Artikel top billede

Konferencens panel: Fra venstre, Yildiz Akdogan (S), Rasmus Kjeldahl (Forbrugerrådet), Henrik Føhns (DR Harddisken), Tom Togsverd (ITEK) og Mads Tofte (IT-Universitetet).

Konference: For meget snak om bredbånd

Bredbåndssnak stjal en del af billedet til mini-konference om Europas digitale dagsorden.

Forleden holdt Europa-Kommissionen og Videnskabsministeriet en mini-konference om Europas digitale dagsorden set fra et dansk perspektiv.

På konferencen diskuterede relevante repræsentanter fra blandt andet IT-Branchen Danmarks digitale udfordringer og mulighederne i EU's IKT-agenda (Information, Kommunikation, Teknologi).

Selvom EU-satsningen inkluderer syv indsatsområder, blev det i høj grad snakken om bredbåndshastigheder og fibernet, der prægede snakken i Europa-Huset på Gothersgade i det indre København.

Hype og ignorance

Efter repræsentationschefen Jan Høst Schmidts åbning var den første og sidste ved talerpulten leder af Foreningen for Danske Internet Medier, Morten Helveg Petersen, der fungerede som moderator ved arrangementet.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen var arrangementets første egentlige taler.

Hun ridsede udfordringerne op og fremhævede igen regeringens målsætning om 100 mbit/s bredbånd til alle danskere i 2020.

Den ambition er højt sat i forhold til Europa-Kommissionens 2020-bredbåndsmålsætning. Den sigter mod, at alle EU-borgere
får adgang til 30 Mbit/s, og at 50 procent af husstandene i EU får abonnement på forbindelser på 100 Mbit/s eller hurtigere. 

En målsætning, der senere blev kritiseret af Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, for at være uambitiøs.
 
Hun efterlyser større visioner og mod og mener, at en gigabit-dagsorden kan være nødvendig. 

"Jeg synes personligt ikke, at 30 Mbit i 2020 er en særlig ambitiøs plan. Især set i lyset af, at vi skal op på beatet og konkurrere med lande som Indien og Kina," sagde hun. 

Europas målsætninger og baggrunden for den digitale dagsorden blev præsenteret af Detlef Eckert, direktør i Europa-Kommissionen. 

En af hans åbningspointer var, at en vis mand engang sagde, at vi ofte overvurderer it på den korte bane, kaldet hype, og undervurderer it på den lange bane, kaldet uvidenhed.

En absurd strategi

Efter de indledende taler tog et panel over (se billede), hvor stort set alle havde rosende ord til overs for den digitale agenda. 

Hanne Agersnap (SF) og Malou Aamund (V) stod opgivet i det oprindelige program, men de var erstattet af andre gæster.

Ingen til at svare

Da de to politikere manglede, var der ingen repræsentant til at svare på kritikken af regeringens taktik til bekæmpelse af brud på ophavsretsloven og ulovlig fildeling, som Forbrugerrådets direktør Rasmus Kjeldahl kaldte for "absurd". 

"I stedet for at se på hvilke forretningsmodeller, som sikrer forbrugerne let adgang til digitalt indhold, så har man valgt at investere et større millionbeløb i at advare og straffe folk," sagde han.

Dobbelt op på forskning

Ifølge Tom Togsverd, direktør i DI-ITEK, skal bredbåndshastighederne nok udvikle sig til det niveau, der bliver brug for. Han nedtonede i stedet fibersnakken og talte mere om det mobile bredbånd.  

Derudover understregede han blandt andet, at vi kommer til at mangle spidskompetencer.

Spidskompetencerne repræsenterer Mads Tofte, rektor på It-Universitetet på sin vis. Han fokuserede ikke overraskende på det punkt i agendaen, der dækker øget forskning og udvikling.

Her foreslår EU blandt andet, at medlemslandene inden 2020 fordobler de årlige, offentlige udgifter til IKT-forskning og udvikling på måder, der skaber en tilsvarende stigning i det private forbrug. 

"Hvorvidt det virkelig vil ske, tror jeg, der er danske politikere, som vil tænke over. Om det er realistisk, ved jeg ikke. Men som en der styrer et universitet, er det naturligt for mig at tænke over, hvad vi som universitet gør, hvis dét sker, at der pludselig er et krav om dobbelt så stor indvirkning, som i dag. Og jeg tror, noget som det, er nødt til at ske," sagde han.  

Rigtig mange hængerøve 

Henrik Føhns fra DR Harddisken var sidste mand i talerunden. 

Udover at rose initiativet til harmonisering af ophavsretlige regler i EU, lagde Føhns blandt andet vægt på, at vi skal huske alle dem, som ikke går i slips og jakkesæt og efterlyste en dansk iværksætterkultur á la den i Silicon Valley, hvor det er okay at 'fejle forlæns'. 

"Det er ikke alle sammen folk i jakkesæt og slips. Der er rigtig mange hængerøve og t-shirts, som tænker sjove tanker, og dem skal vi virkelig finde ud af at støtte og få til at blomstre," sagde han blandt andet.

Hvad kan vi bruge fiber til?

Som afslutning på arrangementet kunne tilhørerne komme med kommentarer og stille spørgsmål.

Her var antallet af Mbit og infrastruktur ikke så vigtigt.

"Jeg interesserer mig ikke så meget for Mbit og Gbit. Tallene er ikke så interessante. Jeg tror, vi nok skal nå det mål, hvor vi har de hastigheder, der skal til. Vi skal også nok komme i mål, og få de digitale kompentencer, vi har brug for. Men jeg tror, det er et kæmpestort problem, at vi stadig har det her digitale bureakrati, der gør, at vi får problemer med at udnytte services," sagde Tim Hansen fra Devoteam Consulting.

En anden bemærkede, at diskussionen i høj grad handlede om hvor meget fiber, der skal i jorden, frem for hvad vi kan bruge det til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere