Artikel top billede

Mobile apps bryder open source-regler

Syv ud af ti Android og iOS-applikationer, som indeholder open source, "lever ikke op til basale open source-aftaler", lyder konklusionen i en ny analyse.

Computerworld News Service: Syv ud af ti Android og iOS-applikationer, som indeholder open source, "lever ikke op til basale open source-aftaler," fortæller en ny analyse.

OpenLogic, som beskæftiger sig med open source-support, scanning og værktøjer til governance, har analyseret 635 mobile applikationer til Android, iPhone og iPad, hvoraf 66 indeholdt open source-software under Apache-, GPL- eller LGPL-licensen.

Leverandøren fandt ud af, at 71 procent af disse overtrådte nøglekrav i licensaftalerne.

Selv om undersøgelsen kun drejede sig om 66 open source-applikationer, så findes der langt flere af den slags programmer, der kører på Android, iPhone eller iPad, eller som er under udvikling.

For nyligt undersøgte Black Duck Software 3.800 frie og open source-baserede mobile projekter indledt i 2010 og fandt, at 55 procent var gearet mod Android og 39 procent mod Apples iOS.

Hvis OpenLogics undersøgelse står til troende, så er overholdelsen af open source-kravene åbenbart et ømt punkt for mobil-udviklerne.

"Mange mobil- og tablet-udviklere har nok ikke det fulde overblik over det open source, som de anvender, og over licensaftalerne," skriver Kim Weins, der er chef for produkter og marketing hos OpenLogic, i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med undersøgelsen.

"Det her får følger i den virkelige verden. Free Software Foundation har for eksempel været ude og sige, at GPL og iTunes-licenserne ikke er kompatible, og Apple har allerede trukket adskillige apps fra forretningen, som skulle være under GPL," skriver han.

"Google har også modtaget anmodninger om at fjerne Android-apps, som ikke overholdt GPL. Applikations-udviklere bliver nødt til at holde øje med open source-licenserne og sikre, at deres apps ikke bliver genstand for juridiske sanktioner," tilføjer Kim Weins.

Styresystemet Android er i sig selv open source under Apache-aftalen og GPL til Linux-komponenter. Men Google er netop nu underlagt et søgsmål
fra Oracle, som påstår, at Android overtræder Java-patenter og copyright.

Apples iOS er proprietært

OpenLogics scanning af applikationer til Android og iOS fandt, at de fleste open source-apps overtrådte GPL-krav, som for eksempel det der handler om at dele kildekoden, eller kravet om at vedlægge en kopi af licensen.

De fleste mobil-applikationer under Apache-licensen overtrådte på samme måde kravet om at tilbyde en kopi af licenser, meddelelser og attributter.

Fejlkvotienten var den samme på Android og iOS. Applikationerne til Android overholdt reglerne i 27 procent af tilfældene, og for iOS var det samme tilfældet for 32 procent.

OpenLogic fortæller desuden, at to Android-apps indeholdt LGPL Version 2.1, som er en licens, der "muligvis kan indeholde konflikter med Apache 2, som er styresystemet Androids mest betydningsfulde licens.

Derudover fortæller OpenLogic, at man "har fundet adskillige apps med omfattende licensaftaler, som påstår, at hele softwaren er under copyright og ejet af dem - selv om del af koden i virkeligheden er open source."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere