Artikel top billede

Chipgigant: Sådan vil vi designe fremtidens chip

AMD sigter efter at udviske grænserne mellem CPU og GPU i fremtidige chip.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices vil fundamentalt ændre sin tilgang til chipdesign i et forsøg på at slippe ud af rollen som andenviolin til Intel.

Virksomheden sigter efter at udviske grænserne mellem den centrale processor (CPU) og grafikprocessoren (GPU) i fremtidige chipdesign, hvor disse to typer processorer skal dele hukommelse og køre den samme software, siger AMD's teknologidirektør, Mark Papermaster.

AMD vil også åbne for muligheden for integration af tredjeparters immaterielle rettigheder, hvilket ifølge Mark Papermaster er den bedste måde for virksomheden at tilbyde specialtilpassede chip, der kan imødekomme særlige kundebehov.

"Det er hurtigere, mere fleksibelt og skræddersyet til det problem, de ønsker at løse," forklarer Papermaster.

Skræddersyede chip

Som eksempel nævner Mark Papermaster, at man efter behov kunne mikse immaterielle rettigheder for at bygge chip til et datacenter, som på den måde skræddersys til opgaver indenfor enten cloud, webserver eller såkaldt high performance computing.

Denne nye tilgang til chiparkitektur fremsættes, netop idet AMD er ved at omforme sin produktportefølje og omstrukturere sin forretningsmodel.

Virksomheden udnævnte Rory Read som ny topchef for kun fem måneder siden og Papermaster overtog rollen som teknologidirektør i oktober.

Ved begivenheden 2012 Financial Analyst Day, der blev afholdt i Sunnyvale i Californien, blev der igen og igen fremhævet et behov for at antage en mere "agil" forretningsmodel for hurtigere at kunne reagere på skiftende kundebehov.

AMD's aktuelle chip integrerer CPU og GPU baseret på virksomhedens egne immaterielle rettigheder.

CPU'er og GPU'er udfører forskellige formål og kører forskellig programkode. For eksempel kører antivirussoftware på CPU'en og ikke GPU'en.

Ressourcekrævende grafikprogrammer såsom Adobe Flash læsses over på GPU'en for at frigøre CPU'en til andre opgaver.

Her er navnet og lanceringstidspunktet på ny arkitektur

AMD's nye chipdesign ved navn HSA (heterogeneous systems architecture) vil opnå fuld modenhed i 2014 med 64 bit-adressering, virtuel hukommelse og højere intern båndbredde, og vil sørge for, at softwaren udnytter begge typer processorenheder, Mark oplyser Papermaster.

En HSA-chip med kodenavnet Kabini til strømbesparende bærbare vil ifølge AMD komme på markedet i 2013.

AMD fører desuden an i oprettelsen af en organisation med det formål at skabe værktøjer til softwareudvikling, der kan gøre det muligt for programmørerne at udvikle applikationer til HSA.

Virksomheden sigter efter at gøre disse værktøjer open source.

Der vil senere på året blive offentliggjort flere detaljer om, hvordan dette projekt skrider frem.

"For virkelig at skabe momentum skal vi have branchen med os," siger Papermaster.

Alt afhængig af om det lykkes AMD at få partnere med på ideen om HSA, vil den nye tilgang gøre det muligt for virksomheden at håndtere chipmarkedet på en grundlæggende anden måde end Intel, som selv både kontrollerer de immaterielle rettigheder og sælger delene, vurderer Charles King, der er ledende analytiker hos Pund-IT og var til stede ved begivenheden.

"Det er min oplevelse her, at AMD ikke stiller sig tilfreds med at spille andenviolin," siger King.

Åbning af chipdesign til eksterne immaterielle rettigheder har i visse tilfælde fungeret godt, men spørgsmålet er, hvor effektivt dette tiltag kan øge væksten for AMD's chip, påpeger King.

Selvom det stadig er småt med detaljerne, så er dette en strategisk offentliggørelse med den hensigt at opridse virksomhedens fremtidige retning, lyder vurderingen fra King.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Optum Computational Engineering ApS

SW developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere