Artikel top billede

Amerikanske Mark Turner er dansk gift, taler dansk og tjener sine egne penge. Men permanent opholdstilladelse i Danmark kan han ikke få.

Danmark til it-direktør: Du må ikke være her i landet

Mark Turner står bag to danske it-virksomheder med en samlet omsætning 9,6 millioner. Men det er ikke nok til at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.

Læs også: Hold staten væk - den dræber og dræner vores ideer

Danmark har brug for dygtige folk, uanset hvor de kommer fra. Sådan lyder mantraet fra både Christiansborg og dansk erhvervsliv.

Men ordene klinger hult i ørerne på amerikanskfødte Mark Turner, som netop har fået afvist sin ansøgning om permanent ophold i Danmark.

Mark Turner er administrerende direktør i Video Solution Experts, VSE, som er et it-konsulentfirma med speciale i media asset management og workflow automation-systemer til broadcast- og filmindustrien.

Han er partner i  moboli, der udvikler apps til Apples iOS, og han har tidligere drevet sit eget konsulentfirma, Turner Consulting.

Virksomhederne har Mark Turner selv startet, og de omsatte sidste år for 9,6 millioner kroner. 

Betaler selv MBA

Mark Turner er amerikansk statsborger, og han er på 14. år gift med danske Ulla Hald. Sammen har de sønnen Max på 12 år. Familien har nu boet syv år i Danmark, og Mark Turner taler dansk og har bestået de obligatoriske danskprøver.

Han er kommet til Danmark med 16 års erhvervserfaring, hvor han blandt andet har haft ledende stillinger hos Apple og Hewlett-Packard. Siden flytningen til Danmark har han arbejdet i en chefstilling hos Apple og som selvstændig.

Ud over sin uddannelse i massekommunikation og journalistik fra San Jose State University i Californien har Mark Turner taget en eMBA hos SIMI/CBS, mens han arbejdede fuld tid i Danmark. MBA'en betalte han selv.

Forkert bestyrelsesarbejde

Begrundelse for afvisning af hans ansøgning om permanent opholdstilladelse er, at han har udført det forkerte bestyrelsesarbejde.

Udlændingeservice, som administrerer det såkaldte pointsystem og derudfra tager stilling til, om folk må blive i landet, foreskriver, at 15 point skal opnås via aktivt medborgerskab som forenings- eller bestyrelsesarbejde.

Mark Turner har ganske vist været aktivt medlem af bestyrelsen hos Scandinavian International Management Institute (SIMI), men det bestyrelsesarbejde godkendes ikke af Udlændingeservice som integrationsfremmende.

Derfor er hans ansøgning afslået.

"Jeg var rejst for længst.."

"Havde jeg ikke været dansk gift, var jeg rejst for længe siden," siger Mark Turner.

Han siger også, at han dagligt må minde sig selv om, at det ikke er den almindelige dansker, der vil have ham ud af landet, men et pointsystem, hvor selv ikke Bill Gates ville klare skærene.

Hans kone, Ulla Hald, mener, at politikerne må vågne op og forstå, at pointsystemet, der anvendes til at bedømme om en udlænding kan få permanent ophold i Danmark, ikke virker efter hensigten.

"Mark er til stor værdi for Danmark. Jeg kan slet ikke forstå konklusionen om, at vi tilsyneladende ikke ønsker mennesker i Danmark, der medbringer årevis af erhvervserfaring, har en stærk uddannelsesmæssig baggrund og som ikke mindst er mere end selvforsørgende," siger Ulla Hald.

Hun skrev i øvrigt en tweet til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager:

"Hvad siger jeg til min søn i morgen? Min mand har fået afslag på permanent opholdstilladelse. 15 point short."

Ministeren svarede kort tid efter:

"At det bliver lavet om - er på lovprogrammet: fordi pointsystemet ikke er i orden."

Omskæring af piger forbudt

Der er således håb for familien og Mark Turner, som indtil videre må klare sig med midlertidige forlængelser af opholdstilladelsen. Dem skal man huske at søge om i rette tid, ellers bliver de afvist. En forlængelse koster 1.725 kroner hver gang, oplyser han.
 
Mark Turner har også underskrevet erklæringen om integration og aktivt medborgerskab, og har således skriftligt bekræftet, at han ved, "at det i Danmark er strafbart at udøve vold mod og ulovlig tvang over ægtefælle og andre".

Og han ved også, "at omskæring af piger samt brug af tvang ved ægteskabsindgåelse er strafbare handlinger i Danmark."

"Den erklæring får mig til at føle mig som en uvelkommen kriminel," siger Mark Turner.

Læs også: Danske it-virksomheder: Vi mangler dygtige folk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere