Artikel top billede

Så mange danskere har udviklet alvorlig netafhængighed

Hver fjerde online-dansker "kan ikke leve uden internettet", og mere end halvdelen "behøver nettet hver dag". Se flere internet-afsløringer her.

Internettet trækker både milliardstore tab på grund af cybercrime og voldsom afhængighed i sit kølvand.

It-sikkerhedsfirmaet Symantec har spurgt 19.636 it-brugere fra 24 lande heraf 811 i Danmark, om de har været udsat for cybercrime og om deres forhold til internettet generelt.

En af konklusionerne er, at gennem det sidste år er 2.188 danske voksne, som var online, hver dag blevet ramt af en eller anden from for cybercrime. Det svarer til 91 i timen gennem hele året.

Mine venner forsvinder

Ifølge Symantec bruger voksne danske it-brugere i gennemsnit 20 timer om ugen online. Undersøgelsen konstaterer, at 25 procent af de adspurgte danskere hævder, at de "ikke kan leve uden internettet", og 53 procent siger, at de "behøver nettet i deres hverdagsliv".

Hver femte bruger af sociale netværk er bange for at "miste kontakten til vennerne", hvis de sociale netværk gled ud af deres daglige tilværelse.

Ifølge undersøgelsen har 56 procent af den danske befolkning været udsat for internet-kriminialitet. Sammenlignet med, hvad der er i avisen af historier om folk, der bliver røvet, slået ned et cetera, så er det langt langt flere, der rammes af internet-kriminalitet.

"I kroner og ører koster internet-kriminialitet danske online-forbrugere 2,7 milliarder kroner om året fordelt på 1,7 milliarder i direkte tab og en milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste," siger Peter Schøtt fra Symantec.

Mand mellem 18 og 30

Offereret er typisk en mand mellem 18 og 30 år og har en  risikabel adfærd på nettet. Det vil sige, at manden besøger spillesider, pornosider og lignende. Kvinderne gør det også, bare i betydelig mindre antal. De mest almindelige cybercrimes i Danmark er ifølge Symantecs undersøgelse angreb af virus og malware, online scam (svindel) og online-henvendelser fra såkaldt 'sexual predators' eksempelvis en ældre mand, som søger kontakt til børn og unge ved at udgive sig for at være teenager.

I de sidste 12 måneder har de danske ofre for cybercrime i gennemsnit brugt en uge på at få styr på det rod, som den pågældende cybercrime har forårsaget på computeren eller på anden vis. I øvrigt oplyser mere end hver fjerde af de ramte (28 procent), at de ikke har en opdateret sikkerhedsløsning installeret, der kan beskytte deres personlige informationer.

På trods af væksten inden for cybercrime rettet mod mobile enheder, har kun knap hver femte ejer af en smartphone, som bruger den til at gå på internettet med, installeret en opdateret mobil sikkerhedssoftware-løsning.

Ikke overraskende anbefaler Symantec, der blandt andet ejer antivirus-producenten Norton, at danske it-brugere i højere grad bruger energi og eventuelt penge på at beskytte såvel deres stationære computere som de mobile enheder med sikkerheds-software for at undgå at ende som et af de kedelige tal i statistikken.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere