Artikel top billede

Nu bliver det nemmere at logge på trådløse netværk

Træt af hele tiden at skulle logge ind på de trådløse netværk? Ny teknologi skal gøre det langt lettere.

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Computerworld News Service: Til juli planlægger WiFi Alliance at lancere et program, der skal gøre det mere simpelt at anvende trådløse hotspots og nemmere for både brugere og operatører at skifte fra et overbelastet netværk.

Brugerne af smartphones, tablets, kameraer og andre enheder med trådløst udstyr vil blive i stand til at hoppe på hotspots uden brug af brugernavne eller passwords, fortæller organisationen i et whitepaper.

Det gennemgår et nyt program, kaldet WiFi Certified Passpoint, og fortæller, at første del af certificerings-testene vil begynde til juli. Anden fase, der starter til næste år, vil tilføje flere funktioner.

Efterhånden som brugen af mobildata vokser dramatisk, vil operatørerne gerne flytte abonnenterne over på trådløse hotspots for ikke at overbelaste det almindelige net. WiFi kan desuden forøge datakapaciteten indendørs, hvor traditionelle netværk ikke kan nå.

Men det er typisk noget mere besværligt at komme af og på den slags netværk, end det er at skifte mellem mobilmaster.

Her er fremtids-planerne

Udbydere af infrastruktur og andre mobile spillere forsøger at gøre WiFi til en integreret del af operatør-netværket.

"Det er kommet for at blive," siger analytiker Peter Jarich fra Current Analysis. "Det bliver en del af den måde, operatørerne ser på netværket i fremtiden."

Med udgangspunkt i samme trend annoncerede mobilgiganten Ericsson, at den ville købe BelAir Networks, som er en canadisk producent af WiFi-udstyr.

WiFi Certified Passpoint er et forsøg på at skabe et standardiseret sæt af værktøjer til interoperabilitet mellem access points og brugerenheder fra forskellige leverandører.

"Som en bred brancheløsning vil Passpoint fungere på alle netværk og overkomme begrænsningerne ved de proprietære og ikke-interoperatible løsninger, som nogle udbydere tilbyder i dag," skriver alliancen i papirerne.

WiFi Alliance har arbejdet sammen med Wireless Broadband Alliance, som er en gruppe operatører, der er gået sammen om at udarbejde hotspot-standarder, om at harmonisere de to standarder, står der i alliancens whitepaper.

Sådan vil det fungere

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Den mest åbenlyse fordel ved Passpoint-standarden er måske afskaffelsen af browserens 'splash screen', der møder brugerne ved de fleste offentlige hotspots.

I stedet vil adgangen blive givet i baggrunden via en række mekanismer, der kan inkludere et SIM (Subscriber Identity Module)-kort og certifikat-baserede metoder.

Det burde gøre det muligt for enheder uden browser, som kameraer og gamle mobiltelefoner, at komme på trådløse netværk, hvor de er autoriserede, fortæller alliancen.

Eftersom SIM udgør hovedmetoden til autentificering på de fleste mobilnetværk, så vil det simplificere processen en del for både abonnenter og operatører, hvis man kan bruge samme metode til at komme på trådløse netværk.

Ud over autentificerings-metoderne vil alliancen bruge den indledende periode på at certificere produkter til netværks-sporing og -udvælgelse baseret på brugerpræferencer, tilgængelige netværk og andre faktorer ved hjælp af standarden IEEE 802.11u.

Hvad med sikkerheden?

Den første fase vil desuden etablere sikkerhed ved brug af hotspots ved hjælp af alliancen egen WPA-2 Enterprise (Wi-Fi Protected Access)-teknologi til alle forbindelser, der bliver skabt via Passpoint.

I løbet af forløbets anden fase vil alliancen udvide Passpoint til også at inkludere en strømlinet proces til opsætning af nye brugerkonti ved point of access. Det vil tilføje operatør-specifikke abonnementsbetingelser, blandt andet til netværksvalg.

Passpoint er desuden designet til at hjælpe serviceudbyderne med at opsætte roaming mellem hotspot-netværk. Og med øget mulighed for at spore abonnenterne og deres adgangsbetingelser vil operatørerne nemmere kunne distribuere deres egne betalte og beskyttede indhold med DRM (digital rights management), fortæller alliancen.

Leverandørerne vil skulle have alle komponenter af specifikationen for at vinde certificeringen, men Passpoint-hotspots kan gøres kompatible med ældre access points og enheder. Fordelene ved Passpoint vil dog ikke være tilgængelige i de tilfælde.

Flere informationer og mere kontrol over abonnenternes brug af hotspots kan muligvis ændre den måde, operatørerne bruger hotspots på, mener Peter Jarich fra Current Analysis.

Måske vil teknologien med tiden erstatte almindelige netværksstationer på steder, hvor det giver mere mening at bruge den anden form for netværk, siger han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere