Artikel top billede

Ubuntu-firma advarer: Her skal du passe på i cloud'en

Leverandører advarer: Derfor skal du passe på med at blive låst fast i cloud computing-løsninger.

Computerworld News Service: Det har altid været meningen, at cloud-infrastruktur skulle være baseret på åbne standarder.

Vælger man at investere i en offentlig cloud, der kun understøtter én standard, så skaber man fremtidige problemer for sig selv, hævder Canonical, der står bag udviklingen af Ubuntu.

"Alle verdens største clouds er bygget på open source-teknologi," siger Canonicals vice president, Chris Kenyon. 

Det skyldes ifølge ham, at open source-clouds er skalerbare, billige og sikre.

Han sammenligner fremkomsten af cloud computing med internettets udvikling og fremhæver, at selv om nettet eksisterende, før der var noget, der hed åbne standarder, så var det HTML, der afstedkom den eksplosive innovation, der har gjort nettet til hvad, det er i dag.

"Lock-in er grundlæggende en dårlig ting," siger han.

Han anbefaler, at man er varsom over for cloud-løsninger, der 'grundlæggende er proprietære.'

"Vær varsom over for cloud-løsninger, der faktisk bare er virtualisering forklædt som cloud, for det er ikke det samme - vCloud er ikke udtryk for den retning, som cloud computing vil tage i løbet af de næste 10 år," siger han.

Han anbefaler, at man er varsom over for cloud-løsninger, der kun tilbydes af en enkelt leverandør.

"Og vær varsom overf or hvad som helst, der kommer fra højborgen for lock-in, navnlig Oracle," siger han.

Åben konkurrence

It-branchen er ifølge Kenyon på vej mod en situation, hvor en række forskellige leverandører af offentlige clouds konkurrerer på pris, funktionalitet og oppetid.

Han fremhæver HP's offentlige cloud, der er bygget på OpenStack og i år vil træde ud af beta, samt Rackspaces planer om at flytte sin offentlige cloud-infrastruktur over til OpenStack.

Fremover vil store virksomheder kunne bygge på OpenStack og så købe burst-kapacitet eller backup-kapacitet fra en specifik leverandør.

En grundlæggende anderledes model

Men hvis den valgte leverandør ikke leverer et acceptabelt serviceniveau, så vil den givne virksomhed blot kunne gå et andet sted hen, siger han.

"Det er en grundlæggende anderledes model, end hvad der i dag er tilfældet med Amazon, som låser dig fast til en enkelt leverandør, selvom den dog er usædvanligt innovativ," siger Kenyon.

Det rene gift for et cloudmiljø

Damian Saunders, der er chef for Cloud Platforms & Networking Group hos Citrix, er enig i, at proprietær teknologi er "giftigt" for et cloud-miljø.

Citrix bidrager også til OpenStack-projektet og hævder, at virksomhedens CloudBridge kan levere en effektiv it-administration i et open source, hybridt cloud-miljø.

Saunders anerkender dog, at en proprietær cloud-infrastruktur har sin berettigelse i organisationer, hvis eksisterende infrastruktur i forvejen er baseret på proprietær teknologi fra en enkelt af de store leverandører.

Mere fleksible løsninger

I det tilfælde kan det ofte være bedst at satse på det, man i det mindste kender, selvom ingen af ens valgmuligheder entydigt er at foretrække.

En proprietær infrastruktur er dog kun egnet til opbygning af enterprise-clouds, der er anvendelige til alle formål.

Til store service-leverandører såsom Amazon og Rackspace eller til clouds med mere specifikke formål såsom Microsoft Office 365 eller Betfair er der brug for en mere fleksibel løsning, mener Saunders.

Han forventer, at cloud-markedet vil dele sig op, hvor leverandører af åbne clouds bryder fra leverandørerne af proprietære clouds og vender opmærksomheden mod at bygge clouds til specifikke formål.

Udover at levere cloud-services såsom Office 365 kan sådanne specialbyggede løsninger også gøre store virksomheder i stand til at lægge såkaldt high performance computing ud i skyen og bygge nye platforme, der kan håndtere den såkaldte big data.

Samtidig gør leverandørerne af generelt anvendelige clouds også klogt i at blive ved med at bruge åben teknologi for lettere at kunne tilpasse sig, i takt med at markedet vokser.

"Hvis de service-leverandører, der driver open source-platforme, indser at have behov for en eller anden ændring, så skal de ikke gøre andet end at gå i gang med udviklingen," påpeger Saunders.

Oversat af Thomas Bøndergaard
IT-JOB

Herning Folkeblad (Vestjylland) A/S

Webudvikler til dynamisk udviklingsafdeling

Calldorado ApS

Compliance manager

Capgemini Danmark A/S

Business Unit Lead
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere