Kapacitetsproblemer skyld i NemID-nedbrud

Det var en flaskehals i NemID-systemet, der onsdag morgen sendte systemet til tælling og afskar et stort antal brugere fra at logge på netbank og andre offentlige tjenester.

Onsdag var der igen problemer med den meget omtalte NemID-login. Problemet betød, at folk der forsøgte at bruge NemID i en periode på en lille times tid ikke kunne gennemføre deres forehavende.

Problemerne skyldtes følgevirkningerne af en systemopdatering natten til onsdag. Helt konkret opstod der en flaskehals i systemet, der skyldtes, at brugerne af NemID efter opdateringen skulle hente en ny version af den applet, der ligger lokalt på brugerens computer. Og det fik systemerne hos DanID og leverandøren IBM til at gå i knæ.

"I løbet af morgenen kom der mange brugere på systemet, der alle sammen skulle downloade appletten på ny, og det skabte en flaskehals, der igen udløste, at svartiderne gik over de maksimal-grænser, der systemmæssigt er fastsat," forklarer Jette Lise Knudsen, kommunikationschef hos DanID.

Hun tilføjer, at systemet faktisk aldrig var helt nede, og at der blev sendt logins igennem under hele forløbet - bare ikke nær så mange, som der var behov for.

Uforberedt på belastning
Det er ikke første gang, at DanID har opdateret systemet. Faktisk ryger der opdateringer ud mindst en gang om måneden. Alligevel kom den høje belastning onsdag morgen bag på DanID.

"Flaskehalsen opstår, fordi vi nu har 1,7 millioner brugere på systemet. Og selvom der selvfølgelig er kørt belastningstest, så opstod der altså en flaskehals. Det er selvfølgelig meget beklageligt, for systemerne skal selvsagt kunne klare, at vi foretager de her opdateringer," siger Jette Lise Knudsen.

Hun tilføjer, at en episode som onsdagens nedbrud, altid udløser en række handlinger, der skal sikre, at det ikke sker igen.

"Næste gang, vi kører en opdatering, har vi selvfølgelig lært af den her hændelse. Vores leverandør, IBM, er i gang med at få korrigeret de forskellige parametre for at udvide kapaciteten, så den type flaskehals ikke opstår igen," forsikrer hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.