Artikel top billede

Hjælp dit firma: Sådan rammer du den rigtige pris

Prissætning er en videnskab og er i kraft af en ny tendens også blevet it-chefens arbejdsområde. Læs her, hvordan du som it-chef kan hjælpe hele virksomheden.

Computerworld News Service: Nogen gange er kompleksitet vores ven.

Det har vi det med at glemme i al den snak om enkelthed, der er for tiden.

Det gælder stadig, at enkle svar på komplekse spørgsmål altid, som den amerikanske satiriker H.L. Mencken engang observerede, er "nydelige, plausible og forkerte."

Vi kan for eksempel prøve at reducere prissætningen af produkter til en helt enkel forretningsmæssig problemstilling.

Når man har dækket sine omkostninger og fundet den ønskede fortjeneste, så er det problem vel løst? Ikke helt.

Her har vi blot fundet frem til et svar, der er nydeligt, lyder plausibelt men som - i denne tid med sociale medier og stærkt omskiftelig forbrugerefterspørgsel - sandsynligvis er forkert.

Ny teknologi og ny indstilling

"En god prissætning foregår ved, at man kombinerer erfaring og mavefornemmelse med analyse af data, interne omkostninger og ekstern kundeadfærd," skriver senior editor Kim S. Nash i artiklen New Mission for CIOs: the Art and Science of Pricing.

"Men det kræver ny teknologi og en ny indstilling at komme dertil."

En sådan ny indstilling skal komme fra dig som it-chef.

Det kræver, at du træder i karakter overfor marketing- eller salgsdirektøren og tilbyder et nyt perspektiv om mere avancerede metoder, der kan give en bedre evaluering af prissætningen.

It kan hjælpe

It-chefen spiller i stigende grad en rolle i beslutningsprocesserne i forhold til prissætning hos en række virksomheder heriblandt Coca-Cola, Waste Management, Aspen Skiing og Dial Global.

De har alle sammen det tilfælles, at de anerkender og belønner for den strategiske værdi som it-afdelingen kan bidrage med i arbejdet med prissætning.

For nogen betyder det, at man kombinerer statistikprogrammer med software til omsætningsoptimering og feedback fra sociale medier for at regne ud, om kunderne er villige til at betale mere.

For andre handler det om, at man holder priserne i ro under en recession, men samtidig tilbyder andre fordele for at øge en services opfattede værdi for kunderne.

Her er konkurrencefordelen

"Det handler ikke om teknologi, men om indblik," siger it-chef Javier Polit fra Coca-Colas bottling investments group.

"Det finansielle afkast fra prissætningsinitiativer overstiger langt afkastet fra nogen andre it-initiativer. Det bliver en konkurrencefordel," fremhæver Puneet Bhasin, der er it-chef for Waste Management.

I hans it-afdeling er der matematikere og statistikere ansat i et særligt såkaldt decision sciences-team, der arbejder med at omsætte beslutningsprocesser såsom i en købesituation til sandsynlighedsregning.

Sidste år gav deres arbejde med prisoptimering et ekstra afkast på over 1,8 milliarder kroner, hvilket er omkring to procent af virksomhedens årlige omsætning.

"Jeg hævder ikke, at prissætning baseret på decision sciences altid er rigtig, men det giver bedre resultater end at basere prissætningen på udbudssiden eller udelukkende på mavefornemmelse," tilføjer Bhasin.

Så hvis du er på udkig efter det næste strategiske initiativ for din it-afdeling, så kan du overveje om prisen er sat rigtigt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere