Artikel top billede

LibreOffice fylder ét år - sådan er det gået

Den åbne kontorpakke LibreOffice fejrer et års fødselsdag. Se her, hvordan det er gået med kontorpakken.

Læs også:
Ny gratis OpenOffice-kontorpakke får nyt navn

OpenOffice-folk dropper samarbejde med Oracle

Derfor slipper Danmark for open source-panik

Den 28. september sidste år sagde en stor del af udviklerne bag den populære open source-kontorpakke OpenOffice farvel til Oracle, der var kommandocentralen bag udviklingen.

Alt for mange havde fået nok af Oracles hårde styring af projektet.

"Vi har gennem længere tid været bekymret over Oracles herredømme over projektet, der eksempelvis betyder, at udviklerne ikke engang ved, hvornår den næste version kommer på gaden," fortalte Leif Lodahl, der har arbejdet med OpenOffice i Danmark gennem mange år, for et år siden til Computerworld.

Udviklere strømmer til

Derfor oprettede man en helt ny gruppe til udvikling, kaldet The Document Foundation, og kontorpakken blev døbt LibreOffice.

Det brud viste sig allerede efter et halvt år at bære frugt.

Her havde gruppen nemlig etableret en fond på 100.000 euro - svarende til godt 750.000 kroner - og så var den første version af LibreOffice blevet frigivet.

Samtidig strømmede en ny bølge af udviklere til tasterne.

I april 2011 lukkede Oracle helt for den kommercielle udvikling af OpenOffice, hvilket banede vejen for et frit marked for LibreOffice.

Det har eksempelvis udmøntet sig i, at alle Linux-distributioner i dag anvender LibreOffice.

Det er dog ikke alle drømme, der er gået i opfyldelse endnu.

Organisationen er på plads

Det første år har i høj grad båret præg af rugbrødsarbejde i form af at bygge den ny organisation op.

"Vi har fået alt det praktiske som eksempelvis servere til download og samarbejde på plads. Desuden har vi brugt tiden på at skabe en organisation, hvor rammerne for samarbejdet er blevet defineret," fortæller Leif Lodahl.

"Det tager lang tid at få spillereglerne på plads i en gruppe, hvor folk har meget forskellige opfattelser af, hvordan tingene skal køres."

Han peger blandt andet på et helt basalt område i kontorpakken.

"Vi har haft en stor diskussion om, hvorvidt Microsofts dokumentformat (OOXML) skal understøttes i LibreOffice. Det skal det naturligvis, men vi er en uhomogen gruppe, og det tager tid at finde konsensus. Men det er lykkedes os," uddyber han.

Open source smuldrer omkring os

LibreOffice-folket regner med, at de har omkring 20 millioner brugere på verdensplan. Et tal, som man kun er delvist tilfreds med.

"Vi havde håbet på flere brugere. Udfordringen ligger i, at de store installationer ikke bare lige opgraderer. På skoler foregår det typisk i sommerferien. Vi regner med, at der på et tidspunkt kommer en bølge, men hvornår den kommer, ved vi ikke med sikkerhed," siger Leif Lodahl.

I landene omkring os er tilliden til de åbne kode-produkter begyndt at smuldre lidt.

I Tyskland har man fravalgt open source, og i Norge flygter flere kommuner fra OpenOffice og vælger i stedet Microsoft Office.

En tendens man endnu ikke har set i Danmark, primært fordi kommunerne er gode til at samarbejde om projekter.

"Det går faktisk ganske godt i Danmark, når vi sammenligner os med de øvrige lande. Det ser ud til at vi har grebet tingene fornuftigt an. Det danske nyhedsbrev er eksempelvis det mest populære af alle LibreOffice-nyhedsbreve," fortæller Leif Lodahl.

Læs også:
Ny gratis OpenOffice-kontorpakke får nyt navn

OpenOffice-folk dropper samarbejde med Oracle

Derfor slipper Danmark for open source-panik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere