Artikel top billede

Så mange danskere har udviklet alvorlig netafhængighed

Hver fjerde online-dansker "kan ikke leve uden internettet", og mere end halvdelen "behøver nettet hver dag". Se flere internet-afsløringer her.

Internettet trækker både milliardstore tab på grund af cybercrime og voldsom afhængighed i sit kølvand.

It-sikkerhedsfirmaet Symantec har spurgt 19.636 it-brugere fra 24 lande heraf 811 i Danmark, om de har været udsat for cybercrime og om deres forhold til internettet generelt.

En af konklusionerne er, at gennem det sidste år er 2.188 danske voksne, som var online, hver dag blevet ramt af en eller anden from for cybercrime. Det svarer til 91 i timen gennem hele året.

Mine venner forsvinder

Ifølge Symantec bruger voksne danske it-brugere i gennemsnit 20 timer om ugen online. Undersøgelsen konstaterer, at 25 procent af de adspurgte danskere hævder, at de "ikke kan leve uden internettet", og 53 procent siger, at de "behøver nettet i deres hverdagsliv".

Hver femte bruger af sociale netværk er bange for at "miste kontakten til vennerne", hvis de sociale netværk gled ud af deres daglige tilværelse.

Ifølge undersøgelsen har 56 procent af den danske befolkning været udsat for internet-kriminialitet. Sammenlignet med, hvad der er i avisen af historier om folk, der bliver røvet, slået ned et cetera, så er det langt langt flere, der rammes af internet-kriminalitet.

"I kroner og ører koster internet-kriminialitet danske online-forbrugere 2,7 milliarder kroner om året fordelt på 1,7 milliarder i direkte tab og en milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste," siger Peter Schøtt fra Symantec.

Mand mellem 18 og 30

Offereret er typisk en mand mellem 18 og 30 år og har en  risikabel adfærd på nettet. Det vil sige, at manden besøger spillesider, pornosider og lignende. Kvinderne gør det også, bare i betydelig mindre antal. De mest almindelige cybercrimes i Danmark er ifølge Symantecs undersøgelse angreb af virus og malware, online scam (svindel) og online-henvendelser fra såkaldt 'sexual predators' eksempelvis en ældre mand, som søger kontakt til børn og unge ved at udgive sig for at være teenager.

I de sidste 12 måneder har de danske ofre for cybercrime i gennemsnit brugt en uge på at få styr på det rod, som den pågældende cybercrime har forårsaget på computeren eller på anden vis. I øvrigt oplyser mere end hver fjerde af de ramte (28 procent), at de ikke har en opdateret sikkerhedsløsning installeret, der kan beskytte deres personlige informationer.

På trods af væksten inden for cybercrime rettet mod mobile enheder, har kun knap hver femte ejer af en smartphone, som bruger den til at gå på internettet med, installeret en opdateret mobil sikkerhedssoftware-løsning.

Ikke overraskende anbefaler Symantec, der blandt andet ejer antivirus-producenten Norton, at danske it-brugere i højere grad bruger energi og eventuelt penge på at beskytte såvel deres stationære computere som de mobile enheder med sikkerheds-software for at undgå at ende som et af de kedelige tal i statistikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere