Teleløsning sparer ­hjertepatienter for flyrejser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Digital Sundhed d. 21. september 2007.


Grønlands landshospital, Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, har en fast forbindelse til Rigshospitalet, der overfører ekko-kardiogrambilleder. Dermed har grønlænderne adgang til de bedste eksperter i kongeriget,
selvom de bor langt væk.

NUUK, GRØNLAND - Hvordan får man adgang til den bedste ekspertise og de bedste ekspertvurderinger af ekko­kardiogrammer, når man samtidig bor langt fra alfarvej - nærmere bestemt i Grønland, tusinder af kilometer fra Europa?
Svaret hedder tele-ekkokardiogram, det vil sige en løsning, hvor skærmbilledet og øvrige data fra undersøgelsesudstyret sendes via telenettet derhen, hvor eksperterne sidder.
På Dronning Ingrids Hospital, Grønlands landshospital, der ligger i hovedstaden Nuuk, er ekkokardiogram-udstyret koblet op på en forbindelse til Rigshospitalet i København. Denne teleløsning gør det muligt for fagfolkene i Nuuk at få sparringspartnere over 3.000 kilometer væk og få hjælp til fortolkningen af billederne. Dermed kan man udbrede ekspertisen geografisk, selvom folk bor langt fra eksperterne.
"I og med at vi kun er nogle få læger her, som har et meget bredt arbejdsområde, og vi derfor ikke kan være eksperter i alt, har vi god nytte af at drøfte patienterne med kollegaerne i København. Det er meget nyttigt med vejledning en gang imellem og at kunne bruge dem som sparringspartnere," siger Allan Gelvan, der er overlæge på Dronning Ingrids Hospital.
"På den her måde har vi adgang til den bedste faglige ekspertise i Danmark," siger Allan Gelvan.
Han peger på, at for eksempel anormalier i hjertet hos nyfødte kan være svære at opdage, og her er det nyttigt, at lægerne i Grønland kan trække på eksperterne på Rigshos­pitalet.
"Der er nogle ting, hvor diagnosen ikke kan vente. Nyfødte med hjertefejl skal evakueres og behandles hurtigt," siger Allan Gelvan.
Sparer flybilletten
Fordelen ved at få hjælp fra eksperterne langt fra Grønland er oplagt: Det undgås, at patienten skal tage en tidskrævende, og for det grønlandske samfund dyr, flyrejse til Danmark, blot for en undersøgelse.
"Før vi fik det første udstyr, sendte vi patienterne til Danmark for at få foretaget en undersøgelse, som kun varer en halv time. Det var et utroligt besværligt - og dyrt. Nu kan vi få en diagnose med det samme og få afstemt behandlingen og sat den i gang straks - uden at det er nødvendigt at sætte patienten på et fly," siger Allan Gelvan.
Bedre chance for at overleve
Tele-ekkokardiogram-løsning­­­en gør også adgangen til undersøgelserne bedre for den grønlandske befolkning, hvilket i sidste ende alt andet lige vil forbedre chancen for tidlig og korrekt diagnose, og dermed behandling og overlevelse.
"Tele-ekkokardiogram-løs­ning­en giver os mulighed for at drøfte patienten med eksperterne på Rigshospitalet. Vi taler sammen samtidig med, at de kan se det samme skærm­billede fra ekko-kardiogrammet, som vi ser," siger Allan Gelvan, og henviser til, at der på væggen over ekko-kardiogram-udstyret hænger videokonference-udstyr, en skærm og et kamera, som gør det muligt for lægerne på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk at tale med deres kollegaer på Rigshospitalet i København samtidig med, at de kan se dem. Det vil sige, at kollegaerne i København både kan se ekkokardiogram-billed­et og et videobillede af deres grønlandske kollegaer.
"På den måde kan vores kollegaer i København for eksempel bede os kippe transduceren, for at få et bedre billede. De kan guide os igennem de svære undersøgelser," siger Allan Gelvan.
Samtidig bliver ekkokardiogram-billedet optaget i København.
"På den måde får vi også mulighed for at opbygge en historik på patienten," siger Allan Gelvan.

Billedtekst:
Besparelse Overlæge Allan Gelvan ved siden af det udstyr, der betyder, at hans grønlandske patienter ikke længere behøver tage den lange rejse til Danmark
for at blive undersøgt i 30 minutter.
Foto: Steffen Fog.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:24:39




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere