Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat: Derfor har vi svært ved at kradse milliarder ind

Det er ikke kun forsinkede it-systemer, som er skyld i, at Skat har svært ved at kradse 37 milliarder kroner ind, siger koncerndirektør.

Det er ikke alene forsinkede it-systemer, som eksempelvis det nye inddrivelsessystem EFI eller det nye opkrævningssystem Debitormotor, der  er skyld i, at Skat har svært ved at kradse gæld for omkring 37 milliarder kroner hjem fra borgere og virksomheder.

Det siger Jesper Skovhus Poulsen, der er koncerndirektør hos Skat.

Han mener, at der er flere faktorer der spiller ind, når Skat har svært ved at få de mange milliarder hjem, som borgere og virksomheder skylder.

Dermed modsiger han det indtryk, som læsere af blandt andet dagbladet Politiken har fået i løbet af de seneste dage.  

"Det er klart, at et it-system ville kunne gøre os mere effektive. Men i den periode, hvor vi har manglet it-systemet, har vi holdt flere folk på opgaven. Det er jo ikke sådan, at vi lader som om, vi har fået et it-system," siger Jesper Skovhus Poulsen til Computerworld.  

Systemer får Skat til at lide

Han fortæller, at Skat baserer en del af myndighedens forretning på en modernisering af it-systemerne. En proces som gennem årene har givet adskillige problemer på grund af forsinkelser hos leverandørerne, senest CSC.

"Skat lider forretningsmæssigt, når systemerne ikke kommer som forudsat. Og det gælder både på inddrivelsen og motorregistrering," siger Jesper Skovhus Poulsen.

"Og det er klart, at vi ikke kan realisere vores forretningsstrategier fuldt ud, når vi ikke får it-systemerne som forudsat," siger han.

Men det er ifølge Jesper Skovhus Poulsen ikke det samme som at sige, at de forsinkede it-systemer alene bærer skylden for, at Skat har svært ved at inddrive milliarder af kroner.

Skyldes tomme lommer

Han peger på, at der er andre faktorer, der spiller ind, når Skat har svært ved at få pengene op af lommerne på de offentlige skyldnere. 

"Vi skal huske på, at vi har haft en ret voldsom finanskrise. Og hvis ikke der er penge derude, så kan alverdens fogeder og it-systemer ikke ændre det forhold," siger han.

Eksempelvis kan it-systemet EFI være med til at sikre en mere effektiv inddrivelse af borgere og virksomheders gæld til det offentlige, hvis de altså har noget at betale med.

"Jesper Skovhus Poulsen fortæller, at Skat kan bruge flere kræfter på fogedsagerne, hvis it-sytemerne kan overtage en større del af de manuelle processer.

"Vi kan ikke sætte en computer til at køre ud og kigge på, hvad folk eller virksomheder har af værdier. Hvis du skal på en udgående fogedforretning, så skal du bruge en foged," siger han. 
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere