Sådan scorer du de dygtige medarbejdere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. september 2007.


Bonus, fryns og flekstid er it-branchens mest populære kneb for at tiltrække arbejdskraft. Computerworld har set nærmere på 10 danske it-firmaer, der trodser trenden og massehyrer midt i rekrutteringskrisen.

Hvor svært kan det være?
Fyld lidt flere penge i lønningsposen, indfør fleksible arbejdstider, skru en bonusordning sammen og sats på fryns som gratis bredbånd, mobiltelefoni, massage og fysioterapi. Så skal de nye medarbejdere nok komme væltende ind ad døren på trods af rekrutteringskrise og 5.000 ubesatte stillinger i den danske it-
branche.
Men nej, så enkelt er det desværre ikke. I dag er bonus, fryns og flekstid tæt på at være standard i den danske it-branche, og virksomhederne skal være endnu længere fremme i skoene, hvis de vil sikre sig deres del af den eftertragtede it-arbejdskraft.
Computerworld har talt med ti it-virksomheder, der trodser trenden og hyrer masser af nye medarbejdere på trods af rekrutteringskrisen.
Der er ingen entydig succesformel for virksomhederne, der kommer fra alle dele af it-branchen. Deres rekrutterings-tiltag spænder fra alt fra nærarbejdspladser over fryns og dusører til arbejdsgiverbetalt frivilligt arbejde for Børns Vilkår.
Dog går en ting igen. Det kan godt være, at der kræses om medarbejderne med bonusordninger, flere penge i lønningsposen og alskens kreative former for fryns. Men alt det nytter intet, hvis ikke arbejdsgiveren kan tilbyde et spændende job, hvor faglige udfordringer og ikke kedsomhed er i højsædet. Det skal være sjovt at gå på arbejde, lyder devisen.
Medarbejderne stiller med andre ord store krav til arbejdsgiveren, og virksomheden skal ikke regne med, at den enkelte medarbejder er beæret over at få en stilling i virksomheden, som han vil passe punktligt fra otte til seksten indtil pensionsalderen. Tvært-imod.
Mange af virksomhederne med succes på rekrutteringsfronten er kendetegnet ved, at medarbejderne nyder en høj grad af frihed. Det kommer både til udtryk ved fleksible arbejdstider og flekslønsordninger, men i endnu højere grad ved at medarbejderne selv definerer indholdet i deres job.
Incitamentsordninger
De ti virksomheders indsats på rekrutteringsfronten falder langt hen ad vejen fint i tråd med resultaterne i dette års IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte.
Revisorerne har hen over sommeren spurgt 300 topchefer i den danske it-branche om, hvordan de håndterer rekrutteringskrisen, og konklusionen er klar: Incitamentsordninger og alskens former for fryns er ved at være hverdagskost i it-branchen.
"Vi oplever en kraftig efterspørgsel efter rådgivning inden for incitamentsordninger i bred forstand. Det kan være alt fra medarbejderobligationer, over fitness til bredbånd og frit togkort. Alt sammen designet med det ene formål at gøre sig smuk over for de attraktive medarbejdere," siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.
Flekslønsordninger er in
Kim Gerner fremhæver flekslønsordninger, som et af de områder, hvor efterspørgslen allerede er stor, og samtidig efterspørges mere og mere.
"En flekslønsordning er kendetegnet ved, at virksomheden giver medarbejderne hele eller dele af den skattemæssige besparelse, der er ved at konvertere en del af lønnen til personalegoder," siger Kim Gerner.
Fleksløn kan derved indgå som en del af en bruttolønsstigning, der slår stærkere igennem hos medarbejderen, fordi der spares skat.
At it-virksomhederne anstrenger sig hårdt for at gøre sig lækre over for de ombejlede medarbejdere vidner følgende tal om: Hver fjerde virksomhed tilbyder aktieoptioner og en lang række andre former for fryns. Blot 14 procent af virksomhederne tilbyder slet ingen former for fryns.
"Bonusordninger er og bliver nummer et. De findes i 69 procent af de adspurgte virksomheder. Det er vores fornemmelse, at de bredes ud til flere og flere medarbejdere," siger Kim Gerner.
Derudover fremhæver han igen fleksløn, der på trods af sin unge alder er ved at blive rigtig populær blandt it-branchens virksomheder. Den findes nu i hver fjerde virksomhed. I de store virksomheder er tallet helt oppe på 37 procent, men selv de små er med 22 procent med på modellen.
Tilfredse virksomheder
Langt størsteparten af virksomhederne er godt tilfredse med incitamentsordningerne, da blot 10 procent af virksomhederne ikke mener, de har fået det ønskede udbytte af dem.
"Lad os håbe, at det fortsætter, efterhånden som konkurrencen om de bedste hoveder tager til," siger Kim Gerner.
Deloitte har også spurgt virksomhederne, om de vil indføre flere incitamentsordninger i de næste par år. Og det vil de fleste. Flere end halvdelen af alle it-virksomhederne vil sætte yderligere ind for at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere.
Ud over de traditionelle måder at rekruttere folk på, så viser IT-Vækstbarometeret, at nye metoder som eksempelvis brug af dusører til medarbejdere, der skal folk til virksomheden, vinder frem.
Dusører bruges i syv procent af virksomhederne. Blandt de store virksomheder med flere end 200 ansatte benytter hele 23 procent dusører som en måde at rekruttere medarbejdere på. Derudover er sponsorater også en populær måde at rekruttere folk på, mens medieomtale indgår aktivt i rekrutteringsstrategien hos næsten halvdelen (45 procent) af de store virksomheder.

Boks:
Størst vækst i medarbejderstaben
Placering Virksomhed Ansatte Vækst i %
1. Rosenmeier Electronics A/S 79 229
2. IT Factory A/S 101 159
3. Siemens IT 239 128
4. HandStep A/S 30 114
5. Notabene.net A/S 32 100
6. LectorApS 29 93
7. Motorola A/S 451 88
8. Nworks A/S 31 82
9. Ventelo A/S 50 79
10. Wirtek A/S 42 75

Listen er baseret på oplysninger om gennemsnitligt antal medarbejdere i virksomhedernes årsregnskaber fra de seneste to år indsendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Bruttolisten indeholdt 349 it-selskaber. Kun virksomheder med 25 eller flere medarbejdere er taget med.

OriginalModTime: 20-09-2007 13:36:00




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere