Artikel top billede

Chrome OS er ikke nogen Windows-killer

Den kommende Google Chrome OS bliver næppe en seriøs udfordrer til Windows' næsten totale dominans på området.

Læs også:

Her er Googles nye Chrome-laptop - se den her

Google: Nu er Chrome OS endelig på trapperne

Computerworld News Service: Google Chrome begynder efterhånden snart at ligne noget , men vil Googles nye styresystem overhovedet udgøre en trussel imod Windows?
 
Microsoft vil helt sikkert svare nej med det argument, at Chrome ikke er meget andet end en web-browser, og at brugerne ønsker flere funktionaliteter ligesom i Windows-maskiner, om det så drejer sig om netbooks, bærbare eller stationære computere.
 
Men måske er Chrome OS - der først og fremmest er designet til at køre webapplikationer - netop ideel til netbooks, der, som navnet antyder, er maskiner, der er optimerede til at gå på nettet. 
 
Giver god mening 
Andrew Borg, analytiker i Aberdeen Group, tror, at Windows vil få effekten fra Chrome OS at føle på længere sigt.

"Men jeg tror dog ikke på, at der vil ske meget på kort sigt. Tanken om et cloud-fokuseret styresystem set i forhold til et filsystem-centreret styresystem giver meget mening. Men det kræver en allestedsnærværende bredbåndsforbindelse og bredt tilgængeligt cloud-storage. Jeg tror ikke helt, vi er på det niveau endnu, når det handler om forbindelser og hardware, og det er nødvendigt for at kunne erstatte Wintel-konceptet," fortsætter han.
 
Linus Upson, som er medlem af Googles ledelse og vice president of engineering for Chrome, sagde for nylig, at 60 procent af alle forretninger kan erstatte deres Windows-maskiner med computere, der kører med Chrome OS, fortæller en artikel i New York Times. 
 
Windows vil beholde total dominans
Men trods Linus Upsons optimisme forudser analysehuset IDC, at Windows vil beholde sin totale dominans på netbook-markedet, på samme måde som virksomheden har gjort det på markedet for stationære computere.

Salget af "mini-notebooks", som IDC kalder dem, vil bestå af omkring 95 procent Windows-maskiner i 2014, forudser IDC.

Android, Chrome og Linux vil kun opnå en minimal markedsandel, mener analysefirmaet.
 
Men tingene ændrer sig hurtigt i teknologiens verden.

Både Acer og Samsung planlægger at begynde salget af Chrome-baserede computere over hele verden i midten af 2011.

Acer og Samsung sidder ifølge Gartner sammenlagt på mere end 35 procent af netbook-markedet.
 
Netbooks med Google Chrome vil være krypterede, indeholde Wifi og 3G, tilbyde offline-forbindelse til Google Docs og andre applikationer, som bliver gjort tilgængeligt via Chrome Web store.
 
Brugerne skal ikke bekymre sig om sikkerhedsopdateringer, for de vil gå automatisk igennem, og Chrome-baserede netbooks vil blive hurtigere med tiden på grund af jævnlige opdateringer af styresystemet og manglen på installerede applikationer, der kan sløve hardwaren, fortæller Google.
 
I forhold til virksomhedskunderne har Google indgået partnerskab med Citrix om at sammenknytte Chrome-netbooks med Citrix Reciever, som kan give fjernadgang til forretningsapplikationer som SAP.

Det svarer til den tidligere annoncerede 'Chromoting'-teknologi, som kan bruges til at få fjernadgang til Windows-applikationer via en internetforbindelse.
 
Google entre på netbook-markedet betyder, at Microsoft ikke kan tillade sig at hvile på laurbærbladene, hvis virksomheden vil beholde sin dominerende position.

Men selv hvis Googles cloud-centriske tilgang ender med at stå tilbage som vinder, så er der jo ingen, der siger, at Microsoft ikke kan slå konkurrenten på dens hjemmebane. 
  
Tager cloud meget seriøst
I en fremtid med allestedsnærværende internetforbindelse udgør Chrome OS den type "arkitektur, som kan få en fordel frem for ældre arkitekturer, men lad os ikke undervurdere, hvad Microsoft kan gøre i den kontekst," siger Andrew Borg.

"Google tager i hvert fald cloud meget seriøst. Vi taler om en tidsramme på flere år."
 
Windows er stærkt etableret som det foretrukne styresystem i bærbare computere til virksomheder, hvilket de it-professionelle også afslørede sidste år i forbindelse med en undersøgelse fra analysefirmaet Chadwick Martin Bailey, hvor de adspurgte så klart foretrak Windows 7 og Windows XP frem for alternativer som Linux, Mac OS X og Google Chrome.
 
De nuværende netbooks, som kører med Android, kan i hvert fald godt erstattes af Chrome OS-maskiner, bemærker Andrew Borg.

Men, "der er stadig flest maskiner, som kører med Windows 7 nu, tror jeg. Og jeg regner ikke med, at de tal vil forandre sig dramatisk inden for den nærmeste tid," siger han.
 
IPads og andre tablets er begyndt at æde sig ind i netbook-salget, og ordet 'netbook', som det bruges i dag, vil "dybest set opløses", blandt andet fordi nutidens netbooks ikke er så kraftfulde, forudser Andrew Borg.
 
Konceptet med letvægtscomputere er ved at blive overtaget af tabletter, og samtidig vil fremtidens bærbare computere både veje mindre, blive hurtigere og billigere.

På den måde minder de mere og mere om netbooks, "men det bliver ikke under det navn," siger Andrew Borg.
 
Google er ganske rigtigt allerede i gang med at ændre terminologien. Google har tidligere refereret til Chrome OS-maskiner som netbooks, men i denne uges pressemeddelelse valgte virksomheden i stedet ordet "notebook" (bærbar computer), måske for at antyde at maskinen er kraftigere.

Læs også:

Her er Googles nye Chrome-laptop - se den her

Google: Nu er Chrome OS endelig på trapperne

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere