Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

EU godkender omstridt ACTA-aftale

Efter en snæver sejr i Europa-Parlamentet ser det ud til, at antipriat-aftalen kan endeligt godkendes i Sydney i næste uge.

Computerworld News Service: Efter 11 omgange med internationale forhandlinger har den endelige tekst til den kontroversielle antipirat-aftale, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), nu overvundet sin største forhindring,

Acta er budt velkommen som et skridt i den rigtige retning af Europa-Parlamentet, som har godkendt aftalen med stemmerne 331 - 294.
11 medlemmer undlod at stemme. 
 
Parlamentet mangler stadig visse forsikringer fra Euro-pa-Kommissionen, men afgørelsen betyder i praksis, at den endelige, juridiske tekst kan godkendes af Kommissionen ved mødet i Sydney fra 30. november til 3. december.
 
Ifølge Lissabon-traktaten skal parlaments-medlemmerne godkende aftalen, og der har til det sidste været tvivl om, hvorvidt de ville sætte en stopper for projektet.
 
Den relativt høje andel af nej-stemmer dækker over mange medlemmer, som har været vrede over manglende informationer i forhandlingsperioden.

En del medlemmer udtrykte dog tilfredshed, da gennemsigtigheden blev forbedret i forbindelse med klagerne.
 
Alligevel vil parlamentet have Europa-Kommissionens forsikring om, at aftalen ikke får negative konsekvenser for basale frihedsrettigheder og eksisterende EU-lovgivning, især fordi "den europæiske lovgivning i forvejen er mere avanceret end internationale standarder". 
 
Strid om "three strikes"
ACTA-aftalen har været omstridt lige fra begyndelsen på grund af USA's krav om hemmeligholdelse og på grund af bekymringer for, at den ikke ville kunne leve op til EU's regler for data-privacy.

Traktaten er lavet for at beskytte intellektuel ejendom og for at bekæmpe online-pirater og ulovlig software.
 
Den mest kontroversielle del af den endelige aftale åbner døren for, at lande kan indføre en såkaldt "three strikes"-regel.

Det betyder, at internetforbindelsen kan afbrydes for brugere, der downloader ulovligt materiale, og at myndighederne kan få internetudbyderne til at udlevere personlige informationer om kunderne.
 
Teksten er blevet en del mere udvandet siden det første udkast, hvori der stod, at parterne skal lave love, der kræver informationer fra udbyderne.

Men kilder tæt på forhandlingerne fortæller, at ACTA skal ses som en "beskrivelse af best practice, hvilket kan opfattes som en opfordring til medlemslandende om at indføre drakoniske metoder som for eksempel three-strikes-reglen.
 
Den foreslåede tekst vil desuden forbyde enheder og software, der bliver markedsført som metoder til omgåelse af adgangskontroller, for eksempel kryptering eller scrambling designet til at forhindre kopiering.

Den kræver desuden, at der bliver indført forholdsregler mod anvendelsen af sådanne teknologier.
 
Bekymrede parlaments-medlemmer havde på forhånd advaret om, at de ikke ville stemme for traktaten, hvis de ikke fik tid til at læse teksten ordentligt igennem.

Den endelige tekst til ACTA-aftelen blev først præsenteret af det amerikanske udenrigsministerium 15. november.
 
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere