Artikel top billede

Libyen spærrer for internettet

Hele Libyen er nu omsluttet af en firewall - bortset fra Moammar Gadhafi selv. Læs her, hvordan det uden vanskeligheder har kunnet lade sig gøre.

Computerworld News Service: På kanten af borgerkrig har Libyen endnu en gang spærret for internettrafikken ind og ud af landet.

Denne seneste spærring skete torsdag aften klokken 19 lokal tid i Libyen, oplyser internetsikkerhedsfirmaerne Renesys og Arbor Networks (pdf).

Libyen blokerede også internettrafikken - og genoprettede den hurtigt igen - for to uger siden. Men denne gang er det blevet det gjort lidt anderledes.

I februar lod Libyen sig tilsyneladende inspirere af Egypten og brugte Border Gateway Protocol (BGP) til at fortælle verdens routere, at de grundlæggende skulle holde sig fra libysk internet-territorium. Nu har landet i stedet oprettet en firewall uden om dets internettrafik.

"De blokerer al trafikken. Ruterne er stadig oppe, men der er ingen trafik. Det er ligesom, hvis alle vejene var åbne, men alle bilerne var forhindret i at køre," siger administrerende direktør for Renesys, Earl Zmijewski.

Gadhafi selv kan gå på nettet

Med det stigende internationale pres for at få præsident Moammar Gadhafi til at træde af synes dette seneste tiltag at være et forsøg på at lukke af for informationsstrømmen ind og ud af det nordafrikanske land.

At lukke for BGP-ruterne er på en måde ligesom at trykke på en slukknap for internettet og umuliggør enhver form for internettrafik ind og ud af landet. Denne seneste firewall-teknik gør det derimod muligt for Gadhafis regering selektivt at lade visse computere - præsidentens for eksempel - gå på internettet.

Zmijewski ved ikke hvilke, om nogen, systemer i Libyen, der har internetadgang.

Ud over Egypten har også andre nationer såsom Myanmar i 2007 og Nepal i 2005 taget lignende skridt for at lukke af for internetadgangen, mens Kina selektivt spærrer adgangen til visse dele af internettet ved hjælp af sin såkaldte Great Firewall of China - Den Kinesiske Brandmur.

Men med 400 millioner internetbrugere, sammenlignet med kun hundrede tusinder i Libyen, så er Kinas omfattende firewall et ekstremt komplekst ingeniørarbejde.

En landsomsluttende firewall var en relativt simpel ting at sætte i stand for Gadhafis regering, da landets internetforbindelser har en enkelt flaskehals, navnlig den statsejede Libya Telecom & Technology (LTT). Ved blot at ændre i router-indstillingerne hos LTT har regeringen effektivt kunnet omkranse hele landet af en firewall, forklarer Zmijewski.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere