Artikel top billede

Du kan blive it-kriminel for en 10'er

Det digitale sorte marked tilbyder blandt andet leje af billige botnet til spamkampagner og køb af stjålne betalingskortoplysninger for ned til 10 kroner per kort.

Computerworld News Service: Leje af botnet til lancering af sin helt egen spamkampagne og stjålne betalingskortoplysninger til salg for omkring en flad 10'er er bare to af de handelsvarer, man i dag finder på det sorte cyber-marked, viser en rapport udgivet i denne måned af Panda Security.

Rapporten er skrevet af to analytikere fra PandaLabs, der har udgivet sig for at være it-kriminelle, og de beskriver i detaljer et enormt kriminelt netværk, der handler med stjålne bankkontooplysninger i fora og dedikerede onlinebutikker.

"Dette er en branche i hurtig vækst og de it-kriminelle medvirker i og tilskynder hinandens bestræbelser på at stjæle personfølsomme oplysninger med økonomisk vinding som mål," skriver Panda Security om rapportens konklusioner.

"Det sorte marked for datakriminalitet, som traditionelt har handlet om distribution af bankkonto- og betalingskortoplysninger, der er stjålet fra brugere verden over, varierede i 2010 forretningsmodellen og sælger nu en langt bredere vifte af hacket fortrolig information heriblandt bankoplysninger, login-oplysninger, kodeord, falske kreditkort og andet."

Det får du for en 10'er

Rapporten går også i dybden med et detaljeret prissætningssystem og de aktuelle priser i det sorte marked for datakriminalitet på forskellige typer af stjålne informationer.

PandaLabs opdagede dog, at selvom oplysningerne er tilgængelige, så kan man kun få adgang til dem ved at personligt at kontakt de it-kriminelle, der sælger informationen på fora og i chatrooms.

Når nogle oplysninger først er kommet i den kriminelles hænder, kan de let misbruges til at svindle enhver bank- eller kreditkortkonto, længe før dataindbruddet opdages, advarer rapporten. Stjålne data kan købes for helt ned til omkring 10 kroner per kreditkort. Men for 10 kroner får man dog hverken yderligere information eller nogen forhåndsviden om en bankkontos saldo.

"Hvis køberen ønsker en garanti om den tilgængelige saldo, stiger priserne til over 400 kroner for mindre saldoer og op i nærheden af 4.000 kroner for adgang til konti med en garanteret saldo på mindst 450.000 kroner," forklarer analytikerne.

Her er prislisten

Rapporten giver også detaljer om en detaljeret prissætning for konti, der er blevet brugt til e-handel eller til betalingsplatforme såsom PayPal.

Hvis stjålne betalingskortoplysninger ikke lige er din kop te, så er det også muligt at leje botnet, så du kan lancere din helt egen spamkampagne. Her varierer priserne i forhold til antallet af computere i botnettet, spamfrekvensen og lejeperioden, afslører rapporten.

Priserne går fra godt 80 kroner eller 110 kroner for leje af en SMTP-server eller et VPN til at garantere anonymitet. Man kan også leje it-kriminelle, der kan hjælpe med opsætningen af falske online-butikker, der med malware kan stjæle brugeroplysninger, eller gøre det muligt at tjene på intetanende ofre, der betaler for eksempelvis falske antivirusprogrammer.

"Det findes også hele team, der kan lejes til at levere nøglefærdige projekter - som kan designe, udvikle og udrulle en komplet e-handel og endda positionere den i søgeresultaterne," anfører rapporten.

"I dette tilfælde er priserne afhængige af projektet."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere