Artikel top billede

Staten godkender omstridt kommunikations-system

Det omstridte Tetra-net, SINE, der skal betjene alle Danmarks redningstjenester, er nu endelig godkendt af staten.

Det nationale radionetværk til alle landets redningstjenester, politifolk, brandmænd og ambulancereddere har netop opnået den endelige godkendelse af staten.

Sikkerhedsnetværket, i daglig tale SINE, er de seneste år blevet testet og godkendt i hver landsdel, mens de lokale beredskabstjenester er begyndt at kommunikere over nettet.

SINE lever således op til de krav, der blev stillet. Blandt andet skal radionettet kunne bruges landsdækkende, herunder af helikoptere i luften.

Driften skal være stabil, og der skal være tilstrækkelig kapacitet.

Endelig skal der være procedurer for, at overvågning, drift, fejlmeldinger, reparationer og sikkerhed fungerer.

Statens udgifter til etablering og drift af radionettet i 10 år beløber sig til 1,6 milliarder kroner. Det er Dansk Beredskabskommunikation, der leverer det Tetra-baserede radionet. 

Omstridt teknologi 
Netop brugen af Tetra-teknologien har været et stridspunkt lige fra starten.

Tetra-teknologien og SINE har flere gange op til lanceringen været under beskydning. Brandfolkene i Københavns Brandvæsen oplevede, at de terminaler, som leveres af firmaet Zenitel, ikke virkede efter hensigten, når de blev brugt som walkie-talkie. 

I 2007 mente lektor Preben Holst Mogensen fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, at man burde glemme Tetra, og i stedet satse på Palcom-systemet. Tetra mangler båndbredde og kan ikke fragte de nødvendige mængder data, mente professoren. 

Endelig har eksperter og branchefolk advaret mod, at det offentlige binder sig for stærkt til Motorola og dermed skaber et dyrt monopol. 

Slut med at bytte radioer

"For os er det vigtigste, at beredskaberne kan tale sammen, når de hjælper borgere i nød. Derfor har vi taget os god tid til at sikre, at alt fungerer, både til hverdagens mindre ulykker og når katastrofen rammer," siger Peter Carpentier, sekretariatschef i SINE-sekretariatet.

Tidligere har kommunikation mellem politi og brandvæsen været afhængig af, at politi og reddere fysisk mødte hinanden på ulykkesstedet og byttede radioer.
 
"Vi er glade for at kunne godkende radionettet. Dermed passerer vi en vigtig milepæl. De eneste områder, vi mangler nu, er Metro og Storebælt", siger Peter Carpentier,

Alle danske beredskaber skal bruge SINE-nettet.

Lige nu bliver SINE-nettet brugt af 82 kommuners brandberedskaber, fem politikredse, en region, 9 beredskabscentre, 21 redningsstationer hos farvandsvæsenet, i lufthavnene i Kastrup, Århus og på Bornholm.

SINE-sekretariatet forventer at alle beredskaber er på SINE-nettet i løbet af 2011. Storebælt får også SINE-dækning i 2011.

Herefter kommer Metroen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere