Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Hjernekampen er først lige begyndt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Top 100 d. 28. september 2007.


Den danske it-branche lider desperat af mangel på arbejdskraft, men vi har kun set toppen af isbjerget. Kampen om de dygtigste medarbejdere intensiveres i takt med at hardware- og softwarebranchen får lige så store rekrutteringsproblemer,
som konsulentbranchen har i dag.

Spørg en topchef i it-branchen, hvad der er hans største udfordring, og han vil sandsynligvis svare at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. Det er ingen nyhed, men går du og venter på, at rekrutteringssituationen bliver bedre, så kommer du til at vente længe. Problemet vokser derimod, og det breder sig til alle dele af it-branchen. Det viser dette års IT-Vækstbarometer fra rådgivnings- og revisionsfirmaet Deloitte, der er baseret på interviews med 300 topchefer i den danske it-branche foretaget hen over sommeren.
"Mangel på medarbejdere har ikke overraskende været årets negative oplevelse. I fjor forventede 30 procent af topcheferne i it-branchen, at manglen på medarbejdere ville få størst negativ indflydelse på virksomhedens udvikling. Det endte med at ske for endnu flere, nemlig 37 procent," siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.
Han fremhæver, at selvom mangel på medarbejdere er et helt generelt problem i dansk erhvervsliv i dag, så rammer medarbejdermanglen ekstra hårdt i it-branchen, hvor udviklingen af nye produkter og ydelser går særligt stærkt.
"Så det er vigtigt at kunne smede, mens jernet er varmt, og det kræver medarbejdere," siger Kim Gerner.
Deloittes IT-Vækstbarometer viser, at medarbejdermanglen er det altoverskyggende problem for it-branchens topchefer. Blot 12 procent af topcheferne peger på konkurrencen som største negative faktor, så det er gyldne tider, mener Kim Gerner.
"Tænk bare få år tilbage, hvor konkurrencen var en kæmpe udfordring for de fleste it-virksomheder. Opfattelsen af et meget positivt marked underbygges også af at generelt faldende efterspørgsel kun har været hovedproblemet for 12 procent af virksomhederne," siger han.
Derudover er mere jordnære problemer som eksempelvis uhensigtsmæssig produktportefølje, for høje omkostninger og likviditetsvanskeligheder stort set forsvundet fra topchefernes negative dagsorden. De kan stort set ikke måles i årets IT-Vækstbarometer.
De dygtigste lider mest
Topchefernes altoverskyggende udfordring er altså at fastholde og rekruttere medarbejdere, og det er tydeligst at se blandt de mest succesrige virksomheder i Computerworlds Top 100-undersøgelse. Medarbejdermangel står øverst på listen over faktorer, der har mest negativ indflydelse på væksten hos knap halvdelen af topcheferne i disse virksomheder, mens tallet vokser til 53 procent fremover. Derimod er problemet noget mindre blandt landets langsomst voksende virksomheder. Her peger knap en tredjedel (31 procent) af topcheferne på medarbejdermangel som den mest negative faktor. Tallet forventes dog at vokse markant fremover og nå op på 44 procent.
"Den dramatiske stigning i mangel på medarbejdere blandt de langsomst voksende virksomheder kan både tolkes positivt og negativt. Positivt, fordi det måske dækker over mere fokus på at have de rigtige folk, der jo i it-branchen er en af de væsentligste nøgler til succes. Negativt, fordi medarbejderne uomtvisteligt er svære at finde," siger Kim Gerner.
Alle brancher er hårdt ramt
Deloittes IT-Vækstbarometer viser samtidig, at manglen på medarbejdere rammer bredt i hele it-branchen. I år peger 37 procent af alle virksomheder på medarbejdermangel som den mest negative faktor, mens 41 procent forventer, at manglen på arbejdskraft bliver den største hæmmer for væksten fremover.
Tidligere har medarbejdermanglen været mest udtalt blandt it-branchens konsulenthuse, mens virksomheder inden for software- og hardwarebrancherne har haft mindre rekrutteringsproblemer. Sådan er det fortsat, da 62 procent af virksomhederne i konsulentbranchen peger på medarbejdermangel som den største udfordring. Men måske er der en smule håb forude for denne del af it-branchen, da lidt færre (57 procent) forventer, at jagten på medarbejdere bliver det største problem fremover.
Den stik modsatte tendens gør sig gældende blandt softwarevirksomhederne, som hidtil er sluppet relativt nådigt fra medarbejdermanglen. Her har lidt flere end hver femte (21 procent) svaret, at medarbejderudfordringen er den største i øjeblikket. Men fremover forventer flere end dobbelt så mange (44 procent), at medarbejdermangel bliver den største

Boks:
Deloitte
It-vækstbarometer 2007
Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte har i år spurgt 280 administrerende direktører i den danske it-branche om deres og branchens strategiske udfordringer, planer og ambitioner.
IT-Vækstbarometret indeholder resultaterne af den meget omfattende undersøglelse og Deloittes kommentarer til den. Det er syvende år i træk, at IT-Vækstbarometeret bliver udarbejdet, hvilket giver en unik mulighed for at se udviklingen over en årrække.
Deloitte samarbejder hen over sommeren med Computerworlds Top 100-redaktion, hvilket eksempelvis afspejler sig i anvendelsen af betegnelserne hurtigst voksende og dygtigste it-virksomheder, som er identiske med dem, der bruges i Computerworld Top 100-undersøgelsen. I dette Top 100-magasin bringer vi et uddrag af resultaterne.

OriginalModTime: 27-09-2007 15:20:36




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere