Overvåget? Hvem? Mig?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. september 2007.


Ved du, at din internetudbyder skal gemme oplysningerne om din færden på nettet i et år? Er du som fire ud af fem danskere, har du ingen anelse.
Danskerne lever en ubekymret tilværelse i nærmest komplet uvidenhed om den nye lov, der tvinger teleselskaber og internetudbydere til at logge og gemme data, der afslører deres færden på både mobil- og internettet.
"Næ, det vidste jeg ikke noget om," siger 81 procent af godt 1.100 danskere, som analysehuset Userneeds har spurgt på vegne af Computerworld.
Således oplyst om, at deres oplysninger gemmes, svarer 66 procent af danskerne, at det er da i orden eller helt i orden (27 procent).
Det er især i orden, hvis overvågningen sker for at fange pædofile og terrorister. Det siger henholdsvis 95 og 93 procent ok til. 88 og 73 procent godtager også overvågningen, hvis det sker for at afsløre voldsforbrydelser og bedrageri.
Men danskerne synes ikke, at det er ok at blive kigget over skulderen, hvis det er myndighedernes ærinde at knalde dem for trafikforseelser. Det mener kun 46 procent er i orden.
Det er her, danskernes grænse går.
Rent mel i posen
Vi er tilsyneladende en nation med rent mel i posen, når der gælder vores digitale adfærd. Kun hver tiende dansker siger, at de vil begynde at benytte anonymiserede it-tjenester for at undgå overvågning. 82 procent har ikke tænkt sig at ændre deres vaner på nettet ved for eksempel at undlade at besøge bestemte hjemmesider eller chat-fora.
Flere end halvdelen af de spurgte mener, at overvågning giver et mere trygt samfund. Den skaber dog også grobund for en generel mistillid til hinanden, mener 41 procent. Tilliden til teleselskabernes evne til at opbevare brugernes trafikdata på betryggende vis, er heller ikke overvældende.
Lidt under halvdelen tror på, at selskaberne er i stand til det. I denne forbindelse er det måske mere overraskende, at hver tredje slet ikke har noget indtryk af, om teleselskaberne kan magte den opgave.
47 procent siger, at de godt kunne være bekymrede for, at deres internetudbyder ikke evner at sikre deres elektroniske spor mod misbrug og adgang fra uautoriserede personer.
Tilliden til myndighederne i skikkelse af Politiets Efterretningstjeneste er til gengæld stor i sammenligning. 63 procent har tillid eller meget tillid til, at PET ikke mister deres fortrolige data til uautoriserede personer.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:15:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere