Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Efter fire års arbejde er statens gigant-udbud af et stort anlagt nødradiosystem slået tilbage til start.

Efter næsten fire års træden vande er statens udbud af kontrolrumsudstyr til at styre det danske nødradiosystem SINE stort set slået tilbage til start.

Det stort anlagte udbud til en samlet værdi på over 500 millioner kroner inklusive optioner er nu endt med et reelt indkøb på kun 35 millioner kroner.

Hertil kommer for 50 millioner kroner it-udstyr, SINE-organisationen ikke selv kan bruge.

Udstyret er nu overtaget af forsvaret, som har fået det ganske gratis. Det oplyser forsvarets informationsafdeling til Computerworld.

De 50 millioner er forskellen mellem de 85 millioner, som SINE ifølge det officielle forlig (tillægsaftale) med Terma-konsortiet i december 2010 har betalt for, og de ydelser til en værdi af 35 millioner kroner, som SINE-sekretariatet reelt kun har modtaget.
Det viser Computerworlds granskning af en aktindsigt i forliget mellem parterne.

Tab på 33 millioner

En redegørelse fra Justitsministeriet viser desuden, at forsinkelserne inklusive kompensation til de fem regioner for de fortsatte forsinkelser og til advokatudgifter har kostet skatteyderne i alt 33 millioner kroner.

Nu er SINE-sekretariatet, der styrer radiosystemet, som skal omfatte både politi, regionernes ambulancer og kommunale brandvæsener, i gang med at revurdere beredskabernes behov.
Håbet er, at en ny indstilling kan være klar dette efterår, cirka fire år efter det oprindelige udbud af kontrolrumssoftware blev sat igang

I mellemtiden venter parterne spændt på en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Firmaet Frogne, der blandt andet leverer radioudstyr til flådestyring for taxaselskaber, har via advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner indgivet en klage til nævnet over Økonomistyrelsen, der oprindelig stod for udbuddet.

Fik kun fire hjul

Frogne og advokaten mener, at Økonomistyrelsen/SINE har overtrådt EU's udbudsregler.

Man har oprindelig, som Camilla Bonde i pressen har prøvet at popularisere problematikken "udbudt en bus, men endt med at få leveret fire hjul."

Herved har man forhindret firmaer, der godt kunne have leveret de fire hjul, men som ikke kunne levere en hel bus, i at byde på opgaven, mener hun, og derfor bør udbuddet gå helt om.

Denne udlægning bestrides af Kammeradvokaten, som er statens advokat i sagen.

Det har ikke været muligt at få en officiel kommentar fra de udbudseksperter, Computerworld har kontaktet. De vil vente med eventuelle kommentarer eller vurderinger, til de ser klagenævnets kendelse.

Skrappe statslige sanktioner

Det fremgår specifikt af tillægsaftalen, at offentligheden ikke skal gøre sig stort håb om at få indsigt i, hvad det egentlig var, der gik galt med den oprindelige aftale mellem staten og Terma.

Tillægsaftalen indeholder nogle meget skrappe sanktionsbestemmelser, hvis en af parterne bryder den tavshedsforpligtelse, som begge parter har skrevet under på.

For en god ordens skyld skal Computerworld understrege, at de ovennævnte tal ikke fremgår af de dele tillægsaftalen, som det var muligt at få aktindsigt i.

SINE-sekretariatet har på baggrund af de spørgsmål, aktindsigten gav anledning til, efterfølgende fået grønt lys fra Terma om at offentliggøre disse detaljer.

En stor del af aftalen er af hensyn til statens sikkerhed holdt udenfor offentlighedens kendskab.

Alene oversigten over undtagelserne i aktindsigten fylder seks sider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere