personer er aggressive.
I Storbritannien, hvor der er et kamera for hver 14. brite, er den intelligente overvågning allerede taget i brug.
"Store grupper af unge, der hænger på gadehjørnerne kan virke truende. Derfor genererer systemet en alarm, hvis der forsamles store grupper af mennesker."
Det er Richard Lack, salgschef fra videovervågningsleverandøren Ipsotek, der fortæller om et af Ipsoteks systemer.
Systemet er installeret i en af Londons berygtede bydele Hackney, hvor kriminalitet er udbredt. Ipsoteks billedeanalysesoftware kan holde øje med, hvor mange mennesker der er forsamlet et sted. Det kan også holde øje med personer, der opholder sig i nærheden af pengeautomater uden noget formål. Måske kriminelle, der venter på et offer.
Ifølge Richard Lack bruges Ipsoteks systemer i 10 af Londons 30 bydele. Nogle af dem, som overvågningssystemet i Hackney, nøjes ikke med at holde øje med mistænkelig adfærd. De lytter også.
Lytter efter skud og aggressive stemmer.
Lytter efter aggression
Overvågningsystemet i Hackney bruger foruden Ipsoteks billedanalysesystem også software fra Sound Intelligence. Softwaren er i stand til at registrere skud samt agggression i menneskers tale og råb.
"Der er i alt 12 forskellige stemmeparametre, der afslører aggression. Stemmelejet, accelerationen af stemmestyrken, forvrængning af stemmen og harmoniske punkter er nogle af dem," forklarer direktør Derek Van der Vorst, Sound Intelligence i Groningen, Holland
Softwaren fra Sound Intelligence er vokset ud af universitetsmiljøet i byen. Nærmere bestemt var det afdelingen for kunstig intelligens og biofysik, der stod fadder til firmaet.
I 2000 blev Sound Intelligence etableret, og i de første år prøvede firmaet at gøre sig gældende på talegenkendelse. Det var imidlertid ikke nogen succes, og i 2003 begyndte firmaet i stedet at fokusere på, hvordan en persons sindstilstand afspejles i stemmen. Især panik og aggression.
Lidt overraskende er der mange lighedspunkter mellem glad sang og aggression. De første modeller havde svært ved at skelne mellem de to. Siden har Sound Intelligence optimeret sine modeller, så det er sjældent, at en ikke-aggressiv stemme opfattes som aggressiv. Tilsvarende er det svært at skabe falske alarmer ved at spille aggressiv.
"Groningen var et af de første steder, systemet blev taget i brug. Det er en universitetsby med 40.000 studerende, så tro mig, der er mange studerende, der har forsøgt at snyde systemet," siger Derek Van der Vorst.
Ifølge ham ændres stemmens fysiske karakteristika, når man bliver aggressiv, hvilket er svært at efterligne.
"Vokalen ændres grundet øget adrenalin, halsmusklerne strammes, og det er svært at simulere. En god skuespiller kan nok simulere aggression, men almindelige mennesker har svært ved at snyde vores system," siger han.
Ifølge Derek Van der Vorst bruges Sound Intelligence i 30 byer i Holland og England. 125 hollandske tog er ved at få indbygget systemet, og det vil også blive anvendt på platforme og i billetsalgskontorer på togstationer.
Integration til it-systemer
Integrationen af flere forskellige funktioner i eet overvågningssystem ses ikke kun i Hackney. Eksempelvis lancerede IBM sit overvågningssystem Smart Surveillance System (S3) i år:
"S3 tilbyder monitorering og analyse af begivenheder i den virkelige verden baseret på en åben middlewarestandard ved hjælp af mangeartede sensorer som videokameraer, radar, kemiske sensorer og lydinput."
Hos den danske virksomhed Milestone System er man også fokuseret på integrationen mellem forskellige systemer.
"Vi tilbyder en åben platform, der kan integreres med en lang række forskellige kameraer, omkring 300 forskellige videokameraer. Vores åbne system giver frit valg af kamera, netværk, storage og software," siger John Blem, teknisk chef og medstifter af Milestone.
Milestone System har sucess med den åbne platformsstrategi. De seneste to år i træk har analysevirksomheden IMS Research udpegeget Milestone Systems som leverandør af verdens bedste åbne platform for IP video-overvågning.
Muligheden for at integrere Milestones overvågningssystemer med traditionelle it-systemer giver blandt andet mere effektive kontrolsystemer.
"Integration med andre systemer, eksempelvis adgangskontrolsystemer og kasseapparater er vigtig. For eksempel kan forretningers svind reduceres ved at kæde overvågningen sammen med kasseapparatsystemet," siger John Blem.
Ved at synkronisere overvågningen med kasseapparatsystemet, kan en forretning hurtigt kontrollere, om der eksempelvis blev indleveret nogen flasker, da flaskebonen blev udskrevet. Det kan også tjekkes, at firmakort, der giver speciel rabat til de ansatte, reelt anvendes af den ansatte eller af andre personer. Danske kunder udgør kun en ringe procentdel af Milestones i alt 25.000 kunder, men tæller blandt andre Fakta, Statoil og Ikea.
Fra analog til digital
For at gøre overvågningen mere intelligent er det nødvendigt at bruge digital teknologi. Derfor er London Underground i gang med at opgradere nogle af de i alt 8.300 overvågningskameraer til digitale systemer. Samtidig skal antallet af kameraer øges betragteligt. En talsmand for London Underground oplyser, at man forventer at have 12.000 overvågningskameraer i 2011.
I 2003 indledte London Underground et pilotprojekt med intelligente kamerasystemer på Liverpool Station. Her indbyggede man logik i kamerasystemet, så personer, der opholder sig på platformen i lang tid uden at stige på tog, udløser en alarm i systemet. Det kunne være en potentiel selvmorder.

Risikoen for fejl
Men de automatiske systemer kan tage fejl. Det var tilfældet med et pilotprojekt på Liverpool Station. London Underground oplyser, at projektet blev indstillet, fordi systemet genererede for mange falske alarmer.
London Underground oplyser dog også, at der siden 2003 er sket en rivende udvikling i teknologien, som følges nøje. Der er eksempelvis planer om et pilotprojekt med ansigtsgenkendelse på Euston togstation i løbet af efteråret. Videoovervågningskameraer udstyres med ansigtsgenkendelsessoftware, så kriminelle og terrormistænkte kan genkendes af systemet.

Faktaboks 1: Skiftet fra analog til digital
Det er et skifte fra analog teknologi til digital teknologi, der har medført et boom i avancerede overvågningsmuligheder. En digitaliseret billedstrøm kan behandles af software til at genkende mennesker, ansigtsudtryk, spotte efterladte kufferter og mistænkelig opførsel. Samtidig anvendes internet-protokollen IP til at transportere billedstrømmen, hvilket giver mulighed for integration med andre it-systemer.
Det er stadig de analoge videokameraer, der er i overtal, men skiftet er i gang. Ifølge analysebureauet IMS Research vil de intelligente kamerasystemer udgøre en tredjedel af det samlede marked i 2010.

Faktaboks 2: Det råbende kamera
Det råbende kamera er en realitet og taget i brug i England. Det skal være med til at holde de britiske gader rene for affald. Smider fodgængere affald på gaden, kan en operatør anvende et kamera udstyret med højttaler til at opfordre den svinende til at samle affaldet op. Det talende kamera blev taget i brug i Middlesbrough i juli 2006, hvor ni kameraer er udstyret med højttalere. I april sagde daværende indenrigsminister John Reid, at talende kameraer vil blive installeret i bl.a. Derby, Norwich, London-bydelen Southwark.¨

Faktaboks 3: Kameraet ser vreden
På årets Cebit-messe præsenterede det tyske Fraunhofer Institut et system, der i realtid kan vurdere, om en person er glad, vred eller overrasket. Forskningen er afledt af ansigtsgenkendelse som har været genstand for forskning i mange år. Ansigtsgenkendelse kan anvendes i forbindelse med adgangskontrol.

Faktaboks 4: Antal overvågningskameraer
Med 4,2 millioner overvågningskameraer - eller et for hver 14. brite - er Storbritannien det land med flest overvågningskameraer pr. indbygger.

Der findes ikke en optælling over antallet af overvågningskameraer i Danmark, men brancheoranisationen Sikkerhedsbranchen vurderer, at der er 150.000. Det er et for hver 35. dansker. Sikkerhedsbranchen vurderer, at der installeres 20.000 - 25.000 nye overvågningskameraer om året. Et antal som branchen forventer vil vokse voldsomt med
den nye lov om videoovervågning.

Billedtekst: Kamera I Københavns Metro har man omkring 200 videokameraer, der holder øje med 16 stationer og Metro-togene.
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 23-08-2007 13:53:41




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere