Artikel top billede

Dansk firma-register ramt af stort it-nedbrud

En fejl i forbindelse med batchafvilking betød nedbrud hos stort, dansk firma-register.

En fejl i et af Erhvervsstyrelsens mange it-systemer betød i sidste uge, at kunder og brugere af Det centrale Virksomhedsregister ikke kunne købe og få leveret regnskaber eller oplysninger om danske virksomheder i mere end et døgn.

Det fortæller Carsten Ingerslev, der er kontorchef i Erhvervsstyrelsen.

Problemet opstod, fordi it-systemet bag tjenesten ikke havde en tilstrækkelig lang pause imellem to batchkørsler, som rutinemæssigt køres hos styrelsen hver nat.

Kørslerne sørger for at opdatere systemet med alle de ændringer, der er foretaget i oplysningerne om danske virksomheder siden dagen før.

Mange nye oplysninger

Opsætningen af systemet betyder, at den første batchkørsel skal være tilendebragt, før den anden går i gang. Den anden kørsel er nemlig afhængig af beregninger fra den første kørsel, forklarer kontorchefen. 

Imidlertid var der i forud for hændelsen tirsdag i sidste uge af ukendete årsager ekstraordinært pres på serverne. Dermed kom de to kørsler til at ligge for tæt på hinanden.

"Nummer to skal bruge data fra den første kørsel, og det kunne den så ikke, fordi den første ikke var kørt færdig," siger Carsten Ingerslev.

Mere tid hjalp

Han fortæller, at løsningen på problemet var ret simpel.
"Nu har vi sat mellemrummet mellem de to filers kørsler op, og det har sådan set løst problemet," siger han.

Ifølge Carsten Ingerslev blev tiden i mellem kørslerne hævet fra fem sekunder til fem minutter.

Han fortæller, at systemet er programmeret i ADABAS (Adaptable DAta BAse System) Natural, er 28 år gammelt og hjemmebygget.

"Det er selvfølgelig opdateret og rettet til igennem årene," siger han og tilføjer, at det også kører på moderne udstyr, mens data befinder sig på en Oracle-database.

En af opdateringerne består i, at systemet på et tidspunkt er konverteret til Java.  

Caps lock-navne

Systemets alder betyder blandt andet, at danske virksomheder kun kan registreres med versaler, hvilket er et problem, fordi visse selskaber staver deres navne med en skøn blanding af bogstavsstørrelser og tal.

Ifølge Carsten Ingerslev skal systemet til efteråret i forbindelse med et større moderniseringsprojekt udskiftes med en hel ny database.

Frem til 2016 vil Erhvervsstyrelsen løbende udskifte resten af myndighedens mere end hundrede it-systemer. 

Han fortæller, at batch-problemet på det gamle system ikke havde indvirkning på andre tjenester fra myndigheden. 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere