Artikel top billede

Ukendt router-fejl sendte tv-sendenet i sort

En længe planlagt omlægning af tv-sendenettet gik helt galt.

Læs også:

1,2 millioner danske hjem ramt af store nedbrud

Den længe ventede omlægning af det digitale, jordbaserede sendenet kom onsdag dårligt fra start.
 
En endnu ukendt fejl hos Teracom, der driver det danske sendenet, betød nemlig kort efter premieren klokken seks i morges, at hele nattens arbejde med opsætning og test gik tabt.
 
"Der sker en databasefejl klokken 06.01. Og vi ved faktisk ikke 100 procent sikkert, hvad fejlen er. Og det betyder, at vores router går ned, og vi går tilbage til alle de gamle settings," siger Kjeld Nexø, der er drifts- og systemchef hos Teracom.
 
"Det var fandme ærgerligt, for vi havde ellers det hele kørende, og folk var jo glade," siger han.
 
I morges betød nedbruddet, at morgenfriske tv-kunder, der opdaterede deres kanalliste på stuealteret, risikerede sort skærm. Det skyldtes, at Teracom fik gang i en backup med de gamle indstillinger, mens folkene gik i gang med at konfigurere nettet påny for at få kanallisterne til at passe med virkeligheden igen.
 
"Klokken 09.15 var vi på plads. Og vi fortsætter selvfølgelig med vores test og valideringsarbejde nu," siger Kjeld Nexø.
 
Switche og routere
Det er en række Cisco switche og routere hos Teracom, der sørger for, at datastrømmene fra de forskellige tv-selskaber bliver distribueret ud på de rigtige sendemaster og derfra videre ud til dit fjernsyn, hvis du har antenne på taget.
 
Spørgsmålet er nemlig, hvorfor henholdsvis den såkaldte SI-database, der bestemmer kanalernes programpladser, og databasen til den elektroniske program guide gik ned i morges. 
 
SI/EPG-databasen indeholder al information om, hvor signalerne skal routes hen og informationer om de enkelte programmer på de forskellige tv-kanaler.
 
Ifølge driftschefen er det umiddelbart ikke en hardwarefejl, som i morges fik udstyret til at gå ned.

I stedet arbejder folkene med en teori om, at problemerne skyldes en softwarefejl. Fejlfindeingen er vigtig, fordi sendenettet stadig kører på en backupløsning, fordi Teracom var nødt til at sætte en helt ny router op i morges.
 
"Vi skal nu finde ud af, hvad der gik galt med det defekte apparat, for hvis det er en software-fejl, så kan man være nervøs for, at det kan ske igen," siger han.
 
Når fejlen er fundet, kan firmaet få et ekstra system op at køre som backup-løsning, så man er garderet, hvis der skulle gå noget galt igen. Det er ifølge driftschefen ikke muligt at have en backup-løsning på plads på forhånd, fordi den skal opbygges ud fra et fungerende system.
 
"Du skal bygge konfigurationen først, og så kan du lave en backup ud fra denne senere. Det er ikke noget, du kan lave på forhånd," siger Kjeld Nexø.   
 
Han er uforstående overfor, hvordan fejlen kunne opstå, eftersom Teracom i et stykke tid har kørt med mpeg4 og tidligere har testet konfigurationerne uden problemerne.

Det jordbaserede sendenettet styres af Teracom centralt fra Taastrup, og herfra distribueres signalerne ud til sendemasterne, der dækker hele landet.

Morgenens fejl betød i øvrigt, at danskerne fik lov at se TV2-Danmark gratis et par timer længere, end det egentlig var planlagt, inden den overgik til betalingskanal.

Læs også:

1,2 millioner danske hjem ramt af store nedbrud
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere