Artikel top billede

Sådan vil fremtidens computere blive klogere af sig selv

Fremtidens computere vil kunne blive klogere af sig selv. Se her, hvordan det skal kunne lade sig gøre.

Computerworld News Service: Fremtidens computere vil konstant forbedre deres egen forståelse af de data, de håndterer.

Det vil betyde, at brugerne kan få mere hensigtsmæssig information, forudsiger hjernen bag softwaren i IBM's Watson-system.

Computere vil i fremtiden "lære ved hjælp af deres interaktion med os," mener David Ferrucci, som har været såkaldt principal investigator hos IBM i forbindelse med Watson-projektet. 

"De vil ikke nødvendigvis have brug for, at vi sætter os ned og udtrykkeligt programmerer dem, men derimod vil de ved hjælp af den løbende interaktion med mennesker begynde at forstå, hvilke former for data og beregninger, vi har brug for," siger han. 

Læring via samarbejde

"Vi tror, at anvendelsen af computere er på vej hen mod denne idé om læring via samarbejde og interaktion," siger han.

IBM's Watson-projekt var en øvelse for selskabet i at bygge maskiner, der foregriber brugerens behov.

Jeorpardy var kæmpe-udfordring

IBM brugte fire år på at udvikle supercomputeren Watson, der er designet specifikt til at deltage i tv-quizzen Jeopardy. Det skete sidste år.

I Jeopardy bliver deltagerne stillet en række spørgsmål inden for en bred vifte af emner.

Jeopardy viste sig at være en endnu større udfordring for IBM, end selskabets arbejde med at bygge en skakcomputer, der kunne slå skakmesteren Garry Kasparov. Det lykkedes for IBM's Deep Blue i 1997.

Man kan se på skak som et meget stort men endeligt antal matematiske problemer, hvorimod Jeopardy kræver en dybere sprogforståelse, forklarer Ferrucci.

I Jeopardy "ved vi ikke en gang, hvilke spørgsmål vi får," siger han. Informationerne i databasen kan ikke "omhyggeligt stilles op" på forhånd.

Watson var selvfølgelig spækket med mange forskellige oplysningskilder såsom leksika og ordbøger. Men Watson var også nødt til at kunne sammenstille spørgsmålene, der i Jeopardy ofte formuleres tvetydigt, med de tilgængelige data.

Derudover blev opgaven gjort endnu mere kompliceret af det faktum, at ord ændrer mening, alt efter hvordan de bruges, i modsætning til skakbrikker.

"Det er i virkeligheden, hvordan ordene bruges, der definerer deres mening. Og sprogbrug er noget, der udfolder sig i menneskelige sammenhænge. Det drejer sig ikke om en matematisk og veldefineret søgning. Computere er her nødt til at foretage meget mere analyse for at få styr på, hvad alle disse ord betyder," forklarer Ferrucci.

Sådan løste IBM Jeorpardy-problemet

IBM's team kiggede i den forbindelse nærmere på 20.000 spørgsmål fra Jeopardy for at kortlægge deres struktur.

De fandt dog frem til, at langt størstedelen af spørgsmålene var for uforudsigelige til nemt at kunne modelleres.

Den eneste måde at generere et plausibelt svar var at analysere spørgsmålet på mange forskellige måder og således finde frem til adskillige svar, som derefter kunne rangeres i forhold til hvert svars sandsynlighed for at være korrekt. Og det var, hvad Watson gjorde.

Det endte da også med, at Watson faktisk vandt Jeopardy-konkurrencen. Og nu overvejer IBM altså, om Watsons beregningsmodel har et større potentielt anvendelsesområde.

"Der mangler stadig en masse arbejde, men Watson er noget, vi kan adaptere og tilpasse til nye områder. Watson-teknologien handler ikke om at få et spørgsmål ind og spytte et svar ud, men derimod at forstå et problem," forklarer Ferrucci.

Helt væsentligt ved denne teknologi er, at den indhenter feedback både fra sig selv og fra sine brugere, angående de svar den genererer, oplyser Ferrucci.

"Når man bruger systemet, følger det selv op og stiller brugeren spørgsmål, som kan hjælpe til at forbedre systemets svar. I arbejdet med en bruger vil systemet indhente nye informationer, som det kan anvende," fortæller han.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.