Artikel top billede

Det vælter ind med malware på din Android-mobil

Mængden af malware på Android er femdoblet siden juli. Google bærer selv en stor del af skylden.

Computerworld News Service: Mængden af malware på Googles mobilstyresystem, Android, er vokset markant i løbet af de seneste måneder.

Faktisk er mængden af malware på Android femdoblet siden juli, oplyser Juniper Networks.

Samtidig er der ingen tegn på, at væksten i mængden af Android-malware er begyndt at aftale, lyder det fra Dan Hoffman, der er chefanalytiker inden for mobilsikkerhed hos Juniper og medlem af virksomheden globale trusselscenter.

"Vi ser i øjeblikket to kilder til truslerne: Det traditionelle hacker-community producerer malware på Android meget tilsvarende som på pc, og så er det nogle folk, som bare er en tand for begavede - de 15-årige nørder - som er i stand til at gemme noget skadeligt indhold i en app," siger Dan Hoffman.

Især vokset i september og oktober

Antallet af opdagede prøver af malware på Android - hvor hver prøve defineres som et særskilt stykke angrebskode eller en variant af en tidligere opdaget angrebskode - er ifølge Juniper steget med 472 procent siden juli 2011.

Størstedelen af denne forøgelse skete i september og oktober.

"Vi har iagttaget en eksponentiel vækst i mængden af malware på Android i løbet af de sidste måneder," skriver Juniper i et blogindlæg i forbindelse med offentliggørelsen af en rapport om mobile trusler.

Den største trussel er stadig de overlagt skadelige Android-apps, der er udviklet af kriminelle, og som ofte er piratversioner af legitime applikationer, der er plantet enten i Googles officielle Android Market eller på et af de mange alternative download-sites, som især er populære i Asien og i særlig grad Kina.

"Dette er meget tydeligt, hvad truslen består af i øjeblikket," siger Hoffman-

Derfor bærer Google en del af skylden

Google kontrollerer ikke apps

Google kontrollerer ikke hvilke apps, der kan installeres på en mobil enhed med Android, hvilket Apple gør på sine iOS-enheder ved hjælp af såkaldte code signing-teknologier.

På den måde er det muligt for disse downloadcentre fra tredjeparter at eksistere. Google kæmmer heller ikke apps igennem, før de offentliggøres på Android Market.

Andre sikkerhedsanalytikere har tidligere bemærket det samme, når de har fundet skadelige apps i Android Market eller på uafhængige downloadsites.

Mindst tre forskellige bølger af malware - en i marts, en i juni og en i juli - har i år infiltreret Android Market. De skadelige apps blev hver gang først fjernet af Google, efter de var blevet downloadet af et ukendt antal brugere.

Der forekommer dog langt flere skadelige apps i de kinesiske app-butikker, der distribuerer Android-apps uden om Android Market.

Juniper vurderer, at det er muligt, at de hackere der nu udvikler malware til Android, er de samme som dem, der tidligere udviklede angrebskode til Symbian og Windows Mobile.

Men i takt med at de to mobilstyresystemers markedsandele er raslet ned - Net Applications estimerer, at deres markedsandele i oktober var faldet til henholdsvis 3,5 og 0,07 procent fra henholdsvis 8 og 0,2 procent i samme periode sidste år - så har hackerne forladt disse platforme og i stedet kastet sig over Android.

Og disse hackere har desværre stor erfaring.

"Symbian og Windows Mobile er de to ældste og bedst undersøgte mobilplatforme, og enheder med disse styresystemer har været mål for den mest udbredte og effektive malware, der nogensinde har ramt mobile enheder," vurderer Juniper.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere