Artikel top billede

Java er truet: Falder i popularitet blandt udviklerne

Hvis tendensen fortsætter, kan Java blive væltet af tronen som det mest populære programmeringssprog allerede i næste måned. Se hvilket sprog, der kandiderer til titlen.

Computerworld News Service: På trods af en større opgradering af platformen for nylig falder Java i popularitet, viser den seneste månedlige undersøgelse af anvendelsen af programmeringssprog, udført af Tiobe Software.

Oktober-udgaven af Tiobe Programming Community Index udkom søndag 9. oktober og viser, at Java faldt i popularitet med en brugerbase i september på estimerede 17,913 procent af alle udviklere imod 18,761 procent i forrige måneds indeks.

Java er stadig det mest anvendte sprog, men hvis den nedadgående tendens fortsætter, vil programmerings-sproget C, som aktuelt sidder på andenpladsen med 17,707 procent af udviklerne, ende som nummer et i næste måned, lyder prognosen fra Tiobe.

Java har ifølge dette indeks de fleste måneder siden 2001 været det mest anvendte programmeringssprog med kun nogle få undtagelser mellem sommeren 2004 og sommeren 2005 samt et par måneder sidste år, hvor C fik overhånden, forklarer Paul Jansen, der er managing director hos Tiobe. Baseret på den udvikling, han ser på området, vurderer Jansen, at Java står overfor en langsigtet nedtur.

"Årsagen til denne nedadgående tendens er sandsynligvis at finde i det faktum, at Java udvikler sig for langsomt i forhold til andre sprog såsom C#," vurderer han.

I juli udgav Oracle Java Standard Edition 7 som den første større opgradering i mere end fem år. Udgivelsen inkluderer forbedringer, der tager højde for processorer med flere kerner samt dynamiske sprog. Java SE 8 vil ifølge tidsplanen udkomme i 2013 og inkludere den planlagte JavaScript-engine Nashorn.

På Tiobes top 10 finder man i rækkefølge efter Java og C følgende programmeringssprog: C++, PHP, C#, Objective-C, Visual Basic, Python, Perl og JavaScript. Objective-C og Transact-SQL har aldrig været mere populære med anvendelser på henholdsvis 6,245 procent og 0,909 procent, mens Assembly igen er at finde på top 20, aktuelt på 19. pladsen. Visual Basic.Net skød op på 25. pladsen fra 39. pladsen i sidste måned, mens F# faldt fra 23. pladsen til 46. pladsen.

Tiobes indeks er baseret på antallet af uddannede programmører på verdensplan, der anvender de respektive programmeringssprog. Tiobe estimerer sig frem til disse antal ved hjælp af data fra søgemaskiner inklusiv Google, Bing og Yahoo samt Wikipedia.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere