Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk firma-register ramt af stort it-nedbrud

En fejl i forbindelse med batchafvilking betød nedbrud hos stort, dansk firma-register.

En fejl i et af Erhvervsstyrelsens mange it-systemer betød i sidste uge, at kunder og brugere af Det centrale Virksomhedsregister ikke kunne købe og få leveret regnskaber eller oplysninger om danske virksomheder i mere end et døgn.

Det fortæller Carsten Ingerslev, der er kontorchef i Erhvervsstyrelsen.

Problemet opstod, fordi it-systemet bag tjenesten ikke havde en tilstrækkelig lang pause imellem to batchkørsler, som rutinemæssigt køres hos styrelsen hver nat.

Kørslerne sørger for at opdatere systemet med alle de ændringer, der er foretaget i oplysningerne om danske virksomheder siden dagen før.

Mange nye oplysninger

Opsætningen af systemet betyder, at den første batchkørsel skal være tilendebragt, før den anden går i gang. Den anden kørsel er nemlig afhængig af beregninger fra den første kørsel, forklarer kontorchefen. 

Imidlertid var der i forud for hændelsen tirsdag i sidste uge af ukendete årsager ekstraordinært pres på serverne. Dermed kom de to kørsler til at ligge for tæt på hinanden.

"Nummer to skal bruge data fra den første kørsel, og det kunne den så ikke, fordi den første ikke var kørt færdig," siger Carsten Ingerslev.

Mere tid hjalp

Han fortæller, at løsningen på problemet var ret simpel.
"Nu har vi sat mellemrummet mellem de to filers kørsler op, og det har sådan set løst problemet," siger han.

Ifølge Carsten Ingerslev blev tiden i mellem kørslerne hævet fra fem sekunder til fem minutter.

Han fortæller, at systemet er programmeret i ADABAS (Adaptable DAta BAse System) Natural, er 28 år gammelt og hjemmebygget.

"Det er selvfølgelig opdateret og rettet til igennem årene," siger han og tilføjer, at det også kører på moderne udstyr, mens data befinder sig på en Oracle-database.

En af opdateringerne består i, at systemet på et tidspunkt er konverteret til Java.  

Caps lock-navne

Systemets alder betyder blandt andet, at danske virksomheder kun kan registreres med versaler, hvilket er et problem, fordi visse selskaber staver deres navne med en skøn blanding af bogstavsstørrelser og tal.

Ifølge Carsten Ingerslev skal systemet til efteråret i forbindelse med et større moderniseringsprojekt udskiftes med en hel ny database.

Frem til 2016 vil Erhvervsstyrelsen løbende udskifte resten af myndighedens mere end hundrede it-systemer. 

Han fortæller, at batch-problemet på det gamle system ikke havde indvirkning på andre tjenester fra myndigheden. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere