Artikel top billede

Pas på: Musen kan fælde dig og i værste fald bliver du sygemeldt i lang tid.

20 helt nødvendige genveje i IE og Firefox

Det er vigtigt at passe på ikke at få skader, når man bruger lang tid ved sin pc. Her er nogle gode tastaturgenveje, der kan hjælpe dig.

Computerworld News Service: Jeg bruger utallige timer på nettet, og jeg kan til tider blive helt øm i min musehånd. Derfor forsøger jeg at bruge tastaturgenveje så meget som muligt.

I det mindste lindrer variationen i bevægelserne håndens belastning, og nogle gange kan disse genveje spare tid i forhold til de tilsvarende handlinger ved hjælp af musen.

Her følger 20 brugbare råd til at aflaste dine museskader, når du browser med Internet Explorer 7 eller 8 og Firefox 3.x på en pc.

Genveje i Internet Explorer 8

1. Jeg har megen gavn af denne genvej, når jeg bruger min bærbare uden en mus og har brug for at kopiere og indsætte noget fra en webside til en anden applikation eller til søgefeltet.

Ved at trykke på F7 fremkommer der en dialogboks, der spørger, om du gerne vil slå tastebrowsing til. Vælg ja.

Nu vil du kunne se en flytbar markør, der lader dig navigere rundt i elementerne på websider og vælge, kopiere og indsætte tekst ved hjælp af de velkendte tastaturtaster som tabulator, home, page up, shift, piletasterne og så videre. Det kan man også i Firefox, men ikke i Chrome.

2. Har du brug for at justere tekstens størrelse på en webside? Du kan let forøge eller formindske hele websiders visningsstørrelse i trin af 10 procent.

For at zoome ind holder du control-tasten nede, mens du trykker en eller flere gange på plus-tegnet (+). For at zoome ud bruger du control-tasten og minus-/bindestreg (-). For at vende tilbage til den normale visningsstørrelse bruger du control-tasten og 0 (det er et nul, ikke bogstavet O).

3. Søg på nettet med din browsers forskellige søgemaskiner:
Tryk på control- og E-tasten (CTRL+E) for at flytte markøren til listen over søgemaskiner og brug piletasterne til at rulle mellem søgemaskiner eller tryk CTRL+pil ned for at rulle i søgefeltets menu.

4. Denne genvej giver dig en Chrome-agtig visning af alle åbne faneblade som thumbnails: CTRL+Q.

(En ven har fortalt mig, at denne funktion oprindelig stammer fra Safari. Det er endnu et eksempel på, hvordan det generelt højner kvaliteten, når de forskellige produkter bliver inspireret af hinanden.)

5. Åben et nyt faneblad i baggrunden: CTRL+T.

6. Skift mellem faneblade: CRL+TAB (tabulator-tasten) eller CTRL+SHIFT+TAB.

7. Luk det aktuelle faneblad (eller det aktuelle vindue, hvis faneblade er slået fra): CTRL+W.

8. Åben et nyt faneblad i forgrunden fra adressefeltet: ALT+ENTER.

9. Skift til et specifikt nummer af fanebladene: CTRL+n (hvor n er et tal mellem 1 og 8).

10. Skift til det sidste faneblad: CTRL+9.

11. Luk alle andre end det aktuelle faneblad: CTRL+ALT+F4.

Genveje i Firefox

1. Hvis din browser indlæser forældede sider, så kan du genindlæse og overskrive cachen på samme tid: CTRL+Windows-tasten+F5.

2. Flyt markøren op i adressefeltet: ALT+D.

3. Flyt markøren til søgefeltet: CTRL+Windows-tasten+K.

4. Find specifik tekst på en webside: Tryk slash (/) og indtast din søgeterm. Så springer du lige ned til det først forekommende eksempel af den tekst, du søger efter.

5. Åben din startside i et nyt faneblad: ALT+HOME.

6. Gå en side tilbage: Tryk på backspace.

7. Slet dine private data: ALT+SHIFT+DELETE. (Skal ikke forveksles med CTRL+ALT+DELETE, der i ældre versioner af Windows genstartede computeren.)

8. Vis det aktive vindue i fuldskærm: Tryk F11. For at komme ud af fuldskærm trykker du bare F11 igen.

9. Hop fra link til link eller et andet element, der interageres med, såsom knapper i dialogbokse: TAB. Hop den anden vej i rækkefølgen med SHIFT+TAB.

Hvis din hukommelse ikke er meget bedre end min, så er det sandsynligt, at du ikke kan huske alle disse genveje. Derfor kan det være en god idé at sætte de genveje, du tror, du kommer til at benytte dig af, ind i et tekstdokument, så du kan hente dem frem i et lille vindue, når du browser. 

Som bonus får du her en færdig liste over tastaturgenveje i Chrome leveret af Google.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere






Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.