Artikel top billede

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'

Sociale netværk som Facebook afskærmer information, og det er imod grundtanken bag web, siger WWW's opfinder.

Computerworld News Service: Opfinderen af world wide web, Sir Tim Berners-Lee, kritiserer de sociale netværk for at være en "trussel mod web."

Berners-Lee mener, at Facebook og andre sociale netværkssites opfordrer sine brugere til at afgive informationer, som udnyttes og genbruges men som ikke deles med andre websites.

"Store sociale netværkssites afskærmer den information, som deres brugere afgiver, fra resten af web," skriver han i en lang artikel i Scientific American, hvor han blæser til kamp for åbne standarder og netneutralitet.

Berners-Lee fremhæver Facebook, LinkedIn og Friendster og tilføjer: "Det sociale netværkssite bliver en central platform - en lukket silo af indhold som ikke giver dig fuld kontrol over din information i den."

"Jo mere denne form for arkitektur bliver udbredt, des mere fragmenteres web'et - og des mindre kan vi nyde godt af en enkel, universel informationssfære."

Han er også ude med riven efter Apple og iTunes for at være "centraliserede og afskærmede."

"Man kan kun tilgå et iTunes-link via Apples patenterede iTunes-program," påpeger Tim Berners-Lee.

"Så er man ikke længere på web. Så er man fanget i en enkelt butik frem for at være på en åben markedsplads. På trods af alle butikkens vidunderlige varer, så er dens udvikling begrænset til, hvad dette ene firma finder på."

Overhalingsbane

Angående netneutralitet argumenterer Berners-Lee for, at det bør dække både faste internetlinjer og mobilt bredbånd.

"Det er... bizart at forestille sig, at ens grundlæggende rettigheder til adgang til informationskilder efter eget valg skulle gælde, når man anvender sin Wi-Fi-forbundne computer i hjemmet, men ikke når man anvender sin mobiltelefon," fremhæver han.

Denne artikel af Berners-Lee er offentliggjort, blot få dage efter Storbritanniens kulturminister, Ed Vaizey, har foreslået, at UK skal have en "overhalingsbane" til internettet, hvor indholdsleverandører og webbrugerne betaler for, at deres adgang prioriteres over anden trafik.

Vaizey har siden trukket i land og hævder nu, at hans kommentarer er på linje med Berners-Lees tanker. Berners-Lee skriver dog:

"På intet tidspunkt i Vaizeys tale siger han, at han er imod netneutralitet. Vi har talt om det over telefonen. Men jeg kan endnu ikke sige, at vi er fuldstændigt på linje."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere