Artikel top billede

EU godkender omstridt ACTA-aftale

Efter en snæver sejr i Europa-Parlamentet ser det ud til, at antipriat-aftalen kan endeligt godkendes i Sydney i næste uge.

Computerworld News Service: Efter 11 omgange med internationale forhandlinger har den endelige tekst til den kontroversielle antipirat-aftale, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), nu overvundet sin største forhindring,

Acta er budt velkommen som et skridt i den rigtige retning af Europa-Parlamentet, som har godkendt aftalen med stemmerne 331 - 294.
11 medlemmer undlod at stemme. 
 
Parlamentet mangler stadig visse forsikringer fra Euro-pa-Kommissionen, men afgørelsen betyder i praksis, at den endelige, juridiske tekst kan godkendes af Kommissionen ved mødet i Sydney fra 30. november til 3. december.
 
Ifølge Lissabon-traktaten skal parlaments-medlemmerne godkende aftalen, og der har til det sidste været tvivl om, hvorvidt de ville sætte en stopper for projektet.
 
Den relativt høje andel af nej-stemmer dækker over mange medlemmer, som har været vrede over manglende informationer i forhandlingsperioden.

En del medlemmer udtrykte dog tilfredshed, da gennemsigtigheden blev forbedret i forbindelse med klagerne.
 
Alligevel vil parlamentet have Europa-Kommissionens forsikring om, at aftalen ikke får negative konsekvenser for basale frihedsrettigheder og eksisterende EU-lovgivning, især fordi "den europæiske lovgivning i forvejen er mere avanceret end internationale standarder". 
 
Strid om "three strikes"
ACTA-aftalen har været omstridt lige fra begyndelsen på grund af USA's krav om hemmeligholdelse og på grund af bekymringer for, at den ikke ville kunne leve op til EU's regler for data-privacy.

Traktaten er lavet for at beskytte intellektuel ejendom og for at bekæmpe online-pirater og ulovlig software.
 
Den mest kontroversielle del af den endelige aftale åbner døren for, at lande kan indføre en såkaldt "three strikes"-regel.

Det betyder, at internetforbindelsen kan afbrydes for brugere, der downloader ulovligt materiale, og at myndighederne kan få internetudbyderne til at udlevere personlige informationer om kunderne.
 
Teksten er blevet en del mere udvandet siden det første udkast, hvori der stod, at parterne skal lave love, der kræver informationer fra udbyderne.

Men kilder tæt på forhandlingerne fortæller, at ACTA skal ses som en "beskrivelse af best practice, hvilket kan opfattes som en opfordring til medlemslandende om at indføre drakoniske metoder som for eksempel three-strikes-reglen.
 
Den foreslåede tekst vil desuden forbyde enheder og software, der bliver markedsført som metoder til omgåelse af adgangskontroller, for eksempel kryptering eller scrambling designet til at forhindre kopiering.

Den kræver desuden, at der bliver indført forholdsregler mod anvendelsen af sådanne teknologier.
 
Bekymrede parlaments-medlemmer havde på forhånd advaret om, at de ikke ville stemme for traktaten, hvis de ikke fik tid til at læse teksten ordentligt igennem.

Den endelige tekst til ACTA-aftelen blev først præsenteret af det amerikanske udenrigsministerium 15. november.
 
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?