Artikel top billede

Sådan vil Intel lade CPU'en køre på solenergi

Intel har en plan for, hvordan processorers strømforbrug kan nedsættes drastisk.

Læs også:

Derfor er mobilopladning med solenergi så svært

Computerworld News Service: Det kan godt være, at Intels eksperimentelle solcelledrevne CPU startede som blot et sjovt projekt, men chipproducenten undersøger nu alvorligt muligheden at udvide teknologien til hardware såsom grafikprocessorer, hukommelse og såkaldte floating point units (FPU'er).

Sidste år demonstrerede Intel, at den meget strømbesparende processor - der ikke bruger mere strøm, end hvad den kan få af lyset fra en læselampe - kunne køre pc'er med Windows og Linux.

Det forventes, at Intel vil afsløre flere detaljer om processoren med kodenavnet Claremont ved International Solid-State Circuits Conference i San Francisco i denne uge.

CPU'en, der er på størrelse med et frimærke, bliver også beskrevet som en near-threshold voltage (NTV) CPU på grund af dens evne til at fungere ved en ekstremt lav spænding.

CPU'ens strømforbrug kan nå helt ned på 280 millivolt, når den kører ved tre megahertz, og op på 1,2 volt når den kører ved omkring en gigahertz i situationer, hvor der er behov for en højere ydelse.

Intels teknologidirektør, Justin Rattner, fortæller ved et pressemøde forud for konferencen, at NTV CPU'en er designet til at gøre computere ekstremt energieffektive.

"Den gør os i stand til at gøre Intels produkter mere energieffektive på tværs af hele spektret af opgaver," samtidig med at den kan opnå de relevante niveauer af ydelse, siger Rattner.

Denne type CPU kan blive nede på den helt lave spænding, når den er tændt men ikke udnyttes, hvilket kan give bærbare en meget længere batterilevetid. Det er langt bedre end at spare på batteriet ved at sætte pc'en i dvale.

Under en præsentation ved sidste års Intel Developer Forum demonstrerede en ingeniør en pc, der viste en lille animation, når CPU'en var aktiv. Her frøs computeren, når der blev skærmet for en lyskilde, så chippen ikke fik lys.

CPU'en fungerede på daværende tidspunkt sammen med en særlig DDR3-hukommelse ved navn Hybrid Memory Cube, der er udviklet af Micron og er syv gange så energieffektiv som almindelig DDR3-hukommelse.

"Det var slet ikke vores hensigt at bygge en solcelledrevet mikroprocessor," mindes Rattner med et smil på læben.

10 gange så energieffektiv

Men demonstrationen sidste år var en interessant måde at vise frem, hvad selskabet har forsøgt at opnå med NTV-teknologien. Rattner forklarer, at NTV er fem til 10 gange så energieffektiv som almindelig chipteknologi.

Det næste mål er at udvide teknologien til andre nøglekomponenter i computeren.

"Vi forsøger at udvide brugen af disse lavspændings-teknikker ... til grafik og hukommelse," oplyser Rattner. Teknologien kan også integreres i supercomputere, så de bliver mere strømbesparende.

Den solcelledrevne CPU er baseret på et Pentium-chipdesign, hvor ingeniørerne har omformet strømkredsløbet til at køre ved denne såkaldte nær-tærskelspænding.

CPU'en er produceret ved 32-nanometer fremstillingsprocessen, som også bruges til Intels nyeste chip til mobile enheder med kodenavnet Medfield. Den chip vil gøre sin entre i smartphones og tablets senere i år.

Også denne chip vil Intel offentliggøre flere oplysninger om ved International Solid-State Circuits Conference, der foregår i denne uge. Chipproducenten vil desuden præsentere separate forskningsartikler om hukommelse, grafikprocessorer og FPU'er baseret på NTV-teknologi.

Udviklingen af den solcelledrevne CPU foregår i Intels laboratorier. Intel forventer ikke, at denne solcelledrevne CPU bliver kommercielt tilgængelig, men chipproducenten har udtalt, at erfaringerne fra dens udvikling vil blive anvendt i fremtidige produkter.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Derfor er mobilopladning med solenergi så svært
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere