Artikel top billede

Sådan revolutionerer it vores energisystem

Vejen mod et bæredygtigt samfund med lavt CO2-udslip går gennem massiv anvendelse af teknologi.

Læs også: Partnerskaber giver nye muligheder med klima-it

I disse dage pakker politikerne, diplomatiet og de professionelle interessenter igen kufferterne og vender næsen hjem efter en konference i den mexicanske badeby Cancun.

Konferencen har taget over, hvor sidste års miljøtopmøde i København slap eller rettere sagt faldt fra hinanden.

Den politiske dagsorden er stadig uklar, når det gælder de tiltag, der skal til for at undgå klimakatastrofer, som følge af global opvarmning. Og it-branchen er fortsat meget stille, når det gælder teknologiens potentiale for at redde verden.

Stilheden skyldes ifølge en ny analyse fra analysehuset Gartner og miljøorganisationen World Wildlife Fund (WWF), at den nødvendige teknologi, som skal skabe det bæredygtige samfund, lige nu befinder sig i desillusionens dal.

Det er det sted på Gartners ‘hypecycle', hvor hype og buzzword er forsvundet og skal erstattes af rigtige investeringer og ordrer for at komme videre ud af glemslen og op på den daglige anvendelses plateau.

Nu skal alt være intelligent

Med andre ord skal snakken afløses af investeringer i intelligente elnetværk, bygninger, der producerer mere energi, end de forbruger, infrastruktur til opladning af elbiler og alle de andre løsninger, som hører til på niveau tre i klimateknologien.

Trin ét har længe været i fokus med elsparer-skinner og hardware med lavt energiforbrug.

Trin to i klimateknologien har især været i fokus under finanskrisen de sidste to år.

For investeringerne i øget anvendelse af applikationer til samarbejde, videokonferencer og lignende har først og fremmest handlet om at reducere rejseomkostningerne i en globaliseret verden, frem for om at reducere CO2-udslippet og redde verden.

"Virksomhedernes manglende investeringer i klimateknologi fastholder dette potentielle marked som blot en lovende mulighed for de førende it-leverandører."

"Det er i nogen grad en "hønen og ægget-situation" her, hvor it-leverandørerne ikke investerer i disse løsningsområder, fordi der er et begrænset marked," hedder det i rapporten.

Læs også: Partnerskaber giver nye muligheder med klima-it

Ikke nogen kerneforretning

Læs også: Partnerskaber giver nye muligheder med klima-it

Det er anden gang, rapporten "Low-Carbon and Environmental Leadership in the ICT Industry by Gartner and WWF" bliver publiceret.

Formålet er at analysere den indsats, som it-branchens globale leverandører yder for at bevæge sig selv og resten af verden fra klimateknologiens trin ét og to til trin tre.

På trin tre skal klimateknologien gerne være så integreret i samfundets processer, at teknologien er tæt på at levere den optimale effektivisering af ressourceanvendelsen og dermed understøtte det bæredygtige samfund.

Men rapportens klare konklusion er altså, at bortset fra mere energieffektivt it-udstyr og et par områder med særlig høj status som for eksempel intelligente elnet eller smart grids, så er klimateknologien til det bæredygtige samfund langt fra en kerneforretning for it-branchen.

Men det er ikke alt sammen negativt. For Gartner og WWF mener, at der i 2009 og 2010 er sket en væsentlig modning af it-branchens egne miljøprogrammer og udvikling af klimateknologiske løsninger:

"Hvor det i 2008 var snakken, der dominerede arbejdet med klimateknologi, så er der i 2010 kommet meget mere handling i form af anvendelige produkter, serviceløsninger og politikskabende aktiviteter. Vi har nu en klar gruppe af it-leverandører, som vi mener, er i gang med at udvikle markedet for klimateknologi."

Rapporten peger på BT (British Telecom), IBM, Cisco, Ericsson, HP, Fujitsu og SAP som de markedsskabende virksomheder i 2010.

Siden den første undersøgelse blev lavet i 2008, er Fujitsu og SAP rykket op i gruppen af markedsskabere.

Læs også: Partnerskaber giver nye muligheder med klima-it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere