Du er en gris med dine følsomme data

Hver anden dansker afleverer helt frivilligt personfølsomme oplysninger som cpr-nummer i kombination med navn og adresse. Helt unødvendigt og farligt, siger Forbrugerrådet.

Læs også:

Sony indrømmer: Hackere kan have dit kreditkort


Farlige data skovles ud på nettet via sociale netværk

Halvdelen af danskerne er klar til at give personlige og følsomme oplysninger væk for at vinde en iPad. Personlige oplysninger, der kan anvendes til identitetstyveri.

Forbrugerrådet har i et eksperiment set på, hvor let det er at få lokket oplysninger ud af danskerne.

Det gjorde rådet i en fiktiv quiz, hvor lokkemaden var en præmie i form af en iPad.

For at deltage i konkurrencen, blev man ikke kun bedt om at oplyse sit navn og e-mail. Forbrugerrådet forsøgte nemlig også at lokke deltagerne til at oplyse cpr-nummer og betalingskortoplysninger.

"Det ville selvfølgelig ikke være i orden, hvis det var alvor. Men det var det ikke. Formålet var, at se hvor mange, der var villige til at give oplysninger," siger jurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet, der samtidig fortæller, at ingen oplysninger er blevet gemt.

6.000 valgte at gennemføre konkurrencen og 3.000 personer, altså halvdelen af quiz-deltagerne, indtastede personfølsomme oplysninger.

"Det understreger behovet for, at flere bliver opmærksomme på risikoen ved for eksempel konkurrencer på nettet," siger Anette Høyrup.

CPR er ikke til nettet
CPR-numre og andre personfølsomme oplysninger ligger og flyder masser af steder på nettet, og det er en potentiel bombe, som i stigende grad udnyttes af net-kriminelle til identitetstyveri, lyder det fra rådet.

Forbrugerrådet opfordrer derfor til, at der strammes op.

"Det er ikke godt nok, at virksomheder opbevarer personoplysninger i et almindeligt regneark. De enkelte data skal sikres med kryptering eller lignende," siger Anette Høyrup.

Det er altså ikke nok, at der bygges en digital mur rundt om virksomhedens netværk. Data skal sikres helt ned i den enkelte celle i regnearket.

"Hvis data ikke sikres, kan virksomheder ved et digitalt indbrud miste store mængder følsomme informationer om deres kunder. Som det skete for spilgiganten Sony," siger hun. 

Politisk ansvar 
Forbrugerrådet vil gerne have renset ud i efterspørgslen efter CPR-numre.

"Mange virksomheder spørger efter CPR-nummeret uden at have brug for det. Det skal der laves om på, så CPR-nummeret kun skal opgives, hvor det er helt nødvendigt. Folks fulde identitet ligger og flyder rundt omkring i databaser, og det øger risikoen for identitetstyveri," vurderer Anette Høyrup.

Det er svært for brugerne at løfte denne opgave, siger Forbrugerrådet, der opfordre til, at politikerne og erhvervslivet får løst problemet.

"Brugerne skal dog også lære, at være meget mere påpasselige med at udlevere oplysningerne," siger Anette Høyrup til Computerworld.

Læs også: Sony indrømmer: Hackere kan have dit kreditkort


Farlige data skovles ud på nettet via sociale netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.