Artikel top billede

Er ARM klar til Apples MacBooks?

En række analytikere mener, at der er tekniske huller i rygterne om, at Apple i de kommende år vil gå over til at bruge ARM-processorer i sine bærbare Macs.

Computerworld News Service: Det kan teoretisk set godt lade sig gøre, at Apple går over til at anvende processorer fra ARM i sine MacBooks, men det er i praksis ikke muligt at gennemføre inden for de næste få år på grund af tekniske problemstillinger og problemer med ydelsen, vurderer analytikere i denne uge.

På kort sigt vil ARM-processorerne ikke være i stand til at levere den samme ydelse, som MacBooks får fra x86-chip, mener disse analytikere. Apple anvender på nuværende tidspunkt ARM-processorer til iPhone og iPad og de mere strømslugende chip fra Intel til sine Mac-computere.

"Det er muligt, at Apple overvejer ARM særligt med henblik på de mere specialiserede enheder såsom MacBook Air, hvor det er afgørende, at enheden er tynd og let," siger Jack Gold, der er chefanalytiker hos J. Gold Associates. "Men det ville overraske mig, hvis Apple valgte at gå den vej med alle sine Macs."

Det blev i flere medier rapporteret i sidste uge, at Apple i løbet af de kommende år vil flytte sine MacBooks fra x86-arkitekturen til i stedet at bruge ARM's processorer.

Flere analytikere vurderer dog, at x86-processorer fortsat vil være standard i Mac-computerne, da en overgang til ARM sandsynligvis vil øge omkostningerne til understøttelse og validering for både hardware og software.

Det vil være "en stor risiko at tage for en relativt lille gevinst" at flytte fra Intel til ARM," fremhæver analytiker David Kanter fra Real World Technologies i en undersøgelse offentliggjort i denne uge på virksomhedens website.

"Mikroprocessorerne fra ARM er designet til en lavere ydelse og det er ikke sandsynligt, at de vil kunne hamle op med ydelsen fra x86-arkitekturen inden for de næste få år," vurderer Kanter.

Thunderbolt og ARM-konflikt

Der er også visse tekniske problemstillinger, der muligvis vil forhindre Apple i at gå over til at bruge ARM i sine Mac-bærbare, påpeger Kanter. Apple introducerede i år nye MacBooks med højhastigheds-forbindelses-teknologien Thunderbolt, der er designet af Intel.

Denne teknologi er endnu ikke tilgængelig til ARM og der er ikke meget, der motiverer Intel til at gøre den tilgængelig på en konkurrerende arkitektur, påpeger Kanter.

ARM har på nuværende tidspunkt stort set ingen tilstedeværelse i det traditionelle pc-marked. ARM-processorerne bruges her kun i netbook-lignende enheder, der kaldes smartbooks, og som ikke sælger særlig godt.

En analytiker fra IDC forudsagde dog i sidste uge, at ARM i 2015 vil have vundet 13 procent af markedet for mikroprocessorer til pc'er, som et resultat af Microsofts beslutning om at gøre Windows tilgængelig på ARM-arkitekturen.

Intel-chip baseret på x86-arkitekturen implementerer komplekse instruktionssæt og en stor ydelsesfremmende cache, mens ARM fokuserer mere på at optimere strømforbruget og ikke har megen erfaring med komplekse instruktionssæt, fremhæver Kanter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere