Artikel top billede

Chipgigant: Sådan vil vi designe fremtidens chip

AMD sigter efter at udviske grænserne mellem CPU og GPU i fremtidige chip.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices vil fundamentalt ændre sin tilgang til chipdesign i et forsøg på at slippe ud af rollen som andenviolin til Intel.

Virksomheden sigter efter at udviske grænserne mellem den centrale processor (CPU) og grafikprocessoren (GPU) i fremtidige chipdesign, hvor disse to typer processorer skal dele hukommelse og køre den samme software, siger AMD's teknologidirektør, Mark Papermaster.

AMD vil også åbne for muligheden for integration af tredjeparters immaterielle rettigheder, hvilket ifølge Mark Papermaster er den bedste måde for virksomheden at tilbyde specialtilpassede chip, der kan imødekomme særlige kundebehov.

"Det er hurtigere, mere fleksibelt og skræddersyet til det problem, de ønsker at løse," forklarer Papermaster.

Skræddersyede chip

Som eksempel nævner Mark Papermaster, at man efter behov kunne mikse immaterielle rettigheder for at bygge chip til et datacenter, som på den måde skræddersys til opgaver indenfor enten cloud, webserver eller såkaldt high performance computing.

Denne nye tilgang til chiparkitektur fremsættes, netop idet AMD er ved at omforme sin produktportefølje og omstrukturere sin forretningsmodel.

Virksomheden udnævnte Rory Read som ny topchef for kun fem måneder siden og Papermaster overtog rollen som teknologidirektør i oktober.

Ved begivenheden 2012 Financial Analyst Day, der blev afholdt i Sunnyvale i Californien, blev der igen og igen fremhævet et behov for at antage en mere "agil" forretningsmodel for hurtigere at kunne reagere på skiftende kundebehov.

AMD's aktuelle chip integrerer CPU og GPU baseret på virksomhedens egne immaterielle rettigheder.

CPU'er og GPU'er udfører forskellige formål og kører forskellig programkode. For eksempel kører antivirussoftware på CPU'en og ikke GPU'en.

Ressourcekrævende grafikprogrammer såsom Adobe Flash læsses over på GPU'en for at frigøre CPU'en til andre opgaver.

Her er navnet og lanceringstidspunktet på ny arkitektur

AMD's nye chipdesign ved navn HSA (heterogeneous systems architecture) vil opnå fuld modenhed i 2014 med 64 bit-adressering, virtuel hukommelse og højere intern båndbredde, og vil sørge for, at softwaren udnytter begge typer processorenheder, Mark oplyser Papermaster.

En HSA-chip med kodenavnet Kabini til strømbesparende bærbare vil ifølge AMD komme på markedet i 2013.

AMD fører desuden an i oprettelsen af en organisation med det formål at skabe værktøjer til softwareudvikling, der kan gøre det muligt for programmørerne at udvikle applikationer til HSA.

Virksomheden sigter efter at gøre disse værktøjer open source.

Der vil senere på året blive offentliggjort flere detaljer om, hvordan dette projekt skrider frem.

"For virkelig at skabe momentum skal vi have branchen med os," siger Papermaster.

Alt afhængig af om det lykkes AMD at få partnere med på ideen om HSA, vil den nye tilgang gøre det muligt for virksomheden at håndtere chipmarkedet på en grundlæggende anden måde end Intel, som selv både kontrollerer de immaterielle rettigheder og sælger delene, vurderer Charles King, der er ledende analytiker hos Pund-IT og var til stede ved begivenheden.

"Det er min oplevelse her, at AMD ikke stiller sig tilfreds med at spille andenviolin," siger King.

Åbning af chipdesign til eksterne immaterielle rettigheder har i visse tilfælde fungeret godt, men spørgsmålet er, hvor effektivt dette tiltag kan øge væksten for AMD's chip, påpeger King.

Selvom det stadig er småt med detaljerne, så er dette en strategisk offentliggørelse med den hensigt at opridse virksomhedens fremtidige retning, lyder vurderingen fra King.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere