Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Skat: Derfor har vi svært ved at kradse milliarder ind

Det er ikke kun forsinkede it-systemer, som er skyld i, at Skat har svært ved at kradse 37 milliarder kroner ind, siger koncerndirektør.

Det er ikke alene forsinkede it-systemer, som eksempelvis det nye inddrivelsessystem EFI eller det nye opkrævningssystem Debitormotor, der  er skyld i, at Skat har svært ved at kradse gæld for omkring 37 milliarder kroner hjem fra borgere og virksomheder.

Det siger Jesper Skovhus Poulsen, der er koncerndirektør hos Skat.

Han mener, at der er flere faktorer der spiller ind, når Skat har svært ved at få de mange milliarder hjem, som borgere og virksomheder skylder.

Dermed modsiger han det indtryk, som læsere af blandt andet dagbladet Politiken har fået i løbet af de seneste dage.  

"Det er klart, at et it-system ville kunne gøre os mere effektive. Men i den periode, hvor vi har manglet it-systemet, har vi holdt flere folk på opgaven. Det er jo ikke sådan, at vi lader som om, vi har fået et it-system," siger Jesper Skovhus Poulsen til Computerworld.  

Systemer får Skat til at lide

Han fortæller, at Skat baserer en del af myndighedens forretning på en modernisering af it-systemerne. En proces som gennem årene har givet adskillige problemer på grund af forsinkelser hos leverandørerne, senest CSC.

"Skat lider forretningsmæssigt, når systemerne ikke kommer som forudsat. Og det gælder både på inddrivelsen og motorregistrering," siger Jesper Skovhus Poulsen.

"Og det er klart, at vi ikke kan realisere vores forretningsstrategier fuldt ud, når vi ikke får it-systemerne som forudsat," siger han.

Men det er ifølge Jesper Skovhus Poulsen ikke det samme som at sige, at de forsinkede it-systemer alene bærer skylden for, at Skat har svært ved at inddrive milliarder af kroner.

Skyldes tomme lommer

Han peger på, at der er andre faktorer, der spiller ind, når Skat har svært ved at få pengene op af lommerne på de offentlige skyldnere. 

"Vi skal huske på, at vi har haft en ret voldsom finanskrise. Og hvis ikke der er penge derude, så kan alverdens fogeder og it-systemer ikke ændre det forhold," siger han.

Eksempelvis kan it-systemet EFI være med til at sikre en mere effektiv inddrivelse af borgere og virksomheders gæld til det offentlige, hvis de altså har noget at betale med.

"Jesper Skovhus Poulsen fortæller, at Skat kan bruge flere kræfter på fogedsagerne, hvis it-sytemerne kan overtage en større del af de manuelle processer.

"Vi kan ikke sætte en computer til at køre ud og kigge på, hvad folk eller virksomheder har af værdier. Hvis du skal på en udgående fogedforretning, så skal du bruge en foged," siger han. 
 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.