Artikel top billede

Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Efter fire års arbejde er statens gigant-udbud af et stort anlagt nødradiosystem slået tilbage til start.

Efter næsten fire års træden vande er statens udbud af kontrolrumsudstyr til at styre det danske nødradiosystem SINE stort set slået tilbage til start.

Det stort anlagte udbud til en samlet værdi på over 500 millioner kroner inklusive optioner er nu endt med et reelt indkøb på kun 35 millioner kroner.

Hertil kommer for 50 millioner kroner it-udstyr, SINE-organisationen ikke selv kan bruge.

Udstyret er nu overtaget af forsvaret, som har fået det ganske gratis. Det oplyser forsvarets informationsafdeling til Computerworld.

De 50 millioner er forskellen mellem de 85 millioner, som SINE ifølge det officielle forlig (tillægsaftale) med Terma-konsortiet i december 2010 har betalt for, og de ydelser til en værdi af 35 millioner kroner, som SINE-sekretariatet reelt kun har modtaget.
Det viser Computerworlds granskning af en aktindsigt i forliget mellem parterne.

Tab på 33 millioner

En redegørelse fra Justitsministeriet viser desuden, at forsinkelserne inklusive kompensation til de fem regioner for de fortsatte forsinkelser og til advokatudgifter har kostet skatteyderne i alt 33 millioner kroner.

Nu er SINE-sekretariatet, der styrer radiosystemet, som skal omfatte både politi, regionernes ambulancer og kommunale brandvæsener, i gang med at revurdere beredskabernes behov.
Håbet er, at en ny indstilling kan være klar dette efterår, cirka fire år efter det oprindelige udbud af kontrolrumssoftware blev sat igang

I mellemtiden venter parterne spændt på en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Firmaet Frogne, der blandt andet leverer radioudstyr til flådestyring for taxaselskaber, har via advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner indgivet en klage til nævnet over Økonomistyrelsen, der oprindelig stod for udbuddet.

Fik kun fire hjul

Frogne og advokaten mener, at Økonomistyrelsen/SINE har overtrådt EU's udbudsregler.

Man har oprindelig, som Camilla Bonde i pressen har prøvet at popularisere problematikken "udbudt en bus, men endt med at få leveret fire hjul."

Herved har man forhindret firmaer, der godt kunne have leveret de fire hjul, men som ikke kunne levere en hel bus, i at byde på opgaven, mener hun, og derfor bør udbuddet gå helt om.

Denne udlægning bestrides af Kammeradvokaten, som er statens advokat i sagen.

Det har ikke været muligt at få en officiel kommentar fra de udbudseksperter, Computerworld har kontaktet. De vil vente med eventuelle kommentarer eller vurderinger, til de ser klagenævnets kendelse.

Skrappe statslige sanktioner

Det fremgår specifikt af tillægsaftalen, at offentligheden ikke skal gøre sig stort håb om at få indsigt i, hvad det egentlig var, der gik galt med den oprindelige aftale mellem staten og Terma.

Tillægsaftalen indeholder nogle meget skrappe sanktionsbestemmelser, hvis en af parterne bryder den tavshedsforpligtelse, som begge parter har skrevet under på.

For en god ordens skyld skal Computerworld understrege, at de ovennævnte tal ikke fremgår af de dele tillægsaftalen, som det var muligt at få aktindsigt i.

SINE-sekretariatet har på baggrund af de spørgsmål, aktindsigten gav anledning til, efterfølgende fået grønt lys fra Terma om at offentliggøre disse detaljer.

En stor del af aftalen er af hensyn til statens sikkerhed holdt udenfor offentlighedens kendskab.

Alene oversigten over undtagelserne i aktindsigten fylder seks sider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere