Nyskabende dansk it-thriller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. september 2007.


Hvor langt er du parat til at gå for at forsvare dit job, din arbejdsplads, dine penge? Det er det bagvedliggende spørgsmål i den både vellykkede og nyskabende danske business-thriller ‘Bristepunktet'.
Vi skriver 1999. Internettet er hot og leverer en stribe unge milliardærer, som forstår at skrive dotcom bag på en frisk ide.
Mark Johansen er leder af den mellemstore danske it-virksomhed DataForum. Han bliver en dag opfordret af en bekendt i finansmiljøet til at springe på dotcom-bølgen. Mark omdøber sin virksomhed til E-Factory og låner penge til den helt store ekspansion.
Det går ikke som forventet. Med sikker hånd styrer Mark sin virksomhed mod afgrunden. Forudfakturerede ordrer får regnskabet til at se redeligt ud, men i virkeligheden vokser hullet i kassen.
Så brister dotcom-boblen. Computerworld begynder at skrive kritiske artikler om E-Factory. Mark skal finde en syndebuk. Blikket lander på Bjørn Westerdorf, E-Factorys finansdirektør, som uvidende bliver trukket ind i en ondskabsfuld intrige, der koster ham hans karriere, ære og ægteskab.
‘Bristepunktet' er skrevet af den rutinerede erhvervsreporter Birgitte Erhardtsen og bygger - selv om debutromanen sælger sig selv som fiktion - på virkelige begivenheder og virkelige mennesker. Ganske som "Kongekabale" gør det som politisk thriller.
Det er let at se E-Factory som det danske konsulent- og softwarehus eHuset, der i 2001 gik i betalingsstandsning netop på grund af omfattende forudfakturering. Mark Johansen er eHusets administrerende direktør Claus Erik Christoffersen og Bjørn Westerdorf er finansdirektør Kurt Wamberg Rasmussen. Inspirationen er på ingen måde tilfældig.
Som journalist på Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin afdækkede Birgitte Erhardtsen hvordan, Kurt Wamberg Rasmussen blev ofret af sine chefkolleger for at dække over det svig, som førte til eHusets fald.
Som romanforfatter har Birgitte Erhardtsen friheden til at skildre, hvordan kræfter som ambitioner, forfængelighed og frygt kan underminere dømmekraften og få ledere til at krydse grænser, ingen burde krydse.
‘Bristepunktet' er befriet for den typiske politimand eller reporter, som sædvanligvis guider os gennem erhvervslivets forbrydelser. Vi følger her tæt spillerne selv - insiderne - og får en nærmest socialrealistisk miljøskildring af hverdagen blandt danske erhvervsledere.
Birgitte Erhardtsen skildrer ikke en stereotyp sort-hvid verden, hvor rollerne er klart fordelt mellem heltene og skurkene. Da romanens Bjørn Westerdorf opdager overfaktureringen i E-Factory, spørger han efter mange søvnløse nætter sin hustru, om han skal pifte i fløjten og risikere, at hele virksomheden går i betalingsstandsning. Hun siger nej, for det tjener intet formål. Alligevel ender hun med at miste respekten for sin mand og går fra ham, da han senere - arbejdsløs og skandaliseret - kæmper for at få oprejsning efter sin undladelsessynd.
Ud over at være elementært spændende og fængslende rummer ‘Bristepunktet' en perlerække af moralske og etiske dilemmaer, som enhver med ambition om succes og karriere burde tænke igennem, før de står i situationen. Man kunne argumentere for, ‘Bristepunktet' burde være obligatorisk litteratur på alle handelshøjskoler og lederuddannelsesinstitutioner. Det ville ikke blot sikre bedre ledere, som lettere får øje på de røde lamper, men formentlig også mere helstøbte mennesker.
Filmatisering? Ja, tak. Mens vi venter på efterfølgeren.

"Bristepunktet"
Birgitte Erhardtsen
24-09-2007, kr. 249,-
People's Press

Mikael R. Lindholm er chefredaktør på Computerworld.

OriginalModTime: 27-09-2007 13:33:26




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere