Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Menneskelig fejl sendte handelssystem helt i sort

En manuel fejl sendte det Saxo-ejede Etrader handelssystem i sort i mere end en time.

Saxo Banks privatkundeafdeling blev onsdag ramt af et omfattende it-nedbrud, som betød, at et af koncernens valutahandelssystemer, ETrader, ikke fungerede i omkring 70 minutter.

Handelsplatformen, der især er populær i Sverige og er rettet mod privatmarkedet, kom på Saxos hænder i forbindelse med et opkøb i 2010, fortæller administrerende direktør i Saxo Privatbank, Christian Kofoed Jakobsen.

Ifølge direktøren blev bankens eget system, SaxoTrader, ikke berørt af nedbruddet, der skyldes, at et bagvedliggende system gik ned.

Manuel årsag til nedbrud

Firmaet har for nyligt flyttet Etrader fra et svensk styresystem ved navn ORC til det såkaldte Sunguard-system.

Samtidig har Saxo udfaset den komplicerede handelssapplikation ORC Trader, som svenskerne har været begejstrede for. 

Onsdagens nedbrud er ifølge den administrerende direktør menneskelig og har intet at gøre med teknik, siger han. 

"Det er ikke en teknisk, men i højere grad hvad jeg vil kalde en manuel fejl," siger Christian Kofoed Jakobsen.

Derfor er han ikke bekymret for den fortsatte drift af ETrades handelssystem, som især daytradere, der er meget aktive i markedet, er glade for.

Han medgiver dog, at flere funktionaliteter ved ETrader ikke har virket fra tid til anden. Men onsdagens episode er det første totale nedbrud i tre måneder.  

På vej mod udfasning

På sigt er det meningen at udfase to af ETrader-systemets tre handelsapplikationer som et løst værktøj til fordel for Saxos eget handelssystem. 

Det opkøbte system vil dermed stadig tlbyde en række funktioner for de handlende, som mangler at blive implementeret i Saxo Trader, der ifølge Christian Kofoed Jacobsen har en bedre oppetid end Etrader. 
 
"Jeg kan godt medgive, at Saxos egen platform er second to none og har en oppetid, der er helt enestående," siger han.

Det er investorstrukturen i Sverige og Norge, som gør det vanskeligt bare lige at udfase andre platforme end Saxo Trader.

"Der vil være nogle enkelte investorer, som har en præference for at bruge dem, både på grund af vane, men også på grund af muligheden for at håndtere eksempelvis kapitalforsikringer, som er svenskernes pensionprodukt," siger Christian Kofoed Jacobsen.

Her kommer Saxos eget system, der ifølge direktøren er mere fokuseret på rene, frie midler, nemlig til kort i modsætning til de gamle Etrade-applikationer, forklarer direktøren.

Integreret i bankløsning

Etrader bliver dog ikke lagt på hylden, selvom det udfases som værktøj for daytraderne. Løsningen er allerede et integreret handelssystem for kunder i Saxo Privatbank, der er fusioneret med Brørup Sparekasse, som Saxo tidligere har opkøbt.

Christian Kofoed Jakobsen fortæller, at brugerne af handelssystemerne ved nedbrud altid har mulighed for at benytte telefonen for at få gennemført eventuelle handler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere